Tech/Tudomány

Valamelyik már 15 éve velünk van – A történelem öt legártalmasabb PC vírusa

Manapság már klasszikus vírusokról egyre kevesebbet hallani, hiszen a támadások formája is egyre inkább igazodik a felhasználási szokásokhoz. Nem jelenti azt azonban, hogy ezek ne léteznének, a HP mérnökei szerint naponta 350.000 új vírus/malware kerül napvilágra, nagy részük azonban el is veszik az ismeretlenség homályában. Nem úgy, mint a bejegyzésben szereplő nagyok, melyek dollármilliárdos károkat okoztak. A helyezés és a név mellett ennek a kárnak a becsült összegét láthatjátok.

5. WannaCry – 4 milliárd dollár

A WannaCry 2017 májusában felbukkant számítógépes vírus, amelynek lényege, hogy a megfertőződött számítógépeken tárolt fájlokat zárolja a vírus és pénzösszeg megfizetéséért cserébe lehet azokat visszakapni. A vírus komoly fennakadásokat okozott többek között Nagy-Britanniában, ahol kórházak számítógépes rendszereit tette elérhetetlenné rövid időn belül, ezáltal megbénítva az adott intézmények működését. Magyarországon pedig a Telenor mobilszolgáltatót érintette a fertőzés.

4. ILOVEYOU – 15 millárd dollár

A kétezres években az ILOVEYOU vírus egy „szerelmes levélnek” álcázva terjedt. A Mydoomhoz hasonlóan a fertőzött gépben megtalálható összes kontaktnak elküldte emailben saját magát, így pillanatok alatt számítógépek millióit fertőzte meg. A vírust egy Fülöp-szigeteken élő egyetemista , Onel de Guzman alkotta meg.

3. Klez – 19.8 millárd dollár

A toplista harmadik helyezettje igazán kitett magáért 2001-ben. Ekkor az összes legyártott számítógép 7.2%-án megtalálható volt a kártevő. Igazán sokrétű volt, hiszen a hamis emailek küldözgetése mellett például több-kevesebb sikerrel próbálta megfogni a „konkurens” vírusokat. Története során rengeteg verziója bukkant fel, évekig keringett a világhálón és minden egyes újabb változata pusztítóbb volt az előzőnél.

2. Sobig – 30 milliárd dollár

Az ezüstérmet a 2003-ban megalkotott Sobig vírusa viheti haza. Rengeteg változata ismert, Sobig.A-tól egészen a Sobig.F verzióig, mely mind közül a legártalmasabb volt. A vírus nem kímélte Kanadát, az Egyesült Államokat, de Európában és Ázsiában is rengeteg gépen megtalálható volt. A vírus itt is teljesen ártalmatlan programnak álcázta magát és szintén emaileken keresztül terjedt. Eljutott az Air Canada légitársaság rendszerébe is és sikeresen meg is bénította a jegyvásárlást/kiadást. A hatalmas pusztítás ellenére sosem derült ki, hogy ki állt a kártevő mögött.

1. Mydoom – 38 milliárd dollár

MyDoom, vagy más néven W32.MyDoom@mm, watson postmortem debugger, Novarg, Mimail.R vagy Shimgapi, egy számítógép vírus mely a Microsoft Windows rendszereket fertőzi meg. Először 2004. január 26-án látták, és gyorsan kiérdemelte a „valaha leggyorsabban terjedő e-mail féreg” jelzőt, megdöntve a Sobig féreg előző rekordjait.

Fontos kiemelni, hogy pályafutása egy pontján a világ elküldött email üzeneteinek negyedéért(!) a vírus volt felelős.

Nem véletlenül került a dobogó legfelső fokára, a fejlesztőt itt sem kapták el. Ami még ennél is érdekesebb, hogy manapság is velünk van, a zsaroló email-ek 1%-át 2021-ben is a Mydoom küldi el. Elképesztő.

Ti milyen módszerekkel védekeztek a számítógépes vírusok ellen?

Arpi

Korábbi cikkek

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

6 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

8 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

9 óra telt el azóta...

Sosem volt még ilyen olcsó hazánkban az RTX 4070 Super, de nem árt sietni

2024.04.03. – Az Nvidia 2024 januárjában jelentette be a "Super" kártyáit. A 4070 Super és…

10 óra telt el azóta...

Tovább nehezítik a Counter-Strike 2 skin cseréket, rengeteget kell várni

2024.04.03. – A Valve 2013 augusztusában élesítette a CS:GO Arms Deal nevet viselő frissítését. Talán akkor még…

10 óra telt el azóta...

Előbb érkezhet a PCIe 7.0, mint gondoltuk: ezért szólhat igazán nagyot

2024.04.03. – Manapság, ha a PCIe csatlakozó kerül szóba, akkor leginkább két szabvánnyal találkozhatnak a…

10 óra telt el azóta...