Életmód

5 módszer, hogy kevésbé légy játékfüggő az ünnepek alatt

Mivel a jelenlegi kormányzati korlátozások miatt nem igazán tudunk kimozdulni otthonról, mindenki szűk létszámú karácsonyt tart a COVID-19 következtében, az ebből adódó társadalmi elszigeteltség miatt pedig könnyen lehet valaki szenvedélybeteg. Vagy éppen csak könnyebben lehet ráfüggni valamire, ami nem feltétlen egészséges. Ez lehet az, hogy az ünnepek alatt mondjuk túl sok sütit eszel, sokat vásárolsz online, vagy túl sokat nézed a Netflixet.

És persze a League of Legends-ből, Minecraftból vagy Warzone-ból is több lehet a kelleténél.

Persze ez nem mindenkinél jelent problémát, hiszen bizonyára vannak köztetek olyanok, akik simán csak örülnek, hogy a szerény ünnepi napok alatt végre van idő játszani. Lehet pörgetni a Valhallát, vagy éppen a Cyberpunk 2077-et. Aki viszont úgy érzi, hogy hajlamos túlzottan ráfüggni a játékokra, és szeretne valamilyen alternatívát, annak szolgálunk néhány egyszerű tanáccsal. Mondom: csakis azoknak szól ez, akik problémának gondolják, hogy hajlamosak ráfüggni valamire, amire szerintük nem kéne.

Íme, 5 tipp, hogy hogyan tarsd magad kordában az ünnepek alatt.

1. Vizsgáld meg a viselkedést

Bizonyára te is tapasztaltál már olyat, hogy egy barátod, ismerősöd, családtagod túlságosan sokat foglalkozik valamivel, ami már szerinted is káros. Vizsgáld meg ezt a fajta viselkedést, amit te magad is túlzottnak tartasz. Minél többet látsz az ilyen viselkedésből, annál könnyebb felismerni azt, amikor már te csinálod. Így lehetőséged van megszakítani is azt. Vizsgáld meg persze a saját viselkedésedet is.

Például mikor eszel/iszol többet? Munka/suli után, filmnézés közben, játék közben? Hol? Asztal előtt, konyhában, kanapén? Mit eszel és iszol? Milyen érzéssel tölt el?

Ha ismersz olyat, aki szerinted már kissé, vagy nagyon játékfüggő, akkor ki is kérdezheted, hogy mi motiválja? A sikerélmény, vagy a csapatélmény? Büszkének, energikusnak érzik magukat tőle más területeken is? Vagy pont elrugaszkodnak a valóságtól? Mikor töltenek több időt a játék előtt? Reggel, este?

Akármit is gondolunk függőségnek, nagyon fontos, hogy megismerjük azt, hogy ezek hol, mikor, milyen körülmények között, minek hatására fokozódnak.

2. Keress meg másokat, hogy adjanak ötleteket

A családtagoknak bizony néha remek ötleteik szoktak lenni, amikor valaki túlzott magatartás tanúsít. Például, ami a játékot illeti, a kisebbek mindig nagyszerűen ki tudják találni, hogy hogyan oldják meg, hogy valamennyi időt játszhassanak. Például tudják, hogy a szülő simán megenged bármit, ha kész a lecke. Tudják, hogy akkor játszhatnak pár órát. A 7 éves unokaöcsém például csak hétvégén játszhat, de egész héten jól kell viselkednie. Ez segíthet neked is abban, hogy beütemezd a játékot és ne tölts túl sok időt előtte, ha úgy érzed, nem akarsz.

Egy kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb ember a szociális háló segítségével és a hozzájuk közelálló embereknek köszönhetően gyógyul ki a függőségből. Ideje tehát másokkal együtt kitalálni valami programot, ha nagyon elkap a hév.

3. Kísérletezz a hely, az idő és tárgyak variálásával

Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a függőség gyakran köthető valamilyen helyhez, helyzethez. Például a szerencsejáték-függők kaszinóba járnak.

