Hírek

Egy kicsit új, de annyira mégse – NBA 2K21 teszt

A sportjátékok esetében mindig kicsit szkeptikusak vagyunk, hisz a kiadók rendszeresen csak újrahasznosítják az előző verzió elemeit. A Madden NFL-be például a stadion logózást se vitték túlzásba, hisz a 20-as kiadásnál is a 19-es logók voltak feltüntetve. Na de lássuk, hogy mi a helyzet a NBA 2K21 esetében.

Vissza a suliba

A MyCareer módba ezúttal nem került sok újítás. Jesse Williams ( Detroit: Become Human ), miután elindította az android felkelést kosárlabda játékosnak állt. Az ő fiát alakítjuk ebben a történetben Juniort. Ahogy tavalyhoz hasonlóan ismét a középiskolából kell beküzdenünk magunkat az NBA-be. Kosárlabda sztárok, híres színészek, nagy idézetek színesítik az utunkat. Akárcsak tavaly.

Játékunktól függően kapunk lehetőségeket a különböző fősulis csapatokba, onnan pedig majd az NBA csapatokhoz mely a kezdő fizetésünket is meghatározzák. Ez a része külön tetszett a játéknak, hogy picit több időt tölthettünk, ráadásul a megfelelő főiskolát is megválaszthattuk. A felmérés része egyedül csak egy interjúra korlátozódott, és idén csak egy csapat edzésére kell csak ellátogatnunk. Ebben az évben is választhatunk ügynököt, aki a karrierünk során segít a szerződések lebonyolításában. Mind a két félnek megvannak a sajátosságai, itt igazából az a lényeg, hogy megtaláljuk a saját utunkat.

Archie (Michael K. Williams) az egyik lehetséges ügynökünk

Ez a része mondhatjuk, hogy egyáltalán nem változott a tavalyi formulához képest. Ha nem szeretnénk végigküzdeni magunkat, a sztorin, akkor csak skippelhetjük is az egészet. Tavaly működött, hát akkor miért ne lehetne idén is. Sportjáték történet mesélésben, még mindig a 2K hozza az egyik legeredetibb tartalmat, viszont számomra már egy picit túlságosan hosszúra sikerültek az átvezetők az NBA 2K21 sztori módjában. Egy idő után már csak játszani akartam.

Ismerős terep

A Neighbourhood sokat nem változott. Kapott egy új körzetet, de a lényegi elemek között nem találunk újítást. Ha egyedül vágunk neki, még mindig nehézkes a társkeresés főleg, ha már a többiek előre megvásárolták a szintjüket. Néha sokáig tart, hogy játékba kerüljünk a kilépő társak, vagy csak hosszúra nyúlt meccsek miatt. Először érdemes a ligában minél több zsetonra szert tenni, hogy a többi játékos ne hagyjon ott, miután meglátják a szintünket. Továbbra is van lehetőségünk 3v3 és 2v2 mérkőzéseket játszani. Az első pályára lépés előtt érdemes a kamera beállításokat átnézni, mert különben a megszokott nézet helyett oldalról sasolhatjuk a pályát.

Hé tesó, van Coinod? Szintre kéne

A játék legnagyobb hibájának, még mindig a belső valuta rendszert a Virtual Currency-t tartom. VC-vel vásárolhatunk magunknak szinteket, és csomagokat, amely mind a MyCareer módban, mind pedig a MyTeam-ben használhatunk. Ez azért kellemetlen, mert egy barátságos kosárlabdázást is tönkre tehet. Ne mondja nekem senki, hogy már 95-ös karaktert hozott létre pár nap alatt.

A MyTeamben is bevezették a Pass rendszert, csak úgy mint a FIFA-ban. Ha sokat játszunk értékes játékosokat verbuválhatunk, mely egy picit közelebb hozza a Pay to Win és Road To Glory játékosokat. Mindenesetre az év eleje biztos nehéz lesz a pályakezdőknek, de talán most hamarabb össze fog érni a két mezőny. Sajnos a játékok rengeteg bevételt termelnek azáltal, ha mikrotranzakciókat tesznek a játékba. Persze fair lenne, ha mindenkinek ugyanolyan nehéz lenne a szint és csomag farmolás, de egyszerűen nincs mindenkinek annyi ideje, hogy hétvégéket a grinddal töltsön. És mindenki saját maga dönti el, hogy pontosan mire költi a kis pénzét.

