Tech

Vezeték nélküli halálosztó – SteelSeries Aerox 3 Wireless teszt

Ezúttal a SteelSeries vezeték nélküli egere járt nálunk. Az Aerox 3 Wireless csak nemrég jelent meg, épp ezért is voltunk rá olyan kíváncsiak. A SteelSeries fogta a jól ismert Rival 3-as formát, kidobáltak belőle minden felesleges súlyt, raktak bele egy vezeték nélküli érzékelőt és ezzel el is készült a tesztalany. A kérdés csupán, hogy sikerült-e megalkotni a tökéletes egeret, ha már 45 ezer forintot kóstál a kicsike.

A doboz

A magasabb árfekvés ellenére nem árasztottak el bennünk minden földi jóval. Gyakorlatilag csak a kötelező felszerelést mellékelték a dobozban, mi egy ultrakönnyű kábelből és egy a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős Type-C adapterből áll. Na mindegy, lapozzunk.

Forma

Aki korábban találkozott már Rival 3-mal, azt biztosan nem éri váratlan meglepetés, az Aerox 3 formája ugyanis teljesen megegyezik ezzel. Kellemes vonalak, amelyekkel inkább az átlagos kezűeknek próbáltak kedvezni, persze nagyobb kézzel is szóba jöhet a karmos fogás, de jellemzően inkább a kis-közepes kezűek fogják igazán élvezni ezt a formát.

Az egér 120,55 mm hosszú, illetve 37,98 mm-es magasságról beszélhetünk, amivel nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. Ráadásul mindössze 66 gram, amiből az akku önmagában 13 grammot tesz ki.

A Cooler Master MM711 után nem volt túl nagy változás, legalábbis ami az egér fogását illeti. Érdekes egyébként, hogy a renderképeken az Aerox 3 sokkal fényesebbnek tűnt, a valóságban viszont inkább csak az egér alja volt jobban kivilágítva.

Anyaghasználat

Az egész egér egy mattabb, műanyag-borítással rendelkezik, ami noha remekül teljesít szolgálat közben, azaz nem csúszós, stabilan lehet vele egerészni, azért nem a legmagasabb minőségű sajnos. Persze az átlagmezőnnyel sem lenne probléma, de ezen a szinten azért picit jobbat várna az ember. Szerencsére az ujjlenyomatot egyáltalán nem gyűjti.

Jobban megnyomkodva sem recseg-ropog az egér, az illesztések nagyon a helyükön vannak, egyedül egy dolog ami zavaró lehet, ez pedig a klikk. Van ugyanis némi post travel, azaz miután a kapcsoló érzékelte a nyomást, utána is tudjuk lejjebb nyomni a gombot, az út végén pedig egy szokatlan kattanást is hallhatunk, ami engem borzasztóan idegesített. Nem tudom, hogy ez QC probléma-e vagy minden egeret érint, remélem inkább az előbbi.

Kábel, talpak

Na nem mintha túl sokat számítana, de itt is a manapság trendi ultrakönnyű, parakábel hódít, amivel akár vezetékesen is használhatjuk, úgy is szinte olyan, mintha vezeték nélküli lenne. Ez a piacon kapható egyik legjobb flexibilis kábel, sajnos a talpakról már nem mondható el hasonló.

Noha a SteelSeries PTFE talpakról beszél, azért meg kell jegyeznünk, hogy ez nem az az elképesztő jól csúszó talp, amit a konkurenseknél megszokhattunk. Nem arról van szó, hogy borzasztó lenne, de nem a legjobb. Nagyjából a középmezőny és a top kategória között lavíroz, némileg lassabb, mint a teljesen tömör műanyag konkurensei.

Hardver

Na ez a rész már több izgalmat rejt. Az egér lelkében egy TrueMove Air szenzor teljesít szolgálatot, amit kifejezetten a vezeték nélküli egységekbe terveztek, ennek megfelelően kevesebbet fogyaszt, de ez nem látszik a szenzor teljesítményén, hála Istennek. 200-tól egészen 18 000 DPI-ig állíthatjuk a szenzor gyorsaságát, mindezt 100-as lépcsőkben.  A polling rate pedig természetesen itt is 1000 Hz-re rúg, azaz 1 ms-os válaszidőt kapunk ezúttal is.

A LOD viszont kicsit zavaró, ugyanis még 1,5 DVD magasságából is érzékel a szenzor, ez pedig kicsit kellemetlen az egér gyakori pakolgatása mellett. Ráadásul a LOD nem állítható szoftveresen, így nem tudunk túl sokat tenni.

Az optikai szenzoron túl a görgő is optikai, valahogy úgy kell elképzelni, mint a Zowie-kat, csak itt az egyes fokozatok között nincs az a borzasztó átmenet, aminek köszönhetőn itt egyáltalán nem nehézkes a görgetés. Nem ez a legjobb a piacon, de ott van a legjobbak között.

A kapcsolókkal szerencsére egyáltalán nem spórolt a gyártó.

IP54 tanúsítvánnyal is rendelkező aranyozott kapcsolókat kapunk, amelyek 80 millió kattintásra vannak hitelesítve.

Ezzel pedig az Aerox 3 magasan veri a konkurenseket, ugyanis a manapság még a top egerekben is gyakran csupán 20 millió leütésre hitelesített Omron kapcsolókkal kell beérnünk. Itt nem kell attól tartani, hogy egyhamar megadja magát a kapcsoló, emellett a kattintási érzet is teljesen rendben van, a főgombok is viszonylag könnyen lenyomhatóak.

