Tech/Tudomány

Az AMD processzorai már az Intelnél is drágábbak

Az Intel az utóbbi időben nem igazán volt a helyzet magaslatán, legalábbis ami a processzorfrontot illeti. Ameddig a gyártó folyamatos tűz alatt volt, amiért nem fejlődtek igazán IPC teljesítményben, addig az AMD jött, látott és sikeresen maga mögött hagyta a kékek táborát. Ezzel új kor jött el: az AMD kínálja a jobb játékos teljesítményt, amilyenre régóta nem volt már példa.

Ezzel együtt viszont az árak is feljebb kúsztak. Ameddig a Ryzen 5 3600X csupán 250 dolláros listaáron volt elhozható, addig a Ryzen 5 5600X már 299 dollárt kóstál. Ezzel szemben a szintén 6 magos, 12 szálas konkurens, az Intel Core i5-10600 csupán 219 dollárba kerül. De a szorzózármentes Core i5-10600K is megáll 262 dollárnál, azaz aki most AMD-t akar, annak minimum 38 dollárral többet kell fizetnie. Azért azt is hozzátennénk, hogy már a 3. generációs Ryzenek esetén is áremelést hajtott végre a vörös gyártó, ugyanis a Ryzen 5 2600X csupán 229 dollárba került megjelenésekor.

Erősebb, de drágább is az új AMD

Ott van továbbá a Ryzen 7 5800X, ami 449 dolláros árcédulával kacérkodhat, amíg az elődje, a Ryzen 7 3800X csupán 399 dollárba került bejelentéskor, ami mára 340 dollárra mérséklődött. Ezzel szemben aki az Intelnél akar hasonló teljesítményre beruházni, az választhatja a 8 magos, 16 szálas szorzózáras Core i7-10700-at 323 dollárért vagy akár a szorzózármentes Core i7-10700K variánst 374 dollárért. Itt típustól függően 126, illetve 75 dollár marad a pénztárcánkban, ha az Intel mellett tesszük le a voksunkat.

Ellenben a Ryzen 9 esetén már nem tudunk közvetlen Intel ellenfélről beszélni, tekintve hogy a kékek jelenleg nem kínálnak 12 magos processzort a consumer kategóriában. A legerősebb i9 is „csupán” 10 magot vonultat fel, így ilyen szempontból irreleváns az összehasonlítás,  hiszen az AMD többet ad.

Az AMD már drágább

Összességében kijelenthetjük már, hogy az AMD a drágább platform. Ha a processzorárak mellé az alaplapok árcéduláit is figyelembe vesszük, úgy még inkább kiütközik a különbség. Erre jó példa: amíg az ASUS TUF GAMING X570-PLUS (Wi-fi) lapot 82 ezer forintért vesztegetik, addig az Intel féle ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) 73 ezer forinttól indul.

Az olcsóbb alaplapok esetén pedig még inkább fájhatnak a több ezer forintos különbségek. Továbbá a Ryzenek híresek arról, hogy mennyire meghálálják a magasabb frekvenciájú memóriamodulokat, ennek megfelelően itt is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Nem ok nélkül?

Az új AMD-kről nem igazán lehet rosszat hallani a bejelentés óta. Persze az is közrejátszik, hogy kizárólag az AMD saját prezentációját láthattuk a termékekről, viszont ezúttal az előjelek is biztatóak. Nemrég láthattuk már, ahogy a legolcsóbb Ryzen is beelőzte az Intelt egyszálas teljesítményben, ami óriási előrelépés a Ryzen 3000-hez képest.

Ezen felül pedig úgy fest, hatalmas tuningpotenciál rejtőzhet az új Ryzenekben, ugyanis feltűnt a napokban több 6 GHz-re húzott példány. Ezeket le is tesztelték Geekbench 5 alatt, ahol alaposan maguk mögé utasították az egész mezőnyt. A 6,02 GHz-re húzott Ryzen 9 5950X 17 448 pontot zsebelt be, amíg a konkurens Intel i9 10900K csupán 11 095 pontot tudott ugyanitt. Az 5,88 GHz-es Ryzen 9 3900X is alaposan elhúzott a mezőnyből a maga 15 830-as pontszámával, már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mindegyik példány ilyen jól bírja-e a tuningot.

Ideje beletörődni

Összességében látható tehát, hogy az AMD sem egy szeretetszolgálat. Érthető, hogy be akarják vasalni a fejlesztési költségeket, viszont aki arra számított, hogy amint lehagyják az Intelt, marad az ár is, azoknak csalódniuk kellett. Korábban azért adták kedvezőbben a processzoraikat, mert azok noha felvették a versenyt az Intellel, túlszárnyalni nem tudták még őket, legalábbis nem minden tekintetben.

Nem véletlenül olyan népszerű

Ez már a múlté, dübörög a piacgazdaság, az AMD pedig ugyanolyan gyártó, mint az Intel, a nagyobb piaci részesedés mellett a profitra hajtanak. Épp ezért kár démonizálni/isteníteni bármelyik céget, azt kell mindig vásárolni, ami a mi felhasználási módunknak megfelelően magasabb teljesítményt nyújt az adott árért cserébe.

Az áremelések pedig nálunk még látványosabbak lesznek, hiszen a nettó árakra rájön még a 27%-os áfa, ráadásul a forint árfolyama is rég látott mélységekben repül, aminek köszönhetően a nettó 549 dolláros (~171 ezer forintos) Ryzen 9 5950X várhatóan 217 ezer forint környékén lesz kapható. Az AMD fokozatos drágulásával pedig érdemes kétszer is meggondolni, hogy melyik terméket is válasszuk.

DV

Korábbi cikkek

Ez Rebirth Island legjobb párosa az új Warzone szezon első napjaiban

2024.04.04. – Április harmadikán megérkezett a Warzone és Modern Warfare III soron következő frissítése. Nagy…

30 perc telt el azóta...

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

Gábor János 2024.04.04. - Aligha árulunk el újdonságot azzal, hogy a játék- és sztorifejlesztés során…

1 óra telt el azóta...

Ha nem kapsz elég lájkot, ez a kamu közösségi oldal eláraszt velük

2024.04.04. - Valljuk be, mind ismerünk a közösségi oldalakon olyan embereket, akik imádják, ha sokan…

2 óra telt el azóta...

Teljesen átalakulhatnak a PC-k, már nyáron elkezdődhet a folyamat

2024.04.04. – A hordozható és asztali gépek szépen lassan két nagy táborra kezdenek szétszakadni. Míg…

2 óra telt el azóta...

Fájni fog: Jelentős mértékű drágulásra készül a Spotify

Bódi Dániel 2024.04.04. - 10 évnyi működést követően a Spotify tavaly augusztusban emelt a csomagjai…

3 óra telt el azóta...

Az Attack on Titan alkotója tíz év után először új mangát mutatott be

2024.04.04. - Kétségtelen, hogy az Attack on Titan az egyik legjelentősebb franchise a mangák és…

3 óra telt el azóta...