Hírek

HyperX Cloud Alpha S teszt

Ha azt mondom HyperX, a legtöbben a Cloud-szériára gondolnak. Nem véletlenül, hiszen a 2010-es években az egyik legmeghatározóbb fejhallgató volt a piacon. Kedvező árcédulája ellenére elképesztő sokat adott, így akkoriban elsöpörte a konkruenciát az asztalról. Azóta eltelt jópár év és elértünk a vezeték nélküli Cloudokhoz, de mindezalatt a vezetékes széria is elért a csúcsra, ennek képviselője pedig tesztünk alanya, az Alpha S. Nézzük kibírja-e a próbát!

Doboz

A HyperX-nél ezúttal nem aprózták el a csomagot. A fejhallgatón kívül kapunk egy USB-s hangkártyát, amivel aktiválhatjuk a 7.1-es hangzást. Ezen felül partikusan két extra párnát is csomagoltak, amivel megduplázhatjuk a fejhallgatónk élettartamát, na meg persze utólag is bevásárolhatunk majd, ha elkopnának a párnák. A dobozban pihgen még néhány leírás, gratuláló levél, matrica és egy ultramenő puhatok, ami hasznos lehet azoknak, akik sokat hurcolják a kedvenc Alpha S-üket.

Külső

A hagyományos vonalas Alphához képest változott némileg a kialakítás. Ez a kétkamrás rendszernek köszönhető, aminek segítségével manuálisan szabályozhatjuk a mélyebb hangok teltségét. Az omniózus látványa ellenére a fejhallgató nem olyan nehéz, mintegy 321 grammot nyom, amit a memóriahabos párnák remekül eloszlatnak a fejünkön.

A dizájn újít néhány helyen, de aki látott már Cloudot életében, az nem fogja eltéveszteni.

Az anyaghasználat egyértelműen a prémium felé kacsint. Minden egyes alkatrész elképesztő jó tapintású anyagból készült. Teljesen mindegy hogy műanyag vagy épp fém részekhez érünk, nem érzüzzük egyáltalán a spórolás nyomát.

A külső átalakító egyben 7.1-es hangkártyaként is funkcionál, na meg itt érhetjük el a hangerőszabályzó gombokat. A hozzátartozó kábel elég merev és őszintén megmonda a virtuális 7.1 valahogy nem volt az igazi. Nyilván egy stereo fejhallgatóról beszélünk, amiben csupán két hangszóró kapott helyet, így szélsőséges módon kell a térhatás illuzióját megadni, ami szerintem inkább hátrány, mint előny, legalábbis a hétköznapok során. Egyes legendák szerint így jobban meg lehet hallani a lépéshangokat, de én semmi hasonlót nem vettem észre, sőt, inkább nehezebb volt belőni, hogy honnan is érkezhetnek. Aki szereti viszont, az nyugodtan bekapcsolhatja.

Ha pedig kényelemről van szó, akkor az Alpha S a maximumot nyújtja. Mind a párnák, mind pedig a fejtartópánt memóriahabos, ami a lehető legjobb választás volt. Akár több óra után sem érződik nehéznek a fejhallgató, ebben még mindig profi a HyperX.

Hang

Mivel jó pár évig Cloudot használtam, így különösen érdekelt a hangbéli különbség. Aki Cloud I-ről vagy Cloud II-ről érkezik, annak a legnagyobb újdonság a kétkamrás felépítés, aminek köszönhetően magunk állíthatjuk be, hogy a hangszórók mekkora helyen bontakozzanak ki. Ennek megfelelően az is megtalálja a számításait az Alpha S-ben, aki a flat hangzást kedveli, de aki a túlzó mélyeket szereti, az is ugyanúgy tudja élvezni a fejhallgatót.

Az alsó részen lévő műanyag pöckökkel tudjuk szabályozni a kamrák méretét. Zene alatt elképesztő a különbség, de játékokban is egyből feltűnik, ha változtatást eszközölünk.

A bassheadek is megnyugodhatnak, mélyből még több lett.

Azt kijelenthetjük, hogy a Cloud I/II után több mélyet és nagyobb dinamikatartományt kapunk. A változás viszont azért nem olyan egetrengető. Így aki sokat vár, az könnyen lehet, hogy csalódni fog. Aki viszont egy kicsit akar többet, annak jó választás lehet.

Az Alpha S mélyei elképesztő élénkek, a közép az kissé háttérbe szorul, viszont magasokból nincs hiány, de szerencsére nem az érces fajtára kell gondolni. Kellemesen, világos a hangzása. A kamrák állítgatással pedig valamelyest személyre is szabhatjuk a hangzást.

Mikrofon

A mikrofonokkal sokszor gyűlt meg a felhasználók baja. Nos, a minőségtől most sem dobtam hátast, de a a Cloud II Wireless után azért némilkeg pozitívabb az összkép. A streamer minőségtől elmarad, de amúgy jól érthető minden szavunk, valósággal úszunk a közepekben. A mély hangok háttérbe szorulnak, de az a kondenzátoros mikrofonok terepe amúgyis.

 

Az AT2020+-hoz képest van még hova fejlődni,

Hyperx Cloud I. – középkategóriás versenyző – :

Meglepően jó középkategóriás :

Az olcsóbb vezeték nélküli vetélytárs – Cooler Master MH670

Wild Shark – Alsó kategóriás versenyző:

Verdikt

A HyperX ezúttal sem lőtt félre az Alpha S-sel. Az árcédulája persze tükrözi, hogy nem akartak spórolni semmin. 42 ezer forintért egy korrekt, prémium minőségű fejhallgatót kapunk, de hogy megéri-e a többletet a Cloudokhoz képest? Na ez már egy nehezebb kérdés, nagyon közel vannak ugyanis mind minőségben, mind pedig hangzásban. Nyilván egy leheletnyivel jobb mindenben az Alpha S, egyedül az ár-érték arányban tud nyerni a Cloud I/II, de ott viszont jócskán. A hangzás rendben van, a mikrofon szintén elég causal gaminghez. Az igazi áttörés viszont elmaradt. Minden megvan benne, amiért imádjuk a Cloudokat, de mégsem tud igazán újat mutatni.

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a HyperX-nek!

 

 

 

DV

Korábbi cikkek

Hihetetlen, de sikerült elindítani a Red Dead Redemption 2-t egy mobilon

Bódi Dániel 2024.04.05. - A Red Dead Redemption 2 nem csak 2018, hanem az előző…

9 óra telt el azóta...

Unreal Engine 5-ben születik újjá a legendás PS1-es Toy Story 2 játék

Bódi Dániel 2024.04.05. - Manapság már kevésbé, de az ezredforduló tájékán (előtte is, utána is)…

9 óra telt el azóta...

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

13 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

13 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

13 óra telt el azóta...

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

Gábor János 2024.04.05. - Ezek a Netflix sorozatok a lebilincselő narratívájukkal és egyedi bájukkal olyanok,…

14 óra telt el azóta...