Néhány szakértő többek között az Eurostat, a cmsaf.eu és a crudata.uea oldalakról kigyűjtött időjárási adatok alapján listába szedték Európa legkiszámíthatatlanabb időjárású városait és országait.

Feltehetőleg sokakban fogalmazódott már meg az a kérdés, hogy hogyan tudnak olyan sokat „hibázni” az időjósok, akik egyik napra tűző napsütést jövendölnek, aztán alig-alig bukkan elő napfény a felhőtenger mögül. Sokan emiatt a szakembereket hibáztatják, valójában viszont csak arról van szó, hogy Magyarország éghajlata igen változékony és szeszélyes.

Nagyjából erre mutatott rá az Uswitch szakértői gárdája is, akik különböző szempontok alapján – mint a Felhőzet, a fagy, a csapadék, a napi átlaghőmérséklet, a csapadékos napok gyakorisága és a napsütés időtartama – rangsorolták elsősorban Európa 35 államának fővárosainak időjárását. Ebből pedig kiderült, hogy a kontinensen hol a legszeszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb, pontosabban a legváltozékonyabb az időjárás.

Magyarország és Budapest a top10-ben, ami jó is és rossz is.

https://leet.hu/shop/back2school/

A fent felsorolt szempontok alapján százalékosan pontozták a városokat, minden időjárási kritériumban 100% a maximum. Az így kapott értékeket egymás mellé rakva átlagolták, majd az így kapott eredményből leszűrték a végső következtetést, vagyis megállapították, hogy melyik városnak (és ezáltal kisebb államnak) a legkiszámíthatatlanabb az időjárása.

Az első helyre az észtországi Tallin került a maga 69 pontjával, amit nagyrészt a csapadékos napok gyakoriságának és a napsütés időtartamának magas pontszámának köszönheti. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy hirtelen jönnek nagy és kiadós záporok, míg egy másik napon gyönyörű napsütéses idő is lehet.

A kiszámíthatatlansági lista második helyén a csapadékos időjárása miatt a Balti-tenger partján fekvő lettországi Riga áll 68 ponttal, míg a harmadik és negyedik helyre Helsinki (67) és Bern (64) kerültek.

Budapest három másik várossal (Luxemburg, Belgrád, Szkopje) a kilencedik helyre került 55 ponttal, ahol a napsütés időtartamára és a csapadékos napok gyakoriságára vonatkozóan alacsony volt ugyan a kiszámíthatatlanság, a felhőzet, a fagyos napok gyakorisága és a csapadék mennyisége ehhez képest meglehetősen magas volt.

List of European capitals with the most unpredictable weather map

Kép: Uswitch

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×