Felkészül, dob, mellé

Idén a dobás mechanikáját alakították át mélyebben. Több fórumon is utánaolvastam, és kiderült hogy nem nálam van a probléma. A dobás idén valamiért nagyon furára sikerült ezért már az első hétvégén jött a hotfix.  Ez számomra azért is kellemetlen, hiszen szándékosan egy dobó beállítottságú játékost fejlesztek, és nagyon kevés pontot kapok, hogy a különböző jelvényeket megszerezzem. Reméljük ezen még finomhangolnak majd, mert egyelőre nagyon lassan halad a dobási progressem, pedig igyekszem minden megszerzett pontomat beleinvesztálni. Ráadásul, ha megkapjuk a fagyás jelet is, akkor még pocsékabbul végezzük a dobásokat.

Számomra még mindig ez a mechanika a legborzasztóbb. Mivel ugye itt nincs lehetőségünk lecserélni magunkat, ha folyamatosan kihagyunk egy idő után megjelenik a játékosunk mellett a jeges kosárlabda. Élmény nézni, hogy ilyenkor rendszeresen a lehetetlent is kihagyjuk, valamint, hogy a társak nem passzolnak nekünk.

A másik újítás az irányításra érkezett. Sokkal finomabban érzékeli már a kontroller a különböző mozdulatokat, és így az 1v1 párharcok után is jobb érzéssel távozhatunk. A profik mindenképpen szeretni fogják ezt az addíciót. Egyik sportjátékban se kifejezetten a cselezésre megyek rá, de az idő belerakásával igazán jó labda kombinációkat tudunk létrehozni. Ráadásul szerintem a csel és palánkhoz kerülés sokkal kifizetődőbb, mint a három pontosok próbálgatása, így lehet jobb, ha erre próbáltok ráfeküdni.

Verdikt

Az NBA 2K21 sokat nem változott az előző címhez képest. A tavaly bevált történetmesélést ismét átültették, csak egy kis ráncfelvarrást kapott. A dobások piszok nehezek, de a játékélmény alapvetően nem rossz. Ha szeretted az NBA 2k20-t, akkor ezt a játékot is bírni fogod. Ha az a cím nem fogott meg, akkor az új kiadás se fog lenyűgözni. Még mindig a 2K hozza az egyik legjobb sportszimulátort a piacra, viszont az évek alatt szinte semmit se változott. Ha jövőre is ugyanezt kapjuk vissza akkor érdemes lesz gondolkozni rajta, hogy egyáltalán érdemes-e megvenni a következő játékot. Mindenképpen érdekes lesz látni, hogy az új generációs konzolokon mire lesz képes a 2K és sikerül-e az NBA játékát is egy új szintre emelni.

 

LEETeszteltük

Korábbi cikkek

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

3 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

5 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

6 óra telt el azóta...

Sosem volt még ilyen olcsó hazánkban az RTX 4070 Super, de nem árt sietni

2024.04.03. – Az Nvidia 2024 januárjában jelentette be a "Super" kártyáit. A 4070 Super és…

7 óra telt el azóta...

Tovább nehezítik a Counter-Strike 2 skin cseréket, rengeteget kell várni

2024.04.03. – A Valve 2013 augusztusában élesítette a CS:GO Arms Deal nevet viselő frissítését. Talán akkor még…

7 óra telt el azóta...

Előbb érkezhet a PCIe 7.0, mint gondoltuk: ezért szólhat igazán nagyot

2024.04.03. – Manapság, ha a PCIe csatlakozó kerül szóba, akkor leginkább két szabvánnyal találkozhatnak a…

7 óra telt el azóta...