Tech/Tudomány

Amerikában szinte minden tini iPhone-t használ, és kiközösítik az Androidosokat – Miért?

Egy új jelentés szerint 10 amerikai fiatalból 9 iPhone mobilt használ, mintsem Android alapú készüléket, sőt, a megkérdezettek 90%-a mondta azt, hogy a következő okostelefonja biztosan egy Apple-féle lesz. A kutatást a Piper Sandler alapvetően banki tevékenységekkel foglalkozó vállalat készítette, melyben 47 államból összesen 7000, átlagosan 16 éves tiniket kérdeztek mindennapi, de leginkább vásárlási és technológiai tevékenységeikről.

A megkérdezett fiatalok 88%-a mondta azt, hogy iPhone-ja van, erről nem is tervez váltani, az Androidot használók 2%-a pedig tervezi a váltást.

Ez az arány Európában jelentősen eltér, kontinensünkön ugyanis a Statcounter szerint a mobiltelefon tulajdonosok 68,82%-a Androidot, és 30,41%-uk iPhone-t használ – a fennmaradó kisebbség pedig egyéb rendszereket például Linux, Windows stb.

De miért ennyire népszerű az Apple Amerikában?

Az Android Authory és a Napidroid szerint a fiatalok kvázi klikkesedése miatt elsősorban, ugyanis egészen nagy mértékeket ölt az iskolákban a „techno-bullying”. Ez alatt azt kell érteni, hogy kiközösítik, kigúnyolják azokat a társaikat, akik nem iPhone-t nyomkodnak. Ez alá adja a lovad az Apple is, akik az üzenetküldő alkalmazásukban zöld színnel direkt meg is különböztetik azokat, akik Androidot használnak.

Mindez természetesen egy valós probléma, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Apple telefonjait jóval egyszerűbb használni is mint egy Android alapú készüléket, vagyis ha lehet ilyet mondani, előbbi sokkal felhasználóbarátabb. Ilyen tekintetben pedig teljesen lényegtelen, hogy az iPhone-ok kisebb technikai lemaradásban vannak a Huawei, Xiaomi, vagy a Samsunggal szemben.

Ahogyan a politika is inkább az amerikai gyártónak kedvez az ázsiaiakkal szemben. Az előző elnök regnálása alatt számos negatív kép alakulhatott ki a koreai, de főként a kínai gyártókkal szemben (amik tulajdonképpen az Android zászlósai), de a Google adatkezelési stratégiája sem javított sokat a rendszer megítélésén. Mindeközben az Apple az egyszerűséggel és a biztonságosságával hirdeti magát, melyről olykor-olykor kiderül, hogy nem feltétlenül van az úgy, ez viszont már jóval kevésbé éri el a felhasználókat, mint a „positive vibe”.

Az tehát, hogy a tengerentúlon ennyire népszerű az Apple egy sokösszetevős recept eredménye, ami aligha fog egy generáció alatt megváltozni.

A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy 9%-uk fektetne kriptovalutába, 53%-uk tervez valamilyen next-gen konzolt venni, a kedvenc közösségi oldaluk pedig ebben a sorrendben: Snapchat – 31%, TikTok – 30%, Instagram – 24%, a többi pedig minden más között oszlik el (a Facebook tehát egyáltalán nem egy népszerű platform).

Forrás: Napidroid, Android Authory, Statcounter, Piper Sandler

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

13 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

13 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

14 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

14 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

14 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

15 óra telt el azóta...