Tech/Tudomány

Ezért tévednek az időjósok? – Magyarország az európai szeszélyes időjárási lista élbolyában

Feltehetőleg sokakban fogalmazódott már meg az a kérdés, hogy hogyan tudnak olyan sokat „hibázni” az időjósok, akik egyik napra tűző napsütést jövendölnek, aztán alig-alig bukkan elő napfény a felhőtenger mögül. Sokan emiatt a szakembereket hibáztatják, valójában viszont csak arról van szó, hogy Magyarország éghajlata igen változékony és szeszélyes.

Nagyjából erre mutatott rá az Uswitch szakértői gárdája is, akik különböző szempontok alapján – mint a Felhőzet, a fagy, a csapadék, a napi átlaghőmérséklet, a csapadékos napok gyakorisága és a napsütés időtartama – rangsorolták elsősorban Európa 35 államának fővárosainak időjárását. Ebből pedig kiderült, hogy a kontinensen hol a legszeszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb, pontosabban a legváltozékonyabb az időjárás.

Magyarország és Budapest a top10-ben, ami jó is és rossz is.

A fent felsorolt szempontok alapján százalékosan pontozták a városokat, minden időjárási kritériumban 100% a maximum. Az így kapott értékeket egymás mellé rakva átlagolták, majd az így kapott eredményből leszűrték a végső következtetést, vagyis megállapították, hogy melyik városnak (és ezáltal kisebb államnak) a legkiszámíthatatlanabb az időjárása.

Az első helyre az észtországi Tallin került a maga 69 pontjával, amit nagyrészt a csapadékos napok gyakoriságának és a napsütés időtartamának magas pontszámának köszönheti. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy hirtelen jönnek nagy és kiadós záporok, míg egy másik napon gyönyörű napsütéses idő is lehet.

A kiszámíthatatlansági lista második helyén a csapadékos időjárása miatt a Balti-tenger partján fekvő lettországi Riga áll 68 ponttal, míg a harmadik és negyedik helyre Helsinki (67) és Bern (64) kerültek.

Budapest három másik várossal (Luxemburg, Belgrád, Szkopje) a kilencedik helyre került 55 ponttal, ahol a napsütés időtartamára és a csapadékos napok gyakoriságára vonatkozóan alacsony volt ugyan a kiszámíthatatlanság, a felhőzet, a fagyos napok gyakorisága és a csapadék mennyisége ehhez képest meglehetősen magas volt.

Kép: Uswitch

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Közelharcban erős: így szereld fel a Warzone legújabb SMG-jét

2024.04.07. – A Warzone és Modern Warfare III legújabb szezonja néhány nappal ezelőtt, április harmadikán vette kezdetét.…

12 óra telt el azóta...

Ezt tudja manapság egy gamer laptop 2 millió forintért

2024.04.07. – Egy időben meglehetősen rossz volt a gamer laptopok megítélése. Tegyük hozzá, hogy nem…

12 óra telt el azóta...

A Valve gyakorlatilag teljesen megölte a külsős Counter-Strike 2 oldalakat

2024.04.07. – A Valve nem sokat pihent a Major után. A Counter-Strike 2 Majort a CSGOEmpire gárdája…

12 óra telt el azóta...

Mint egy álom, úgy fog futni PS5-ön a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.07. - Egy alapvetően multiplayer játéknál nem egy nagy hátrány, ha a legtöbb…

12 óra telt el azóta...

Örök emlék: így égetik bele magukat az RGB RAM-ok a videokártyákba

2024.04.07. – Míg egykor csak néhány periféria kiváltsága volt az RGB világítás, addig manapság már…

12 óra telt el azóta...

Hihetetlen, de egyre többen játszanak a Warzone-nal és a MW 3-mal

2024.04.07. – A Call of Duty: Warzone kliense a negyedik születésnapját ünnepelhette idén márciusban. A…

13 óra telt el azóta...