Tech/Tudomány

Térerő nélkül telefonálni? – A következő iPhone ezt is tudhatja

Nincs már sok hátra az iPhone 13 bemutatásáig, melyre egészen szeptember közepéig kell várnunk, néhány dolog azonban már most szivárogni látszik. Sőt, talán az új készülékek egyik legnagyobb újdonságára derült fény, köszönhetően az Apple-ügyekben járatosnak mondható Ming-Chi Kuo-nak.

Az elemző szerint az új iPhone-okba Qualcomm X60-as chip kerülhet, amely már támogatni fogja az alacsony Föld körüli pályán történő műholdas kommunikációt. Ez azt jelenti, hogy a telefon földfelszíní lefedettség nélkül is képes lenne hívásokat és üzeneteket indítani-fogadni, sőt, elméletben még a műholdas internethez is képes lehet csatlakozni.

Azt viszont nem tudni, hogy ez a gyakorlatban hogyan, min és kin keresztül, milyen üzleti modell alapján fog működni. Kuo elemzése alapján az Apple a Globalstar amerikai műholdas hírközlési vállalattal állhat össze a műholdas kapcsolat biztosításáért, de hogy ezért külön kell-e majd szolgáltatási díjat fizetni, azt még nem tudni. Ahogyan azt sem, hogy képes lesz-e rácsatlakozni más műholdas megoldásokra is – mint például a Starlink, aminek egyre több eszköze áll pályára – vagy csak saját ökoszisztémán belül lesz képes működni.

Bárhogyan is, az Apple ezzel megkerülné a hagyományos szolgáltatókat, amiknek a jövőben még nagyobb mértékben meggyűlhet a bajuk a műholdas megoldásokkal. Kuo szerint ugyanis 2022-ben az X65-ös chippel a többi gyártó készüléke is képes lesz a műholdas kommunikációra való csatlakozásra.

A jelentésben továbbá azt is megemlíti, hogy a megoldást az Apple más készülékeibe is beépítheti, mint például az Apple AR-szemügébe, az Apple Car-ba.

via – AppleInsider

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

12 óra telt el azóta...

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

12 óra telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

12 óra telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

12 óra telt el azóta...

Ezeket adja a prémium Call of Duty BlackCell Pass – Megéri megvenni?

2024.04.02. – A Call of Duty: Warzone és Modern Warfare II fejlesztői még a 2023-as…

13 óra telt el azóta...

Egy orosz hacker Switch-re portolja a Grand Theft Auto V-öt

2024.04.02. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

15 óra telt el azóta...