Ha például este Netflix vagy filmnézés közben nasizol sokat, és úgy gondolod, hogy ez most már gáz, akkor egyél inkább csak a konyhában. Talán már nem is fogy el annyi. Ha valaki hajlamos késő estig, éjszakába nyúlóan játszani a haverokkal online, akkor mond azt, hogy csak este 10-ig játszol és csakis egy másik helyiségben.

A viselkedés helyének és időzítésének megváltoztatásával végül maga a gyakorlat is megváltozik – ha csak egy kicsit is.

A marketing és a fogyasztás összefüggésben áll az egészségtelen ételekkel, a szerencsejátékokkal és a videojátékokkal kapcsolatos függőség fenttartásával. Ezeknek a termékeknek a gyártói azt akarják, hogy az emberek továbbra is fogyasszák őket, direkt úgy van kitalálta, hogy ragaszkodj hozzá.

A videojátékokat is szándékosan úgy tervezik, hogy mindig egy kicsivel több időt kelljen még előtte tölteni, hogy meglegyen a következő kihívás és jutalom. Mindig úgy érzed, hogy „na, még ezt megcsinálom, megyek még egy kört”. És az órák csak telnek. Nem véletlen az achievement és trófea rendszer sem, ami folyton jutalmazza, amit csinálsz, pont azért, hogy ne hagyd abba. Ezek a funkciók növelik a játékkal töltött időt, és szorgalmazzák, hogy vásárolj még többet.

Azért elég vicces, hogy a Szilícium-völgy egykori szakemberei, akik létrehozták a közösségi médiában használt „addiktív” technológiákat, már maguk is a technológiai függőségre és ezek negatív hatásaira hívják fel a figyelmet.

Szóval a lényeg, hogy figyeld meg azokat a dolgokat, amik fontosak neked és kiváltják a túlzott viselkedést! Ezeken pedig változtass! Például törölj pár alkalmazást a telódról, vagy tarts játékmentes napokat! Vagy csak kapcsold ki a netet egy napra! Nem lehetetlen.

4. Figyelj arra, amit gondolsz és mondasz

Az is számít persze, hogy hogyan beszélünk a túlzott viselkedésről és mit mondunk róla magunknak és másoknak. Ha magunkról vagy másokról úgy beszélünk, hogy rabjai vagyunk valaminek, akkor könnyen magunkra ragaszthatjuk a függő jelzőt. Az általunk használt szavak önmagunkhoz és mások látásmódjához kötődnek.

Gyakran mondhatjuk, vagy gondolhatjuk, hogy na most le kell tolnom pár kört a Warzone-ban. Vagy ennem kell valamit filmnézés közben. Ezek a gondolatok sem segítenek. Mert gondolhatjuk azt is, hogy valójában nem „kell”. Kísérletezz magaddal és próbáld ki, hogy nem ezeket gondolod.

5. Kísérletezz más tevékenységekkel

A forralt boron és a sütin túl vannak egyéb kikapcsolódási lehetőségek az életben. Elmész sétálni, teázni, esetleg randizni, ha van kivel. Ezeket a kormány este 8-ig nem tiltotta meg. Jó, tudom, hogy most necces az egész, de meg lehet oldani.

Javaslom a hosszan tartó társasok kipróbálását is, vagy az asztali szerepjátékokat, a rejtvényeket, a táncos TikTok videók készítését, a családi karaoke estet, vagy egyéb tematikus estéket.

Persze a fenti tippek csakis azoknak szólnak, akik úgy érzik, probléma számukra, hogy néha túlságosan elmerülnek a játékban, pedig legbelül úgy érzik, nem kéne. Azok pedig, akik tökéletesen jól érzik magukat így, azok felejtsék el, hogy itt jártak. Mehet a READY!!!

DV

Korábbi cikkek

Élőben szurkolhatsz TheVR Janinak a Magyar Streamer Bajnokság döntőjén Budapesten

2024.04.04. - Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hetekben a magyar streamereket, láthatta, hogy igen komoly…

1 óra telt el azóta...

Miért fontos, hogy a gamer szék ergonomikus kialakítású legyen?

Az elmúlt években a videojátékok és az e-sportok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt megnőtt…

1 óra telt el azóta...

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

2 óra telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

3 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

4 óra telt el azóta...

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

15 óra telt el azóta...