Gaming

Na ez a szívás: Erősen cenzúrázták a Dying Light 2-t a németek

A Dying Light második fejezete hosszas vívódás után jött látott, és ha nem is csont nélkül, de őrületes sikert aratott. Igen ám, viszont a régóta várományos zombis játék néhol egyáltalán nem az, aminek a lengyel fejlesztői eredetileg megálmodták.

A német játékosok ugyanis, ha a német nyelvű Steam felületéről vásárolják meg a játékot, azok egy erősen megcsonkított élményt kapnak cserébe – hívta fel rá a figyelmet a The Gamer. Ez egy zombis játékban akár lehetne jó hír is, a Dying Light 2 német verziójából azonban az emberi ellenfeleket nem lehet megritkítani a testrészeiktől (levágni a fejüket, végtagjaikat stb.), nem lehet megölni a semleges karaktereket, de még a többjátékos mód is alapvetően hiányos, mivel Németország határain túl élő játékosokkal nem indíthatnak közös játékot sem.

Azt persze eddig is tudtuk, hogy a német Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK) komoly cenzúrát gyakorol a szórakoztatóipari termékeken, erre azért nem teljesen számíthatott senki. Főleg, hogy néhány német portálon kívül semmi nem figyelmeztette az ottani játékosokat erről, még a Steamen sincsen feltüntetve, hogy kurtított játékot kapnak az emberek a pénzükért.

Az eset pedig azért is furcsa lehet, mert korábban olyan játékok mentek át az USK cenzorainak szűrőjén, mint a Mortal Kombat 11, a Resident Evil 8, vagy a Blade and Sorcery, melyek nem kevésbé véres és erőszakos címek, mint a Techland alkotása. Emiatt pedig még az is felmerült, hogy nem a szabályozó hatóság, hanem a fejlesztők tehetnek a dologról, akik kvázi megelőzve az USK akadékoskodásait már eleve egy cenzúrázott verziót adtak nekik be.

Ezért több portál azt javasolja – és mi is, hogy ha esetleg él Németországban külhoni magyar, az ne Steamen vegye meg a PC-s Dying Light 2-t, hanem egy valid kulcsokat árusító viszonteladótól. Sajnos a konzolos kiadásokkal is hasonló lehet a helyzet, így azok esetében is érdemes lehet alternatív módokon beszerezni egy fizikai példányt.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

18 óra telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

18 óra telt el azóta...

„Manipulálta a PlayStation 5”, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

18 óra telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

20 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

21 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

22 óra telt el azóta...