Tech/Tudomány

Visszalép az Nvidia: Egyelőre nem jön új RTX 3070 és RTX 3080

Nincs egyszerű helyzetben az Nvidia. Ameddig az Ampere bemutatón szó szerint taroltak, addig egy nem várt probléma lépett fel, mégpedig egyszerűen nem tudják kielégíteni a vásárlói igényeket. Az ügy azért is ilyen bonyolult, mivel nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza az ellátási nehézségeket. A Prohardver véleménycikke alapján könnyen lehet, hogy a nagy sűrűségű tranzisztoroknak köszönhető a gyér kihozatal, ami a 8 nm-es gyártástechnológia határait súrolja. Épp ezért könnyen lehet, hogy a 7 nm-es gyártósorokon nem lenne ekkora gond a kihozatali aránnyal.

Mindeközben bizakodásra adhat okot, hogy az RTX 3070-ből már jóval nagyobb szállítmány várható, a gyengébben sikerült RTX 3080/3090 chipek ugyanis ez esetben is csatasorba állíthatóak. Nyilván nem ezek lesznek a tuningmesterek kedvencei, ettől függetlenül normál körülmények között nem kellene, hogy probléma legyen velük.

A kártyák csatasorban. Az RTX 3070 már hagyományos, egyoldalú hűtést kapott.

Ennek ellenére a legújabb pletykák szerint az Nvidia mégis úgy döntött, hogy egyszerűen lefújták az RTX 3080 20 GB és az RTX 3070 16 GB startját. A megduplázott memóriamennyiséggel rendelkező kártyák elsődlegesen az AMD új RX 6000-ese ellen vonultak volna hadba, a vörösek ugyanis több memóriával szerelték kártyáikat, aminek fényében az Nvidia rossz fényben tűnhetett volna fel. A pletykák szerint ezért készültek a drágább, ám nagyobb méretű RTX 3070 és RTX 3080-asokkal.

Az Nvidia korábbi titkos tervei szerint ugyanazon a napon dobták volna piacra az új kártyákat, mint az AMD az RX 6000-es szériáját, a Videocardz két belső informátora szerint viszont most mindez meghiúsulni látszik. Mindez pedig a zöld gyártó készlethiányának tudható be, ugyanis még mindig óriási hiánycikk az összes új RTX. A boltokban szinte egyáltalán nem lehet kapni őket, ami meg érkezik, azt is kétszeres áron kínálják eladásra. Hazánkban a nyerészkedők könnyedén megkereshetnek 150 – 200 ezer forintot is egyetlen RTX 3080-on, tekintve hogy az eredetileg 300 ezer forint környékére pozicionált kártyát már 450 ezer forinttól indulóan kínálják eladásra.

El sem tudjuk képzelni, hogy milyen rossz is lehet a kihozatali arány, ha az új termékek bevezetését is el kellett halasztani. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang korábban elárulta, hogy idén végig csak korlátozottan lesznek majd kaphatóak az új RTX-ek és csak 2021-ben várható lényeges javulás a raktárkészletek tekintetében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a legtöbben tényleg nem jutnak majd hozzá az új generációhoz. Itt jön képbe majd az AMD az új RX 6000-es szériájával, amiből ha lesz elegendő készlet, akkor letarolhatják a piacot az Nvidia szeme láttára, az ugyanis evidens, hogy mekkora is az igény az új, erősebb generációk iránt.

Nemsokára itt a Cyberpunk 2077, Te már felkészültél?

DV

Korábbi cikkek

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

45 perc telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

2 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

2 óra telt el azóta...

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

13 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

15 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

16 óra telt el azóta...