Teszt

Az arany középút – White Shark Spartan-X billentyűzet teszt

Világosan látható, hogy a  White Shark termékek az elmúlt hónapokban belopták magukat a hazai játékosok szívébe, egyre többen választják őket periféria fronton. A gyűjtőoldalakon is az a tendencia olvasható le, hogy a gyártó megfelelő árazással lőtte be a termékeket, billentyűzet kategóriában meg aztán főleg, így a TOP 10 listában jelenleg is két termékkel képviseltetik magukat olyan gyártók mellett, melyek már akár több évtizede is tevékenykednek ebben a szegmensben. A Shinobi után ismét egy billentyűzetük járt nálunk. A szintén kiváló ár/érték arányt felvonultató Spartan utódja, a Spartan-X ismét bizonyíthatott a tesztpadon, ráadásul ezúttal teljesen magyar kiosztással tette ezt.

Könnyen lehet, hogy itt is egy „V2” verzióról beszélhetünk, bár itt nem annyira egyértelműek a jelek, mint a Shinobinál, illetve a Spartan-X alapból egy létező modell javított kiadása. A cikkszám minden esetre itt sem változott és a weboldal sem adott bővebb választ erre a kérdéskörre.

Doboz

A doboz külseje átalakult a nyáron nálunk járt verzióhoz képest. A Spartan-X is megkapta az új szériás perifériák fehér dobozát, a néha kicsit túlzó korábbi doboz design helyett egy sokkal letisztultabb külső köszönt vissza ránk. A doboz elején egy piros-fehér-zöld lobogó jelzi, hogy bizony teljesen magyar kiosztásról beszélhetünk. Ne tévesszen meg minket, hogy a termékképen egy sima nagyenteres, de UK kiosztású fényképet találunk. A hátoldalon rengeteg fontos információt megtalálhatunk a fő funkciók képes kiemelésével egyetemben. Extraként ezúttal is néhány matricát kapunk a szokásos leírás mellé. Ebben az árkategóriában nem is érdemes többet várni, talán egy keycap kiszedő jöhetett volna még jól, ha az ember pár hónap múlva kitakarítaná a billentyűzetet.

Külső

Ahogy a Dobozos részben említettük, ne tévesszen meg minket a kép, teljesen magyar kiosztásról beszélhetünk. Kíváncsian vártam, hogy itt is lesznek-e olyan „titkos” változások első ránézésre, mint amit a Shinobi második kiadásánál tapasztaltunk, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy a Spartan-X alapból javított kiadása volt egy létező modellnek, így nem is feltétlenül várná el ezt az ember.

A Spartan-X egy TKL formátumú billentyűzet. A TKL a „tenkeyless” rövidítése, mely arra utal, hogy erről a perifériáról bizony hiányzik a Numpad vagy itthon kevésbé ismert nevén a „tenkey”. Ez a formátum tökéletes választás lehet azoknak, akik szívesen használnának a klasszikus, 100%-os méretnél képest kisebb billentyűzetet, ám nem igazán mondanának le az F1-F12 és az Insert, Del stb. gombokról. Itt nem kell különböző billentyűkombinációkat használnunk a funkciók eléréséhez. Így egyaránt javasolható hétköznapi, irodai munkát ellátó felhasználóknak és hardcore játékosoknak is. A magyar kiosztásnak és a TKL formátumnak hála megkapjuk a nagy entert, illetve a 0 és í karakterek is. Nem a „ctrl+alt+j” féle kombinációval kell előhívnunk ezeket majd. Az F1-12 billentyűket az FN gomb segítségével felvértezhetjük médiakezelés és egyéb feladatokra is, ezek pontos funkcióját egy-egy ikon jelzi a kupakokon, a gyártó erre is figyelt szerencsére. A szokásos dolgokra kell ezek alatt gondolni, mint például adott lejátszás megállítása, következő/előző szám léptetése vagy a böngésző megnyitása.

