A világ szegényebb országaiban egyáltalán nem olyan gamernek lenni, mint ahogyan a világ ezen a féltekén megszokhattuk.

PC-s The Last of Us? Tényleg van ilyen? – kérdezed csodálkozva, amire egy pakisztáni videojátéküzlet tulajdonosa határozott igennel felel. A játék persze nem fért el egyetlen lemezen, így majd egy tucat DVD-ről kell telepíteni, de esküszik rá, hogy működik.

Lahor, Pakisztán második legnagyobb városa, ahol a videojátékoknak külön Mekkája várja a vásárlókat a Liberty Market szívében. Itt aztán tényleg minden van: buherálós maszek-szervizektől egészen a nagy gamer placcokig, ami viszont összeköti őket, az a folyamatos alkudozás és a kalózjátékok.

Az alkudozás ebben a térségben kulturális alap, így ne is nagyon várjuk, hogy egy eladó a kérdésünkre a tényleges árat mond majd nekünk egy-egy játékra, vagy konzolra. Egy Dubajból hozott PS5 és Series X persze nehezen licitálható alul, melyek kezdő ára nagyjából 1050 dollár, kb. 310-320.000 forint – nem is veszik sokan, de legalább van.

A legkelendőbb és legnépszerűbb konzol a szintén Dubajból importált PS3 és az egyre olcsóbbá váló PS4, előbbi a feltörhetősége, míg utóbbi a játékai miatt érdekesek a pakisztáni játékosok számára.

A pakisztáni kalózok!

A kalózkodás Pakisztánban és Indiában egy teljesen legit, elfogadott dolog, még a törvénykezés sem nagyon bünteti, így szinte minden üzlet rogyásig van pakolva másolt játékokkal, melyeket tényleg nagyon olcsón lehet megvenni. Pont mint 2000-2013 között Magyarországon, csak itt inkább a pult alatt tartották „okosba”.

Ennek oka az általános kulturális hozzáállás a játékokhoz, amik mindennek tetejébe még drágák is. Ezekben az országokban egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az emberek, hogy kicsengessenek 60 dollárt (vagy a felét) egy játékért – ezért a gyártóknál is periférián kívülinek számítanak, ezért hozatják a szomszédos országokból a gépeket.

A konzolok „csippelése”, moddolása, módosítása is teljesen nyílt dolog, egy szervízbe betérve tulajdonképpen még ajánlják is nekünk a dolgot.

Volt is probléma, amikor 2013-ban megjelentek az akkor újgenerációs Xbox One és PlayStation 4 masinák, amiket a mai napig nem sikerült „feltörnie” senkinek. Ezek a konzolok mostanság kezdtek jobban fogyogatni, hiszen nem csak az gépek, hanem a játékok ára is egye elérhetőbb áron kerülnek a polcokra.

Pakisztánban és az ahhoz hasonló szegényebb országokban rendkívül népszerűek emiatt a mobilos, ingyenesen elérhető játékok – mint a PUBG, vagy a Fortnite. Ahogyan az Xbox Game Pass is új lehetőségeket nyithat meg ezeken a piacokon, hiszen viszonylag olcsón enged hozzáférni több száz alkotáshoz, melyek a szolgáltatásba épített streamingnek köszönhetően még a drága konzolhoz sincsenek kötve.

Most pedig a saját szemünkkel is láthatjuk a lahori Liberty Market videojátékos üzleteit, köszönhetően Karl Rock youtubernek, akinek volt szerencséje nem csak elmenni oda, de lencsevégre kapni az egyébként elég zárkózott boltosokat.

 

Ezt láttad már?

Mobiljátékok a gépeden, mentéssel együtt? – Íme a Googe Play Games

 

https://leet.hu/akcioeso/

×