Életmód

A videojátékok jót tesznek az agyadnak – Elmondjuk, hogyan

Nagyjából a videojátékok népszerűségének fellendülése óta, körülbelül 30 éve vitatkoznak az emberek azon, hogy a videojátékoknak rossza hatása van-e az emberekre, vagy sem. Persze ugyanígy vitatkoznak erről a rock, a tévé vagy az okostelefon kapcsán is.

Az állítólagos negatív hatások, mint például a függőség, a növekvő aggresszió, valamint az egészségre gyakorolt negatív hatások általában nagyobb média visszahangot kapnak, mint a pozitívumok. Ezzel a helyzettel sajnos nehéz mit kezdeni, ezért is írunk most a videojátékok pozitív hatásairól.

A videojátékok jót tesznek az emberi agyműködésnek.

Ma már rengeteg kutatás azt mondja, hogy a videojátékoknak nagyon széleskörű jótékony hatása lehet. Alkalmazhatók például oktatási vagy éppen terápiás célokra. Sok tanulmány beszél arról, hogy egyes játékok hogyan javítják a kéz-és szemkoordinációt. Kimutatták például, hogy a térbeli érzékelés kifejezetten javul a játékok hatására.

Az agy

A Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent egy olyan tanulmány, mely szintén a játékok pozitív hatásaira hívja fel a figyelmet. Vikranth Bejjanki és munkatársai arról írtak, hogy az akciójátékokkal, a gyors tempójú lövöldözős címekkel történő kísérletezés (mint például a Doom) megerősíti azt, amit más kutatások már feltártak. Vagyis hogy a játékosok az észlelésben, érzékelésben, a figyelemben és koncentrációban nagyobb teljesítményre képesek.

Kis létszámú (10-14 ember) játékosokkal végzett kísérletsorozat során kiderült, hogy az ilyen akciójátékok felhasználói sokkal jobban észlelik a külvilágot is, mint azok, akik egyáltalán nem játszanak. Könnyebben oldanak meg ezzel kapcsolatos feladatokat.

Egy másik kísérlet során olyan gamereket raktak az akciójátékok elé, akiknek sokkal kevesebb tapasztalatuk volt az ilyen játékokban. Ők 50 órán keresztül gyakoroltak. Végül kiderült, hogy ezek a játékosok is jobban teljesítettek az észlelési feladatoknál, mint az edzés előtt.

Az akció-videojátékok befolyásolják/fejlesztik az észlelést, a koncentrációt és figyelmet, valamint a kognitív készségeket – írták a tanulmányban.

Egyéb területek

Dr. Mark Griffiths kutató szerint például oktatási környezetben a videojátékok szórakoztatóak és ösztönzők is lehetnek. Ez azt jelenti, hogy könnyebb hosszabb ideig fenntartani a tanuló érdeklődését a játékok bevonásával. Az izgalmas helyzetek miatt a videojátékok tehát vonzóbb tanulási módszert adhatnak, mint a hagyományos módszerek.

Érdekesség továbbá, hogy a videojátékok vonzereje és az érdeklődés irántuk számos demográfiai határt átlép, mint az életkor, nem, etnikum vagy iskola végzettség. Függetlenül ezektől mindenki egyformán érdeklődhet a játékok iránt, egyformán élvezhetik azokat, és egyformán fejlődhetnek a segítségükkel. Segítségükkel könnyebb lehet a célok kitűzése és a munkához, feladatokhoz való hozzáállás, változhat az önértékelés és a viselkedés.

Az interaktivitás miatt nő a kíváncsiság, az újdonság varázsa. Gondoljunk például arra, hogy milyen hype alakul ki, amikor a gamerek igyekeznek felfedezni, hogy milyen új terület lesz legközelebb elérhető mondjuk a Warzone-ban. Meg vannak őrülve egyesek, hogy láthassák, milyen új bunkerrel készülnek a fejlesztők.

Ennek persze tanulást segítő hatása is van. A kíváncsi adatbányászok például programozási ismeretekhez jutnak, a kódokat elemzik. Mások folyamatosan kihívás elé állítják magukat a modok készítésével. Egyes játékok megtanítanak arra, hogyan működnek a repülők (lásd Flight Simulator), fejlesztik az agyunkat, hogy logikai feladatokat könnyebben tudjunk megoldani a hétköznapokban is.

Számos tanulmány kimutatta, hogy amikor a beteg gyerekek videojátékokat játszanak a kemoterápiát követően, kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, mint másoknak.

A tudományos szakirodalomból az is egyértelmű, hogy a játékok negatív hatásai szinte mindig olyan embereket érintenek, akik túlzottan sokat játszanak. Jóból is megárt a sok. Kevés bizonyíték van a kevesebb játék súlyos egészségkárosító hatásaira.

Szerinted te már fejlődtél valamiben a játékok hatására?

DV

Korábbi cikkek

CoD-osok figyelem: Egy játékos megalkotta az ultimate FPS kontrollert

2024.04.01. - Nagyon régóta megy a vita az FPS játékok körül, hogy kontrollerrel vagy billentyűzettel…

2 óra telt el azóta...

Figyelem: Jönnek a REKLÁMOK a Discordra, már napokon belül

2024.04.01. - Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük a dolgokat, a Discord 2025-ös indulása óta azt…

2 óra telt el azóta...

Boldog szülinapot, Gmail! Sokan poénnak hitték, ma a legnagyobb óriás

Gábor János 2024.04.01. - Poénnak gondolták a felhasználók azt, hogy a Google e-mail szolgáltatást indít,…

3 óra telt el azóta...

Apple: ennyivel rosszabb a régi iPhone-od, mint az új

Gábor János 2024.04.01. - Azzal a könnyed felütéssel népszerűsíti új, összehasonlító aloldalát az Apple, hogy…

3 óra telt el azóta...

Igazán ütős Field Uprade-et hoz el Rebirth a Warzone új szezonjában

2024.04.01. - A Warzone és Modern Warfare III soron következő szezonjától már csak néhány nap…

5 óra telt el azóta...

Ennek a processzorhűtőnek még a monitorodnál is jobb képernyője van

2024.04.01. - Manapság a PC-s felhasználókat két nagy csoportra oszthatjuk fel. Az egyik tábor a…

6 óra telt el azóta...