Gaming

Szinte már biztos, hogy feltámad a legenda – Visszatérhet a Quake-sorozat!

A Quake-sorozat videojátéktörténelmi fontossága abszolút megkérdőjelezhetetlen, noha mára már a hozzám hasonló régi vágású boomer-gamereken túl csak nagyon kevesen emlékeznek rá.

Pedig annak idején nem csak a játékfejlesztés alakulásában, hanem az esport népszerűvé válásában is különösen nagy szerepet vállalt, melynek nyitódarabja volt az utolsó játék, amin a két legenda, a két John: Romero és Carmack még együtt dolgozott. Ha valaki engem kérdezne, akkor azt mondanám, hogy az utolsó említésre méltó Quake a harmadik rész volt 1999-ből, melyet hiába próbáltak folytatni, később feltámasztani, azok a hardcore rajongókon kívül sokakat nem mozgattak.

Június végén azonban egy különös és váratlan napra ébredtünk. Egy neves bennfentes, Shapeshal Nick egy podcast adásban azt találta mondani, hogy megbízható-biztos információi vannak egy Quake-reboot készültéről, amit az id Software és a Machine Games közösen hozna tető alá. 

Nos, néhány nappal a Quake-con kezdete előtt maga a Bethesda-Microsoft leplezte le a nagy meglepetést, merthogy „véletlenül” megosztottak egy részletesebb leírást a legendás játéknak dedikált – évfordulós – paneljéről. Ez persze nem sokkal később szőrén-szálán eltűnt, az internet azonban nem felejt, és a PCGamernek hála egy tüzetesebb pillantást is vethetünk rá.

Szinte már biztos, hogy feltámad a Quake, de milyen formában?

Kép: PCGamer

„A Quake visszatért, ebben a különleges közvetítésben John Linneman a Digital Foundry-tól Jerk Gustafssonnal, a Machine Games fejlesztőjével beszélget a cím ikonikus örökségéről és arról, hogy mit jelentett mindkettőjük számára. A páros azt is megvitatja, hogy a Machine Games milyen kiegészítő tartalmakkal járult hozzá a megújult kiadáshoz.” – olvasható az esemény fenti leírásában.

Mindez több lehetséges dologra utalhat. Lehet például egy grafikailag éppen csak tuningolt, amolyan remasterelt kiadás néhány plusz tartalommal, de az is lehet, hogy a Quake 2-höz hasonlóan ennek tetejébe megtoldják még a ray tracing technológiával. Ahogyan lehet egy teljes reboot is – ahogyan Nick is állította -, sztori és többjátékos módokkal. Ezekről egyelőre még semmi biztosat nem tudni, annyi azonban tuti, hogy így vagy úgy, de a Quake visszatér.

Személy szerint egy reboot/remake bejelentést várok, legalábbis erre utaló jel lehet a Machine Games bevonása is. Korábban ugyanis ezt a csapatot bízták meg – sikeresen – a nem kevésbé ikonikus és úttörő Wolfenstein-sorozat feltámasztásával is. Arról pedig nem is értekeztem, hogy egy nagyon fontos ütőkártya lehet a Microsoft és az Xbox kezében egy feltámasztott, PC-Xbox-exkluzív Quake bejelentése.

Hangsúlyozandó, hogy mindez egyelőre csak feltételezés, biztosat majd csak az augusztus 19-én kezdődő eseményt követően fogunk tudni mondani. Addig viszont ujjakat keresztbe, hiszen mégiscsak a Quake-ről van szó, meg hát a sok battle royale mellett igencsak elkélne már egy pörgős aréna shooter.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Közelharcban erős: így szereld fel a Warzone legújabb SMG-jét

2024.04.07. – A Warzone és Modern Warfare III legújabb szezonja néhány nappal ezelőtt, április harmadikán vette kezdetét.…

33 perc telt el azóta...

Ezt tudja manapság egy gamer laptop 2 millió forintért

2024.04.07. – Egy időben meglehetősen rossz volt a gamer laptopok megítélése. Tegyük hozzá, hogy nem…

49 perc telt el azóta...

A Valve gyakorlatilag teljesen megölte a külsős Counter-Strike 2 oldalakat

2024.04.07. – A Valve nem sokat pihent a Major után. A Counter-Strike 2 Majort a CSGOEmpire gárdája…

1 óra telt el azóta...

Mint egy álom, úgy fog futni PS5-ön a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.07. - Egy alapvetően multiplayer játéknál nem egy nagy hátrány, ha a legtöbb…

1 óra telt el azóta...

Örök emlék: így égetik bele magukat az RGB RAM-ok a videokártyákba

2024.04.07. – Míg egykor csak néhány periféria kiváltsága volt az RGB világítás, addig manapság már…

1 óra telt el azóta...

Hihetetlen, de egyre többen játszanak a Warzone-nal és a MW 3-mal

2024.04.07. – A Call of Duty: Warzone kliense a negyedik születésnapját ünnepelhette idén márciusban. A…

2 óra telt el azóta...