Gaming

A videojátékipar 6 legnagyobb szinkronszínésze, akik életre keltették a kedvenceinket

A videojátékok egészen elképesztő utat tettek meg már csak az utóbbi 10, nemhogy az elmúlt 15-20 évben. Ebben a fejlődésben, nem csak azoknak a fejlesztőknek volt különösen nagy szerepük, akik képernyőkre álmodták a játékokat, hanem azoknak a szinkronszínészeknek is, akik élettel és lélekkel töltik meg a karaktereiket.

Néhány ilyen színész pedig mára már különösen legendás státuszba emelkedett, hiszen bizonyos hollywoodi/nagyobb nevű színésszel ellentétben ők már akkor szerepeket vállaltak játékokban, amikor az iparág még csak „kiscsoportos” volt a film, vagy bármely másik szórakoztatóipari médiumhoz képest.

Most ezeket a szinkron veteránokat gyűjtöttük egy csokorba, megemlékezve legkiemelkedőbb szerepeikről.

Laura Bailey

Bármilyen megtévesztő is, de Laura nem most kezdte a játékszinkron szakmát. Első projektje a 2002-es Bloodrayne volt, amiben Rayne karakterét keltette életre. Ezután persze nem volt megállás: őrületesen sok projektben szerepelt, ő kelti életre például többek között; Chun-Li – Street Fighter, Jaina Proudmore – WoW, Mary Jane – Spider-Man 2018, Gears of War – Kait, vagy a The Last of Us Abby karakterét is.

Troy Baker

Troy szintén a legfoglalkoztatottabb játékszinkronszínészek egyike, ami igazából a minőségi munkáját tekintve egyáltalán nem meglepő. Az ő pályafutása a Bloodrayne második részével kezdődött, majd többek között olyan legendákat köszönhetünk neki, mint Joel – The Last of Us, Booker – Bioshock Infinite, Pegan Min – Far Cry 4, Joker – Batman: Arkham Origins, vagy szintén a Batman játékokból Jason Todd, Arkham Knight és Kétarc.

Ashly Burch

Ashly a többiekhez képest viszonylag új szereplője a játékszinkron világának, de azért már közel sem mondható rutintalannak. A hamarosan 10. évére forduló karrierje során ő keltette életre Chloe-t a Life is Strange-ből, Tiny Tinát a Borderlands-ből, és nem mellesleg Aloynak is ő a megformálója a Horizon: Zero Dawn-ból.

Nolan North

Nolan North talán a legtiszteltebb alakja a szakmának, méghozzá úgy, hogy sokáig teljesen elkerülték a nagyobb szerepek. A 2000-es éve végén vált egyetlen csapásra rendkívül ismertté, amikor megszólaltatta Desmond Milest (Assassin’s Creed), illetve ugyanabban az évben Nathan Drake-et (Uncharted). Ezek miatt később sem maradt munka nélkül, ő volt ugyanis Deadpool, a Batman Pingvinje, az újabb Prince of Persia Herceg, vagy Tony Stark a Bosszúállók játékból és a Fortnite-ból.

Jen Taylor

Azt nem mondhatjuk, hogy Jen túlvállalná magát, ha játékbeli karakterek életre keltéséről lenne szó. Évente ugyanis egy-két karakter bőrébe bújik átlagosan bele, azok viszont mind a legmagasabb szinten helyezkednek. Ő játssza Peach hercegnőt a Mario-ból és Cortana-t a Halo sorozatból, sőt, a Windows Cortanaja is az ő hangján szólal meg.

Ashley Johnson

Ashley megannyi játékban szerepelt már, de a legtöbben egyetlen munkájáról fogják felismerni, amivel egy tévhitet is eloszlat. A The Last of Us első részében Ellie arcát Ellen Page-ről mintázták, de a karaktert valójában már nem ő formálta és szólaltatta meg. Ezt ugyanis Johnson kisasszonynak köszönhetjük, ő töltötte meg szívvel-lélekkel mind a két drámai felvonásban.

Ők lennének hát azok a szinkronszínészek, akiknek a kivételes minőségű és állandó munkájának köszönhetően a játékok karakterei egyszerűen lemásznak a képernyőről.

Ahogyan a fejlesztőknek, úgy nekik is óriási köszönet jár azért, hogy a videojátékok ma már egy teljesen új szintet képviselnek a szórakoztatóipari ágazatban.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy bőséggel akadnak még színészek hasonlóan legendás szerepekkel, mint például Camilla Luddington (Lara Croft), vagy James Maccaffrey (Max Payne), de ők nem állandó szereplői a videojátékos világnak – ezért egy másik listán kapnak majd helyet.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

2 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

2 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

3 óra telt el azóta...

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

Gábor János 2024.04.05. - Ezek a Netflix sorozatok a lebilincselő narratívájukkal és egyedi bájukkal olyanok,…

4 óra telt el azóta...

Olyan újítást kap az Edge böngésző, amit a gamerek imádni fognak

2024.04.05. - A Microsoft Edge webböngésző olyan új funkciót kap, aminek bizonyára minden PC játékos…

4 óra telt el azóta...

Nem minden a számozás: ezt az AMD 3D V-Cache processzort ne válaszd

2024.04.05. – Manapság az AMD és az Intel teljesen más utat jár be, ha a…

5 óra telt el azóta...