Életmód

A Twitch leszámol a szexuális zaklatással és a konföderációs zászlóval

A Twitch úgy tűnik, az utóbbi időben egyre többet foglakozik a gyűlöletkeltés és zaklatás témájával. Ez nem is véletlen, hiszen az elmúlt évben a korábbinál is sokkal több botrányt láttunk a témában, amiben különösen nagy szerepe volt a gamereknek, fejlesztőknek, és Twitch tartalomgyártóknak is. Néha pedig azt, hogy mi számít gyűlöletkeltésnek, zaklatásnak, igen nehéz eldönteni, így a Twitch szerkesztői kicsit szeretnének egyértelműbb, jól átlátható rendszert kidolgozni.

Így januárban az gyűlöletkeltésre és zaklatásra vonatkozó szabályzat megváltozik, ami valószínűleg a nézőknek és a streamereknek is kedvez.

A Twitch ezzel együtt kitiltja a platformról a konföderációs zászló használatát, mivel az „történelmi és szimbolikus kapcsolatban áll a rabszolgasággal és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokkal”.

Az irányelv-frissítések egy része arra irányul, hogy a tiltott viselkedést sokkal jobban kifejtsék a szabályzatban, hogy minél kevésbé forduljon elő az, hogy valaki a megszegéskor azzal védekezik, hogy nem tudott róla.  A biztonsági csapat emellett fokozottabban fogja vizsgálni a jelentéseket is annak érdekében, hogy eldöntsék, hogy valóban sértő-e az adott magatartás, ahelyett, hogy csak a jelentésre támaszkodnak.

„Ez biztosítja a szükséges, hogy ne büntessük azokat, akik jóindulatú vagy odaillő tréfát sütnek el” – magyarázza a Twitch. „Ennek ellenére továbbra is figyelni fogjuk a jelentéseket”.

A Twitch ezzel együtt új szexuális zaklatás kategóriát is felvett a gyűlöletkeltő magatartásra és zaklatásra vonatkozó szabályzatba. Mostantól sokkal kevésbé tolerálják a zaklatást. Ez azt jelenti, hogy a steamer külsejére, vonzerejére vonatkozó ismételt megjegyzések, vagy szexualitással összefüggésbe hozható hozzászólások, meztelen képek vagy videólinket beküldése sokkal szigorúbban lesz büntetve.

Ez kiterjed a különböző rasszista kifejezések használatára is, még a különböző emote-kombinációk tekintetében is. Vannak ugyanis, olyanok, akik nem szöveggel sértenek meg másokat, hanem hangulatjel használatával. Ilyen a konföderációs zászló bármilyen megjelenítése.

„A gyűlöletbeszéd és a gyűlöltre irányuló hangulatjelek használata is tilos. Kifejezetten megtiltjuk a fekete / barna / sárga / vörös arcokat is, hacsak nem kifejezetten oktatási céllal használják” – mondta Twitch. „Az új irányelvek mindenki számára világosabbá teszik a szabványt.”

Az új szabályozás 2021. január 22-én lép életbe, a változtatások csak az ezután megjelenő tartalmakra vonatkoznak. A Twitch kiemeli, hogy ezeknek a változásoknak nem a büntetés a célja, hanem a közösség védelme.

A Twitch frissített gyűlöletkeltő magatartására és zaklatására vonatkozó irányelvei teljes egészében elérhetők a twitch.tv oldalán.

DV

Korábbi cikkek

Élőben szurkolhatsz TheVR Janinak a Magyar Streamer Bajnokság döntőjén Budapesten

2024.04.04. - Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hetekben a magyar streamereket, láthatta, hogy igen komoly…

45 perc telt el azóta...

Miért fontos, hogy a gamer szék ergonomikus kialakítású legyen?

Az elmúlt években a videojátékok és az e-sportok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt megnőtt…

57 perc telt el azóta...

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

2 óra telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

3 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

3 óra telt el azóta...

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

14 óra telt el azóta...