League of Legends

Illegális szerződések miatt kerülhet adóbotrányba a Riot Games

A League of Legends közösségen belül biztosan sokan emlékeznek még az H2K klubra. Itt indult Jankos LCS – ma már LEC – karrierje is például, de játszott a csapatban Ryu és Vander is. A franchising bevezetésééig stabil résztvevői voltak az európai ligának, végül az LEC szűkített keretébe nem sikerült bekerülniük. Azóta LoL berkeken belül nemigen lehetett hallani róluk, egészen mostanáig.

Bár most sem a csapat sikerei és teljesítménye, sokkal inkább a klub alapítója, Richard Wells kapott reflektorfényt. Rich a Youtube-on tett közzé egy videót, amiben évekkel ezelőtti adócsalásokat leplezett le.

 

A több mint 10 perces videóban részletezi, hogy hogyan csalt adót a Riot Games az európai bajnokság bevezetésétől kezdve egészen napjainkig. Lényegében bújtatott foglalkoztatással érték el az esport klubokkal karöltve, hogy a német állam felé ne legyenek kötelező kiadásaik. Ráadásul a meghatározott kevéske összeg fizetését is sikerült bizonyos esetekben megúszniuk.

Az EU LCS megszületése óta Németország, egészen pontosan Köln az európai bajnokság otthona. Eleinte a Riot Games a csapatokon keresztül „borítékban” fizetett a játékosoknak, akikkel illegális szerződéseket írattak alá. A csalások több éven keresztül folytak, mígnem ma már – ha minden igaz – teljes állásban foglalkoztatják a játékosokat. Vagyis ahhoz, hogy a LoL esport szárnyalni kezdjen, illegális intézkedésekkel kövezte ki az utat az amerikai cég.

Bajban a Riot Games?

Az H2K tulajdonosának és amerikai befektetőinek feltűnt, hogy a Riot Games által szolgáltatott szerződések, beleértve a játékosoknak adott előre megírt papírok, illegálisak, s komoly veszélybe sodorhatják adóügyileg a szervezeteket és a foglalkoztatottakat. Épp ezért voltak olyan klubok, amelyek rendezték a német állam felé az adótartozásukat, valamint jelezték az érintett csapatoknak, na meg a Riotnak, hogy baj lehet a történetből. A csapatok túlnyomó többsége, valamint a Riot Games is csak legyintettek az esetre, míg azok a csapatok – H2K és UOL -, amelyek inkább tisztára mosták a nevüket, valamilyen oknál fogva kikerültek a franchise-rendszerből.

Ugyan ma már legális úton foglalkoztatják a versenyzőket, a korábban felhalmozott tartozások könnyedén visszaüthetnek bármikor. Mivel több milliós csalásokról beszélünk, akár börtönt is kaphatnak azok a játékosok, akik tudtak az ügyeskedésekről, mégsem tettek ellene semmit. Ha a német állam úgy dönt, behajt mindent a Riot Games-en és az LEC-n, akár még be is dőlhet az egész liga, ugyanis alig van olyan csapat jelenleg, amely képes lenne fedezni a tartozásait. A legtöbb esport csapat ugyanis folyamatosan” negatív hasznot” termel.

Hogy ez Rich esetében egy bosszú a franchising rendszerből való kizárás miatt, vagy csak szeretne végre tiszta vizet önteni a pohárba, nem tudni. Egy biztos, ha mindez elég médiavisszhangot generál, könnyen lehet, hogy bajba kerülhet a Riot Games. Na meg az általuk foglalkoztatott játékosok is.

Cloud

Korábbi cikkek

Ennyibe kerül majd a Windows 10 támogatása, ha nem mondasz le róla

2024.04.03. - Tudom, hogy annak ellenére, hogy már nagyon sokan használják a Windows 11-et, vannak…

17 perc telt el azóta...

Végre: ekkor mutatja be a Bungie az elhalasztott Destiny 2 bővítményt

Gábor János 2024.04.03. - A Bungie jövő héten tervezi bemutatni a korábban elhalasztott Destiny 2…

50 perc telt el azóta...

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

14 óra telt el azóta...

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

15 óra telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

15 óra telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

15 óra telt el azóta...