Ezúttal is a jól ismert Endgame Cordurán néztük meg, hogy mekkora rántást képes lekövetni a tesztpéldány. Noha lehetőségünk lenne kábelen is használni az egeret, a méréseket ennek ellenére vezeték nélküli módban végeztük, hiszen aki ilyen egeret vesz, az úgyis wireless módban fogja használni.

Az általam kedvelt 900 DPI-n egy 4,5 m/s-os gyorsulást sikerült összehozni, mindezt nagyjából 50 cm-en sikerült produkálni. Noha a grafikonokon nem látszik semmilyen anomália, kicsit furcsáltam, hogy mindenhol 4,5 m/s volt a csúcs, ezért elkezdtem gyanakodni, hogy sikerült-e elérni a szenzorban lévő teljes potenciált, ami egyébként bőven rendben lenne, de egy második csekkolás kedvéért a pad teljes szélességén is végeztem egy mérést, ahol is 6 m/s feletti sebességet sikerült mérni, ebből következik, hogy a szenzor bizony ott van a piacon kapható legjobbak között.

Mindeközben az 1000 Hz-es adatátviteli frekvenciát is stabilan tartotta az Aerox 3.

Szoftver

A SteelSeries szoftvere kivételesen ügyes. Rengeteg beállítási lehetőséggel kalkulálhatunk, viszont a fejlettebb funkciók azért hiányoznak, csak hogy egy példát említsek, a kattintás válaszidejét nem tudjuk módosítani. A világítást és makrókat viszont teljes mértékben testre tudjuk szabni, a világítási beállítások is viszonylag egyszerűen átláthatóak.

 

Teszi a dolgát, mindeközben különböző appok közül is válogathatunk. Beállíthatjuk például, ha discordon belép vagy beszél valaki, akkor az egér jelezzen nekünk különféle villogásokkal. Monitoroztam a SteelSeries Engine 3 névre hallgató alkalmazás hardverigényét és szerencsére elhanyagolható a terhelése. Nagyjából 0,5-1%-os processzorhasználatot és 80-160 MB memóriát emésztett fel a program, ami kiváló programozási készségről tesz tanúbizonyságot.

Verdikt

A SteelSeries remek egeret tett le az Aerox 3-mal, ugyanakkor van az egérnek pár hiányossága. Nagyon jópofa dolog, hogy a 2,4 GHz-es kapcsolaton túl Bluetooth módban is használható az egér, viszont amíg papíron 200 órás üzemidőt ígérnek, addig ez a valóságban, bekapcsolt világítással mindössze 2-3 napot bírt ki az eszköz töltés nélkül. A Type-C csatlakozónak hála nagyjából 20 perc alatt maximumra tölthetjük az egeret, de ennél akkor is egy kicsit többet várna az ember. Ugyanakkor a szenzor első osztályú, a kapcsolók is extra hosszú életűek és a forma is barátságos.

Aki esetleg fél még a vezeték nélküli technológiától, azt megnyugtatnám, gyakorlatilag észrevehetetlen, hogy kábelen vagy épp kábel nélkül használjuk az egeret. Minden mozdulatot pontosan lekövet és eközben a kábel idegesítő súrlódását is elfelejthetjük örökre. Az Aerox 3 Wireless egy szerethető igásló, ami lehetne jobb, de összességében az előnyei mellett eltörpülnek a hibái. Épp ezért a 45 ezer forintos árcédula ellenére is bátran ajánljuk akár profi esportolóknak is. Aki pedig drágállja a wireless üzemmódot, annak ott a vezetékes változat, közel feleannyiért.

 

 

Perifériák

Köszönjük a tesztterméket a SteelSeries-nek!

DV

Korábbi cikkek

Így néznének ki a világ országainak saját Pókemberei – MAGYAR is van

RP 2023.10.02 – A 2022-es évben utat tört magának az AI és bizony 2023-ban sem…

2 óra telt el azóta...

Olyan titkot rejtenek az iPhone-ok kijelzői, amit magunktól sosem találnánk

Bódi Dániel 2023.10.01. - A gyártók részéről bevett szokás, hogy a gyártási folyamatot megkönnyítendő mindenféle…

3 óra telt el azóta...

A leghíresebb zenészek rúgják az AI-t: Billie Eilish, Katy Perry is beszállt

Gábor János 2024.04.06. - Óriási a cirkusz a zenegeneráló AI-k miatt, hiszen azokat - a…

3 óra telt el azóta...

30+-os gamer vagy? – 5 fontos szabály, amit jó, ha még most megfogadsz

Bódi Dániel 2022. 10. 21. - Annyira jó végre egy olyan világban élni, ahol nem…

4 óra telt el azóta...

Jön a Mandalóri a moziba – premierdátumot kapott egy sor Disney-film

Gábor János 2024.04.06. - Frissítette a következő pár évben megjelenő filmjeinek naptárját a Disney, így…

4 óra telt el azóta...

Siess: néhány AAA cím csak pár napig olcsó PS-re – akár 75% off!

Gábor János 2024.04.06. - Nagyon jól jársz a PS Store legújabb akciójával, amiben 20-75 százalékkal…

4 óra telt el azóta...