A billentyűzetet kizárólag fekete színben érhetjük el, sajnos itt nem jelentkezett fehér opcióval a gyártó. Akármilyen kiosztással is sikerül megvásárolnunk a Spartan-X-et a kapcsoló minden esetben piros marad, így arra nem kell külön odafigyelnünk. A szívemhez egy fokkal közelebb állnak a fehér vagy szürke billentyűzetek, de első ránézésre is kiderült, hogy a Spartan-X is igazi dísze lehet egy-egy gamer asztalának. A fekete festésre ráerősít a fém borítás is, amit a billentyűzet felső része kapott, egy szavunk nem lehet ezzel kapcsolatban. Ha megfordítjuk a billentyűzetet, akkor az alján találhatunk néhány hiányosságot és itt már teljesen műanyag a felület is. A leggyengébb pont talán a billentyűzet lába lehet, a rage-re hajlamos játékosoknál nem biztos, hogy olyan sokáig húzzák. Az anyagminőség ezen kívül teljesen rendben van, nem hajlik, nem nyikorog a billentyűzet.

Teljesítmény, használat

Itt sem okozott túl nagy meglepetést a gyártó, hiszen az általuk és több hasonló árkategóriás modellben helyet kapó OUTEMU kapcsolókat találjuk meg itt is a kupakok alatt. Manapság már felesleges félni a nem Cherry kapcsolóktól, több gyártó is kiváló munkát végzett a saját kapcsolóik elkészítésekor a Cherry szabadalmainak lejártja után. Egy dolgon szerencsére ők sem változtattak, ez pedig a színezés. Így a piros színű OUTEMU kapcsolók esetén nagyjából hasonló specifikációkra és karakterisztikára számíthatunk, mint az MX Cherry kapcsolónál. A gyártó 50 millió leütést garantál az egyes kapcsolókra, így az élettartamot tekintve sem kell aggódnunk, ha a Spartan-X mellett tennénk le a voksunkat.

Ebben az esetben a RED/piros szín azt jelenti, hogy karakterisztikájában egy lineráris kapcsolót kapunk. Azaz itt nem fogjuk érezni azt a pontot, amikor megtörténik a konkrét lenyomás regisztrációja. Barna kapcsolóknál ezt enyhén éreznénk, kék kapcsolók esetében pedig egy extra kattanás jelezné a regisztrálást. Játékosoknak ez kimondottan ideális lehet, hiszen semmi sem zavarja meg a billentyűzetlenyomásunkat és a család sem fog felébredni a folyamatos kattogásra. Két legyet üthetünk egy csapásra.  A Red Outemu  kapcsolók 4 mm-es utat járnak be, de az aktuációs pontjuk 2 mm környékén van. Az aktuációs pont az a távolság, ahol már regisztrálja a lenyomásunkat az adott billentyűzet. Ami még fontos lehet a specifikációkat tekintve, az a lenyomáshoz szükséges erő. A Cherry Redek 45 cN értéke helyett ezúttal kicsit eltért a gyártó a szabványostól, hiszen itt 60 cN-ra van szükségünk, bár ezek akár egyes kapcsolóként is eltérhetnek +/- 10 cN-nal, az igazán érzékeny ujjakkal ellátott felhasználók kiérezhetik ezt a különbséget, de az átlag játékosok nagy eséllyel vakteszten sem feltétlenül találnák ki, hogy épp melyiket nyomták le.

Nem okoztak csalódást a kapcsolók, gépelés és játék során is jelesre vizsgáztak. Érthető, ha sokan jobban szeretik a kék kapcsolókat a kattanás miatt, de a környezet számára tényleg zavaró lehet a hangzavar, illetve játékokban is konzisztensebbek lehetünk a piros switch linerális karakterisztikájának hála. Attól sem kell félnünk, hogy több billentyű lenyomása esetén nem dolgozná fel azokat a gépünk, hiszen a billentyűzet az anti-ghosting technológiának hála akár 26 egyszerre lenyomott gombot is gond nélkül lekezel.

A kupakok az árkategóriának megfelelő ABT gyártási technológiával készültek, gumírozott réteg nélkül. Hozzák a kötelezőt a keycapek, szépen átengedik az RGB világítást, így éjszaka is bármilyen gond nélkül gépelhetnek azok is, akik nem teljesen tudnak odanézés nélkül pötyögni. Az, hogy meddig fogja bírni a különböző sérüléseket és kopásokat, sajnos lehetetlen megmondani, de ha valamilyen oknál fogva lecserélnénk majd őket a jövőben, akkor bármilyen MX Cherry kompatibilis keycap szettet vásárolhatunk.

