Gaming

PC-s The Last of Us? – Így játszanak, és így néznek ki Pakisztánban a videojátékboltok

PC-s The Last of Us? Tényleg van ilyen? – kérdezed csodálkozva, amire egy pakisztáni videojátéküzlet tulajdonosa határozott igennel felel. A játék persze nem fért el egyetlen lemezen, így majd egy tucat DVD-ről kell telepíteni, de esküszik rá, hogy működik.

Lahor, Pakisztán második legnagyobb városa, ahol a videojátékoknak külön Mekkája várja a vásárlókat a Liberty Market szívében. Itt aztán tényleg minden van: buherálós maszek-szervizektől egészen a nagy gamer placcokig, ami viszont összeköti őket, az a folyamatos alkudozás és a kalózjátékok.

Az alkudozás ebben a térségben kulturális alap, így ne is nagyon várjuk, hogy egy eladó a kérdésünkre a tényleges árat mond majd nekünk egy-egy játékra, vagy konzolra. Egy Dubajból hozott PS5 és Series X persze nehezen licitálható alul, melyek kezdő ára nagyjából 1050 dollár, kb. 310-320.000 forint – nem is veszik sokan, de legalább van.

A legkelendőbb és legnépszerűbb konzol a szintén Dubajból importált PS3 és az egyre olcsóbbá váló PS4, előbbi a feltörhetősége, míg utóbbi a játékai miatt érdekesek a pakisztáni játékosok számára.

A pakisztáni kalózok!

A kalózkodás Pakisztánban és Indiában egy teljesen legit, elfogadott dolog, még a törvénykezés sem nagyon bünteti, így szinte minden üzlet rogyásig van pakolva másolt játékokkal, melyeket tényleg nagyon olcsón lehet megvenni. Pont mint 2000-2013 között Magyarországon, csak itt inkább a pult alatt tartották „okosba”.

Ennek oka az általános kulturális hozzáállás a játékokhoz, amik mindennek tetejébe még drágák is. Ezekben az országokban egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az emberek, hogy kicsengessenek 60 dollárt (vagy a felét) egy játékért – ezért a gyártóknál is periférián kívülinek számítanak, ezért hozatják a szomszédos országokból a gépeket.

A konzolok „csippelése”, moddolása, módosítása is teljesen nyílt dolog, egy szervízbe betérve tulajdonképpen még ajánlják is nekünk a dolgot.

Volt is probléma, amikor 2013-ban megjelentek az akkor újgenerációs Xbox One és PlayStation 4 masinák, amiket a mai napig nem sikerült „feltörnie” senkinek. Ezek a konzolok mostanság kezdtek jobban fogyogatni, hiszen nem csak az gépek, hanem a játékok ára is egye elérhetőbb áron kerülnek a polcokra.

Pakisztánban és az ahhoz hasonló szegényebb országokban rendkívül népszerűek emiatt a mobilos, ingyenesen elérhető játékok – mint a PUBG, vagy a Fortnite. Ahogyan az Xbox Game Pass is új lehetőségeket nyithat meg ezeken a piacokon, hiszen viszonylag olcsón enged hozzáférni több száz alkotáshoz, melyek a szolgáltatásba épített streamingnek köszönhetően még a drága konzolhoz sincsenek kötve.

Most pedig a saját szemünkkel is láthatjuk a lahori Liberty Market videojátékos üzleteit, köszönhetően Karl Rock youtubernek, akinek volt szerencséje nem csak elmenni oda, de lencsevégre kapni az egyébként elég zárkózott boltosokat.

 

Ezt láttad már?

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Így szereld fel a Warzone friss és ütős fegyverét, a BP50-et

2024.02.10. - A Warzone Season 2 frissítése rendesen átrendezte a játék metáját. Ahogy az lenni…

14 perc telt el azóta...

Tűzveszélyes cuccokat árul a Temu és a TikTok? – Egy vizsgálat szerint igen

2024.02.09. - Nincs is annál jobb érzés, mint amikor nagyon vágyunk valamire, majd az felbukkan…

14 óra telt el azóta...

Te is lehetsz a Google idegenvezetője – király újdonság a Mapson

Gábor János 2024.02.09. - Nagyon ráfeküdt az AI-fejlesztésekre a Google, amelynek Maps alkalmazásába hamarosan az…

14 óra telt el azóta...

Remek skineket és tárgyakat tartogat a Call of Duty Season 2 Battle Pass

2024.02.09. - Február 7-én hivatalosan is elstartolt a Warzone és MW III második, közös szezonja.…

15 óra telt el azóta...

Beugrós Counter-Strike esportoló lett az Arsenal ukrán szupersztárja

2024.02.09. - Egyáltalán nem meglepő, hogy egy profi sportoló más sportokért, vagy esportokért rajong. A…

15 óra telt el azóta...

Beleszédülsz, annyi Disney-film jön – ekkor és ezek a mozik jelennek meg

Gábor János 2024.02.09. - Óriási filmdömpinget ígér a Disney a következő, évekre, de egészen döbbenetes…

16 óra telt el azóta...