Tech/Tudomány

300%-os FPS növekedés? – Az AMD hivatalosan is leleplezte FidetlityFX Super Resolution technológiát

Az AMD a kedd hajnali Computex 2021 esemény alkalmával végre valahára leleplezte a FidelityFX Super Resolution névre hallgató megoldását. A vörös gyártó ezt az Nvidia DLSS technológiájával próbálja hadrendbe állítani, ám több téren is eltér a két megoldás.

Mi az a DLSS?

Az Nvidia DLSS az RTX kártyák bevezetésével jelent meg a játékokban, gyakorlatilag egy AI-val felturbózott dinamikus/csökkentett felbontásról beszélünk. A játék a képkockákat a natív (-ez a monitorunk felbontása-) felbontáshoz képest alacsonyabb értékkel számolja ki, de az Nvidia mérnökei által kifejlesztett mesterséges intelligencia olyan szinten feljavítja, hogy szinte észrevétlenül tárul a szemünk elé a látvány. Mindeközben persze kellemesebb FPS értékeket érünk el, hiszen alacsonyabb felbontáson számolt csak a videókártyánk.

FidelityFX Super Resolution

A hajnali keynote során rengeteg újdonságot megtudhattunk a technológiával kapcsolatban. Az Nvidia DLSS megoldásával szemben ez inkább egy szoftveres oldalról megközelített dolog, így nincs különleges hardverigénye. Átlagosan 2x nagyobb képkockaszámot kapunk a használatával a natív felbontáshoz képest. A technológia finomhangolható is, 4 beállítási profilt állíthatunk majd.

A játékstúdiók és játékmotorok támogatása is meglehetősen kellemes, jelenleg több mint 10 nagy studió/játékmotor már felkészült az FSR támogatására.

A legjobb rész azonban most jön!

Az AMD FSR technológiáját az összes Radeon RX videókártya támogatni fogja, így az RX Vega, RX 500, RX 5000 és RX 6000 felhasználók nyugodtan várhatják az érkezését. Ez eddig szinte természetes, de az AMD állítása alapján a Ryzen APU-kat és az Nvidia kártyáit is támogatni fogja a technológia. Ráadásul úgy tűnik nincs is az RTX szériára korlátozva, az egyik demó képet például egy GTX 1060 segítségével készítették.

Ebben a benchmarkban 1440P felbontásban, Epic beállításokon futatták a Godfall játékot egy GTX 1060 kártyán. Natív felbontáson 27 FPS-t hozott, míg az FSR „Quality” funkcióját belőve mintegy 41%-os emelkedést mérhettek az FPS értékekben.

Természetesen a saját kártyájukkal is letesztelték a dolgot, szintén a Godfall játékban. A natív felbontás ezúttal 4K volt, némi RayTracinggel megfűszerezve. A fenti képen tökéletesen leolvashatóak az értékek, „Performance” módban a natívban kapott ~50FPS helyett 150 körüli értékeket produkált a játék. Bizony, nem tévedés: ez 300%-os növekedést jelent, bár kétségkívül ekkor már azért nem feltétlenül hozza a natív felbontás szépségét a kapott eredmény.

További előnyök

Hatalmas előny lesz a már fentebb említett széleskörű hardvertámogatás, igazán jó lépés, hogy az Nvidia kártyáit is támogatja majd az FSR. Teljesen cross-platform is lesz a technológia, támogatja a DX12, a Vulkan, de még a régebbi, DX11 API-t is. Ezen kívül teljesen open-source is lesz a FidelityFX Super Resolution, a GPUOpen weboldalára hamarosan fel is kerülnek majd a megfelelő forrásfájlok.

Az AMD június 22-én újabb erődemonstrációra készül, illetve remélhetőleg aznap meg is érkeznek a játékokhoz az első frissítések melyekben már helyet kap az új funkció. 

Forrás: AMD Computex keynote – videocardz

Arpi

Korábbi cikkek

Két, régóta kért Warzone fejlesztés is visszatér Rebirth Islandre

2024.04.24. – Ahogy arra számítani lehetett, a Warzone fejlesztői elkezdték csepegtetni az első információmorzsát a…

6 óra telt el azóta...

Meg is érkeztek az első reklámok a Windows 11-be: így kapcsolhatod ki

2024.04.24. – Lassan 3 éve, hogy megjelent a Windows 11. A Microsoft akkor sok számítógépet…

6 óra telt el azóta...

Tényleg nagy a baj, a FaceIT legjobb játékosa is csal Counter-Strike 2-ben

2024.04.24. – A Valve szervereit manapság bizonyíthatóan is elözönlötték a csalók. Az elmúlt napokban ennek…

6 óra telt el azóta...

Győzött az Nvidia: soha nem volt még ilyen olcsó a legerősebb AMD VGA

2024.04.24. – Az elmúlt három-négy hónapban igazán izgalmas időszakot él át videokártyás szegmens. Az Nvidia…

7 óra telt el azóta...

A Warzone legújabb skinje hatalmas előnyt ad a játékosoknak

2024.04.24. –  A Warzone egy teljesen ingyenes játék, hiszen a kozmetikai tárgyak megvásárlása teljesen opcionális,…

7 óra telt el azóta...

Ha imádod az elmebeteg, szürreális horrort, akkor erről a játékról le ne maradj!

Bódi Dániel 2024.04.24. - Ha mond valamit az 1984, a Twin Peaks, a BioShock és…

7 óra telt el azóta...