Tech/Tudomány

Elon Musk nyíltan kritizálta az Apple-t, és kiállt az Epic Games mellett

Egészen mozgalmas pénteken lehet túl a Tesla és a SpaceX első embere Elon Musk, ugyanis egészen vad konteók kezdtek el róla és Tim Cookról terjedni. A Power Play című új könyv ismertetőben ugyanis egy olyan történet áll, ami szerint korábban az Apple vezére megkereste Muskot azzal az ajánlattal, hogy mi volna, ha megvennék tőle a Teslát?!

Mármint nem az autót, hanem cakkumpakk a vállalatot. Musk erre az írás szerint azt felelte, csak abban az esetben hajlandó rábólintani az üzletre, ha utána ő válthatja Cookot az almások félig megrágott székében. Erre Tim Cook a mese szerint annyira bepöccent, hogy egy szívélyes „Bazd meg!” kíséretében rácsapta a telefont.

Na ezt a sztorit kellett péntek reggel gyorsan cáfolnia Musknak, csakhogy a történet itt még nem is nagyon áll meg.

Mármint a pénteki sztori, ugyanis az valóban igaz, hogy Musknak van némi ellenérzése Cook üzletpolitikájával kapcsolatban. Miután tisztázta a fenti fantasyt, este 7 óra körül azért csak odaszúrt egyet az Apple-nek, konkrétan nyíltan kiállva az Epic Games és álláspontja mellett. A posztban csupán ennyit ír:

„Az Apple alkalmazásboltjának díjai de facto az internet globális megadóztatása. Az Epicnek igaza van.”

Ha valaki lemaradt volna egy évvel, Musk ezzel az Apple vs. Epic pereskedésre utal, ami azután robbant ki, hogy a játékfejlesztő és kiadó tavaly az iOS rendszerét megkerülve kezdte el lebonyolítani a Fortnite-on belüli tranzakciókat. Az Apple ezután se szó, se beszéd, szinte azonnal eltüntette a játékot a platformjáról, mire az Epic nyilvános szabadságharcba kezdett ellenük, aminek jelenleg is zajlik a tárgyalása.

A világ második leggazdagabb emberének posztját természetesen az Epic elnöke, Tim Sweeney sem hagyhatta szó nélkül, aki nem sokkal később páros lábbal szállt bele az almába. „A jövőben minden fizikai árunak lesz digitális jelenléte, és az Apple fogja megadóztatni és kapuőrködni a világkereskedelemben” – írta Sweeney. „Az Apple-t meg kell állítani”.

Természetesen nem csak Elon Musk az, aki ilyen nyíltan kiáll az Epic és ügye mellett. Számos kis- és nagyvállalat, és megannyi fejlesztő szólalt már fel az Apple 30%-os „adóztatása” ellen, főleg úgy, hogy időközben több esetben is kiderült, hogy egyes cégektől kölcsönös megegyezés alapján eltekintenek ettől a díjtól.

Az Epic és az Apple közötti nagyívű tárgyalássorozatok idén vették kezdetüket, mely során megannyi játékipari érdekesség látott napvilágra. Köztük például, hogy a Microsoft eddig egy petákot sem keresett az Xbox eladásokkal, vagy hogy a Sony pénzt szed be a fejlesztőktől a platformok közötti játékért. Az ügy végére egyelőre még nem került pont, mindenesetre Musk állásfoglalása sokakat az Epic mellé állíthat.

via – The Verge, Independent

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

7 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

9 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

10 óra telt el azóta...

Sosem volt még ilyen olcsó hazánkban az RTX 4070 Super, de nem árt sietni

2024.04.03. – Az Nvidia 2024 januárjában jelentette be a "Super" kártyáit. A 4070 Super és…

10 óra telt el azóta...

Tovább nehezítik a Counter-Strike 2 skin cseréket, rengeteget kell várni

2024.04.03. – A Valve 2013 augusztusában élesítette a CS:GO Arms Deal nevet viselő frissítését. Talán akkor még…

10 óra telt el azóta...

Előbb érkezhet a PCIe 7.0, mint gondoltuk: ezért szólhat igazán nagyot

2024.04.03. – Manapság, ha a PCIe csatlakozó kerül szóba, akkor leginkább két szabvánnyal találkozhatnak a…

11 óra telt el azóta...