A kábel egy minőségibb, fonott fajta, azonban van egy nagy hátránya: sajnos nem cserélhető, így ha valamilyen úton-módon sikerülne megtörnünk, nem sokat tehetünk az ügy érdekében. Ezen kívül erre sem lehet egy rossz szavunk sem, a jobbak közül való, szerencsére a merevségét is jól sikerült balanszolni, szépen elvezethetjük az asztalon, nem kell küzdenünk vele.

Személyre szabhatóság – Hiányzik a szoftver?

Itt jön képbe a billentyűzet egy olyan tulajdonsága, melynek sokan örülnek, ám bizonyos szempontból hátránnyal is jár. Ez pedig a szoftver hiánya. Örömteli dolog, hiszen így semmilyen felesleges háttérfolyamat nem terheli a számítógépünket, nem kell kétes eredetű drivereket sem feltelepítenünk a perifériánk használathoz. Mindeközben hátrány is, hiszen így le kell mondanunk a makrókról vagy épp a szoftveres RGB beállításokról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk személyre szabni a Spartan-X-et, sőt!

Az FN gomb lesz itt is a legnagyobb barátunk és a mellette található, villanykörte ikonnal jelölt másik gomb. Ha simán lenyomjuk a villanykörte ikonú gombot, akkor 14 féle LED világítás közül választhatunk, ha az FN-t is lenyomjuk, akkor pedig ezek színeit állíthatjuk. Sőt, arra is lehetőségünk van, hogy egyesével állítsuk a gombok színét. A villanykörte gombot többször lenyomva eljutunk egy olyan módba, amikor csak a nyilak és a WASD gombok világítanak. Ha ekkor megnyomjuk az FN+END billentyűt és rányomunk akármelyik gombra vagy gombokra, akkor ezek színét állíthatjuk. Miután végeztünk a folyamattal, az FN+END ismételt lenyomásával elmenthetjük azt. Összességében kellemes csalódás volt az ilyen szintű, szoftver nélküli testreszabhatóság, több nagyobb gyártó is példát vehetne erről.

Verdikt

A Spartan-X képében egy igazán jó ár-értékű TKL kialakítású billentyűzetet ismerhettem meg az elmúlt hetek során. Formátumának köszönhetően ajánlható játékosoknak is, de irodai munkánál is megfelelően állja majd a sarat. Ha szeretnénk, akkor a szivárvány összes árnyalatát felvonultathatjuk a periférián, de ha visszafogott egyszínű (vagy netán kikapcsolt) háttérvilágítást szeretnénk, az sem fog gondot okozni a Spartan-X-nek. Az anyaghasználat és felépítés is meglehetősen kellemesre sikerült, az egyedüli hiányosságot ezzel kapcsolatban a billentyűzet alján tapasztalhatjuk, melyet azonban nem sűrűn fogunk nézegetni. A piros kapcsolók is jó döntésnek bizonyultak, a játékosok külön örülhetnek ennek, jó látni, hogy ebben az árkategóriában már nem csak hangos kékekkel találkozhatunk. Ami még fájó pont lehet, az a cserélhető kábel hiánya, de megfelelő odafigyeléssel ez nem fog semmilyen problémát okozni a távoli jövőben.

A White Shark SPARTAN-X elérhető a Leet.hu webshopjában már 16 490 Ft-tól.

 

Arpi

Korábbi cikkek

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

38 perc telt el azóta...

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

52 perc telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

1 óra telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

1 óra telt el azóta...

Ezeket adja a prémium Call of Duty BlackCell Pass – Megéri megvenni?

2024.04.02. – A Call of Duty: Warzone és Modern Warfare II fejlesztői még a 2023-as…

2 óra telt el azóta...

Egy orosz hacker Switch-re portolja a Grand Theft Auto V-öt

2024.04.02. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

4 óra telt el azóta...