Tech/Tudomány

Soros György elkezdett kereskedni a Bitcoinnal – Mit jelenthet ez a gyakorlatban?

A világ leggazdagabb magyarja, és az egyik legbefolyásosabb üzletembere, Soros György sokaknak nem a szívüknek legkedvesebbje, a üzleti és befektetési érzékét azonban senki sem vitathatja. Soros már évekkel ezelőtt, 2018-ban érdeklődést mutatott a kriptovalutákkal szemben, akkor kapott ugyanis zöld utat az Alapkezelője a digitális eszközökkel való kereskedésre is – jelentette akkor a Bloomberg.

Idén márciusban Dawn Fitzpatrick, a Soros Alapkezelőjének befektetési igazgatója egy interjúban árulta el – szintén a Bloombergnek, hogy a cég kriptopénz-infrastruktúrával foglalkozó vállalatokba – tőzsdékbe, vagyonkezelőkbe és letétkezelőkbe – fektetett be. Azt mondta, hogy ez egy igazán fontos pillanat a kriptók számára, hiszen a Bitcoin a rendkívüli árfolyamnövekedésének köszönhetően már nem számít „peremeszköznek„.

Most pedig úgy tűnik, hogy a vállalat megkezdte a Bitcoinnal való kereskedést is, a TheStreet.com információi szerint Fitzpatrick engedélyt adott az aktív kereskedelemhez.

A fiat pénznemek (a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott törvényes fizetőeszközök) leértékelődésétől való félelem teljesen valós, de a Bitcoin szerintem nem egy pénznem, hanem egy olyan árucikk, amely könnyen tárolható, könnyen átruházható, az ‘Internal Revenue Service’ fizikai eszköznek minősíti, véges mennyiségű készlete van, ami négyévente feleződik, szóval szerintem ez egy érdekes dolog” – mondta Fitzpatrick.

A jelentésben csupán az áll, hogy a Soros Alapkezelő engedélyezte a kereskedést – mondta Chris Weston, a melbourne-i székhelyű Pepperstone brókercég egyik vezetője. „Anélkül, hogy valójában sokat tudnának arról, hogy mit terveznek, a jövőben könnyen short-pozíciókba kerülhetnek” – mondta a szakember a Barron’s portálnak.

Mindezt feltehetőleg a multimilliárdos üzletember jól bevett tőzsdei taktikájára alapozva mondhatta, Soros György ugyanis messze híres a shortolásairól – ilyen módon 1992-ben például még a fontot is bedöntötte, amivel 1 milliárd dollárral lett gazdagabb. – Ha érdekel a sztori, akkor Dörner Csenge remek videóját mindenképpen nézd meg ->

 

A félelmek, hogy a Bitcoint is megpróbálhatja majd shortolni egyáltalán nem megalapozatlanok, melyet nyilvánvalóan későbbi felvásárlási szándékból (is) tehet. A Bitcoinnal való aktív kereskedésre adott belsős engedély időzítése sem lehet a véletlen műve, hiszen a shortolásra is talán most van a legjobb esélye, köszönhetően a Kínai kormánynak, akik miatt most és hamarosan egyre több bányász áll le a tevékenységével és/vagy keres kényszeredetten új helyet, ahol folytathatja.

Mivel a becslések szerint a globális bitcoin-bányászat 65-75 százaléka Kínában zajlik, amíg az ottani tevékenység leáll, a még működő bányászok sokkal nagyobb haszonnal tudnak dolgozni. Ez azt jelenti, hogy amíg a Kínából száműzött bányászok nem találnak új otthont, addig a kereskedések után több bitcoint bányásznak a még talpon állók – főleg, ha azok még meg is növekednek, köszönhetően előbb a pánikeladásoknak, most pedig a Soros Alapítványnak.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

5 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

6 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

7 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

7 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

7 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

8 óra telt el azóta...