Gaming

Pletykák szerint a Sony 750 milliót költene a GTA 6 PS5 exkluzív időszakáért

Egyes hírek szerint a Sony hajlandó sok pénzt fizetni azért, hogy a egyes játékok, melyek persze több platformra is megjelennek, először egy darabig csakis PS5-ön legyenek elérhetők.

Persze azért nem adnak ezért bármennyi pénzt.

Arra már láttunk példát, hogy a Sony szeret olyan megállapodásokat kötni, melyek egy-egy más platformokon is futó játékhoz egyedi tartalmakat biztosítanak. Az Activision és a Sony közt létrejött megállapodás értelmében például több Call of Duty: Modern Warfare tartalmat is láttunk már, csak PS4-en.

Egyes pletykák szerint a Sony 750 millió dollárt költ azért, hogy a Grand Theft Auto 6 30 napig csak PS5 exkluzív cím legyen.

 

Nem hisszük

Ez nagyon szépen hangzik és valószínűleg úgy tűnik, jó üzlet lenne a Sony számára. Ezt az alapján feltételezik egyébként, hogy a Sony nemrég felfedte, hogy a következő generációs konzolokon önállóan is megjelenő GTA Online 30 napig ingyenes lesz a PS4 és PS5 felhasználók számára.

Sokak szerint azonban mind a felvetés, mind az ár nevetséges. A 750 millió dollár több mint négyszerese a Destiny fejlesztési költéségének (140 millió), és több mint ötszöröse a GTA V fejlesztésének (137 millió). A Sony sosem költ ekkora összeget a játékok fejlesztésére, forgalmazására. Minden bizonnyal nem fognak ennyi pénzt kiadni azért, hogy egy hónapos exkluzivitást vásároljanak.

Kicsit máshogy nézve. A Sony 2020 első negyedévében 1,5 milliárd dolláros bevételt termelt, ami a PlayStation történetének legnagyobb negyedéves eredménye. A 750 millió dollár ennek a bevételnek a 65 százaléka.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Sony nem költ exkluzivitásra, de feltételezhetően nem ekkora összeget. Ez már csak azért sem lenne jó üzlet, mert a kizárólagosság csak ideiglenes, ráadásul a játék nem a saját fejlesztésük, így annak bevétele sem övék.

GTA 6

Kép: DailyGame

Ha ez nem lenne elég ok a hitetlenkedésre, vegyük bele a képletbe, hogy a GTA 6 még mindig nagyon távoli projekt lehet. Valószínűleg a sok pletyka ellenére is csak a fejlesztés korai szakaszában van. A GTA 5 és GTA Online valószínűleg nagy átalakításon megy keresztül, hogy optimalizált módon jelenjen meg PS5-ön és Xbox Series X-en, ami a későbbi GTA 6 alapja lesz. Az exkluzivitás megvásárlása egy olyan játék esetében, ami még valószínűleg hosszú évekig készül, nem egy jó befektetés még a Sony számára sem.

Azt sem gyanítjuk, hogy a Rockstar annyira sietne a GTA 6 elkészítésével, főleg mivel a GTA 5 még mindig rendkívül sikeres és rengeteg bevételt termel. Eddig több mint 135 millió példány fogyott a címből.

Persze ettől még lehet, hogy a Rockstar valamilyen megállapodást kötött, vagy köt a Sony-val, ám nem minden pletykát szabad elhinni. Valószínűleg senki, sem a Sony, sem a Microsoft nem fog 750 milliót költeni egy játék elkészítésére, nem beszélve az exkluzivitásról.

Szerinted igaz lehet a pletyka?

DV

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

11 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

11 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

11 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

11 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

12 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

13 óra telt el azóta...