Tech/Tudomány

Két férfi mocsok egyszerűen lopott 6 milliárd forintot a YouTube-tól – éveken át

Két férfit, Webster Batistát és Jose Terant azzal vádolnak az amerikai bíróságon, hogy éveken keresztül lopták meg a YouTube-ot, a Google-t, úgy pedig a tartalomgyártókat és néhány egyéb céget, méghozzá úgy, hogy az sokáig senkinek fel sem tűnt. Az így szerzett pénz nagyjából 20 millió dollárra, mintegy 6,4 milliárd forintra tehető – írta meg a Gizmondo a MarketWatch cikke alapján.

Batista és társa, Terant mindezt úgy tudta megoldani viszonylag minden probléma nélkül, hogy olyan céget alapítottak, amely lemezkiadónak adta ki magát. Ezt a vállalatot valódi zenei cégek nevei alapján nevezték el MediaMuv-nak, majd egyszerűen csak bejelentkeztek a videómegosztónál, mint 50.000 jogvédett zene jogbirtokosa. A két férfi a hamis papírjaikkal mint kés a vajon jutott el a jogdíjak kifizetését kezelő céghez, az „A.R.”-hez, amivel aztán szerződést is kötöttek több tízezer zeneszám szerzői jogairól.

Ezt követően pedig csak beszedték az utánuk járó jogdíjakat úgy, hogy közben a valódi tulajdonosok ezekhez nem férhettek hozzá. Ezt 2017-től egészen 2021 áprilisáig csinálták, méghozzá úgy, hogy a YouTube jóváhagyta őket a tartalomazonosításra. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve már csak a platform algoritmusa figyelte ezeket a zenéket, melyet egy-egy felhasználás alkalmával automatikusan elküldött a MediaMuv-nak, akik ha úgy látták, igényt tarthattak az ezekből származó reklámbevételekre.

Az első ilyen szám a „Viernes Sin Tu Amor” volt, mellyel közel 8 millió forintot kerestek. A második ilyen zene a „La Quise Tanto” volt, ami 9,6 millió forintot hozott nekik, majd jött a „Me Llamas” című szám, amiből 32 millió forintot vettek ki. Mindez pedig csak a jéghely csúcsa.

A két szélhámos végül úgy bukott le, hogy valaki jelentkezett a jogdíjkezelőnél, mint a valódi jogbirtokos, de kiderült róla, hogy ő is csak egy hasonló csalással próbálkozott, amire maga Jose Teran mutatott rá. Ez pedig elég volt a gyanúhoz, így vizsgálódni kezdtek, november 18-án pedig mindkettejüket letartóztatták. Ha bűnösnek nyilvánítja őket a bíróság, akkor az amerikai ügyészség szerint 37 év börtönbüntetésre, és zeneszámonként 250.000 dolláros kártérítés megfizetésére is büntethetik őket.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

38 perc telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

2 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

2 óra telt el azóta...

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

13 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

14 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

16 óra telt el azóta...