Alapos árnövekedést tapasztalhatunk a piacon.

Az Intel az utóbbi időben nem igazán volt a helyzet magaslatán, legalábbis ami a processzorfrontot illeti. Ameddig a gyártó folyamatos tűz alatt volt, amiért nem fejlődtek igazán IPC teljesítményben, addig az AMD jött, látott és sikeresen maga mögött hagyta a kékek táborát. Ezzel új kor jött el: az AMD kínálja a jobb játékos teljesítményt, amilyenre régóta nem volt már példa.

Ezzel együtt viszont az árak is feljebb kúsztak. Ameddig a Ryzen 5 3600X csupán 250 dolláros listaáron volt elhozható, addig a Ryzen 5 5600X már 299 dollárt kóstál. Ezzel szemben a szintén 6 magos, 12 szálas konkurens, az Intel Core i5-10600 csupán 219 dollárba kerül. De a szorzózármentes Core i5-10600K is megáll 262 dollárnál, azaz aki most AMD-t akar, annak minimum 38 dollárral többet kell fizetnie. Azért azt is hozzátennénk, hogy már a 3. generációs Ryzenek esetén is áremelést hajtott végre a vörös gyártó, ugyanis a Ryzen 5 2600X csupán 229 dollárba került megjelenésekor.

Erősebb, de drágább is az új AMD

Ott van továbbá a Ryzen 7 5800X, ami 449 dolláros árcédulával kacérkodhat, amíg az elődje, a Ryzen 7 3800X csupán 399 dollárba került bejelentéskor, ami mára 340 dollárra mérséklődött. Ezzel szemben aki az Intelnél akar hasonló teljesítményre beruházni, az választhatja a 8 magos, 16 szálas szorzózáras Core i7-10700-at 323 dollárért vagy akár a szorzózármentes Core i7-10700K variánst 374 dollárért. Itt típustól függően 126, illetve 75 dollár marad a pénztárcánkban, ha az Intel mellett tesszük le a voksunkat.

Ellenben a Ryzen 9 esetén már nem tudunk közvetlen Intel ellenfélről beszélni, tekintve hogy a kékek jelenleg nem kínálnak 12 magos processzort a consumer kategóriában. A legerősebb i9 is „csupán” 10 magot vonultat fel, így ilyen szempontból irreleváns az összehasonlítás,  hiszen az AMD többet ad.

Az AMD már drágább

Összességében kijelenthetjük már, hogy az AMD a drágább platform. Ha a processzorárak mellé az alaplapok árcéduláit is figyelembe vesszük, úgy még inkább kiütközik a különbség. Erre jó példa: amíg az ASUS TUF GAMING X570-PLUS (Wi-fi) lapot 82 ezer forintért vesztegetik, addig az Intel féle ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) 73 ezer forinttól indul.

Az olcsóbb alaplapok esetén pedig még inkább fájhatnak a több ezer forintos különbségek. Továbbá a Ryzenek híresek arról, hogy mennyire meghálálják a magasabb frekvenciájú memóriamodulokat, ennek megfelelően itt is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Nem ok nélkül?

Az új AMD-kről nem igazán lehet rosszat hallani a bejelentés óta. Persze az is közrejátszik, hogy kizárólag az AMD saját prezentációját láthattuk a termékekről, viszont ezúttal az előjelek is biztatóak. Nemrég láthattuk már, ahogy a legolcsóbb Ryzen is beelőzte az Intelt egyszálas teljesítményben, ami óriási előrelépés a Ryzen 3000-hez képest.

Ezen felül pedig úgy fest, hatalmas tuningpotenciál rejtőzhet az új Ryzenekben, ugyanis feltűnt a napokban több 6 GHz-re húzott példány. Ezeket le is tesztelték Geekbench 5 alatt, ahol alaposan maguk mögé utasították az egész mezőnyt. A 6,02 GHz-re húzott Ryzen 9 5950X 17 448 pontot zsebelt be, amíg a konkurens Intel i9 10900K csupán 11 095 pontot tudott ugyanitt. Az 5,88 GHz-es Ryzen 9 3900X is alaposan elhúzott a mezőnyből a maga 15 830-as pontszámával, már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mindegyik példány ilyen jól bírja-e a tuningot.

Ideje beletörődni

Összességében látható tehát, hogy az AMD sem egy szeretetszolgálat. Érthető, hogy be akarják vasalni a fejlesztési költségeket, viszont aki arra számított, hogy amint lehagyják az Intelt, marad az ár is, azoknak csalódniuk kellett. Korábban azért adták kedvezőbben a processzoraikat, mert azok noha felvették a versenyt az Intellel, túlszárnyalni nem tudták még őket, legalábbis nem minden tekintetben.

Nem véletlenül olyan népszerű

Ez már a múlté, dübörög a piacgazdaság, az AMD pedig ugyanolyan gyártó, mint az Intel, a nagyobb piaci részesedés mellett a profitra hajtanak. Épp ezért kár démonizálni/isteníteni bármelyik céget, azt kell mindig vásárolni, ami a mi felhasználási módunknak megfelelően magasabb teljesítményt nyújt az adott árért cserébe.

Az áremelések pedig nálunk még látványosabbak lesznek, hiszen a nettó árakra rájön még a 27%-os áfa, ráadásul a forint árfolyama is rég látott mélységekben repül, aminek köszönhetően a nettó 549 dolláros (~171 ezer forintos) Ryzen 9 5950X várhatóan 217 ezer forint környékén lesz kapható. Az AMD fokozatos drágulásával pedig érdemes kétszer is meggondolni, hogy melyik terméket is válasszuk.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×