Tech/Tudomány

Olcsó gamer processzorokkal készül az Intel? Jön a DDR5?- Kiszivárgott információk a 11. és 12. generációról

Aki követte az elmúlt hetek eseményeit, annak biztosan szemet szúrt, hogy már az Intel 11. generációs processzorairól megy a diskurzus, miközben a 10. generációs független tesztek sem láttak napvilágot. Erre csak annyit tudunk mondani, hogy a szivárogtatók sosem pihennek, persze ezúttal sem érdemes készpénznek venni minden információt. Ettől függetlenül jó pár érdekességet bemutattak a kínai PTT oldalán, amit azóta töröltek is a közösségi felületről.

A kiszivárgott specifikációk 1. felvonás / Kép: PTT Online

A híresztelések szerint az Intel egyenesen két processzorcsaláddal is készül. Az egyik az új Rocket Lake széria, ami már maga mögött hagyja a 14 nanométeres gyártástechnológiát. Mindeközben felszínre került a Willow Cove nevezetű széria, ami a hírek szerint külön a gamereknek készül, így a magas IPC érdekében itt továbbra is a 14 nanométeres gyártástechnológia dominál majd. Ez utóbbit maximum 8 maggal szerelik és várhatóan olcsóbb lesz, mint a Rocket Lake.

A Rocket Lake TDP értékei is napvilágot láttak, amiből már következtethetünk arra, hogy hány magosak lesznek az egyes processzorok. Egy 95, egy 80 és egy 65 wattos TDP-vel rendelkező processzorról tudnak a PTT-n, aminek megfelelően a legerősebb darab 8 vagy esetleg 6 magos lehet, míg a 80 és 65 wattos TDP-vel rendelkezők 8,6 vagy akár 4 magosak is lehetnek.

A PTT szerint egészen az „Alder Lake” megjelenéséig kell várnunk, hogy az Intel elhozza a DDR5-ös támogatást. Itt pedig akár a 4800 GT/s-os átviteli sebességre lehet számítani, ami amúgy a DDR5 standard.

Megjelenésről persze egyelőre szó nincs. A korábbi pletykák szerint akár még az év végén érkezhet a Rocket Lake, ami már csak azért is ésszerűnek hangzik, mivel ha az  AMD valóban előáll a Ryzen 4. generációjával, akkor az Intelnek nem lesz túl sok esélye ellene a jelenlegi szériával.

 

DV

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

8 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

9 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

9 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

9 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

9 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

10 óra telt el azóta...