Életmód

Amerikában is hadjárat indul a lootboxok ellen, ami „megfertőzi” a gyerekeket

Természetesen a videojáték-iparban nem újdonság a lootbox kérdése. Tudjátok, ez az a rendszer, amikor a játékon belül különböző egyedi jutalmakhoz (például skinekhez, kiegészítőkhöz) lehet hozzájutni, leggyakrabban valamilyen láda kinyitásával. A valódi pénzért (is) megvásárolható ládák, packok azonban rendszerint random jutalmakat tartalmaznak, vagyis

nem lehet tudni, hogy miért fizettünk.

Főleg, hogy annak a lehetősége is megvan, hogy ugyanazt a jutalmat nyitjuk ki. Ez az üzleti modell nagyon jó bevételt jelent a kiadók számára, mivel sokan költenek a játékon belül pénzt azért, hogy kinyissák a ritka kincseket. A fiatalok körében annyira elterjedt a dolog, hogy a képviselők is felfigyeltek rá, és hamar azonosították a rendszert a szerencsejátékokkal, melyek külön szabályozás alá tartoznak.

Így indult el a hatalmas lootbox-per áradat, több európai országban is. Azóta volt, hogy meg kellett szüntetni a lootboxokat (pl. Rocket League), vagy éppen át kellett alakítani úgy, hogy a vásárlók előre tudják, mi lesz a ládában.

Az olyan kiadók, mint az EA, a 2K, az Epic és az Activision Blizzard kénytelenek elfogadni, hogy például Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban csak 18 éven felüliek vehetnek lootboxot, ami persze hatalmas bevételkiesést jelent. Közben többek között a Fifában az EA igyekszik manipulálni a lootboxokat.

Amerika is beszáll

Közben az Egyesült Államok is beszáll a buliba, ugyanis a Kongresszus demokrata képviselői már be is nyújtottak egy új törvényjavaslatot, ami szintén a kiskorúakat óvná meg az „addiktív hatású” lootboxoktól. Ebben szintén arra hivatkoznak, hogy a rendszer olyan, mint a szerencsejáték.

Amint arról a The Verge beszámol, Ed Markey szenátor, Kathy Castor és Lori Trahan képviselő levelet írt játékipar legjelentősebb kiadóinak, beleértve az Epicet, az Activisiont, A Disney-t és a Microsoftot, kérve, hogy terjesszék ki az Egyesült Királyság előírását az amerikai gyerekekre is, hogy megvédjék őket a lootbox szerencsejátéktól és a mikrotranzakcióktól.

Szerinted előbb utóbb a világon mindenhol betilthatják a lootboxokat?

DV

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

13 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

13 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

14 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

14 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

14 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

15 óra telt el azóta...