Tech

Melyik a legolcsóbb gamer processzor ? – AMD vs Intel 20 ezer forint környékén

Az utóbbi időben egyre többen adják a fejüket gépépítésre, ami érthető, hiszen délután 3 óra után szinte minden bezár és a kijárási korlátozásnak köszönhetően úgyis mindenki otthon tölti ideje java részét. Emiatt most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogy úszhatjuk meg a legolcsóbban, amennyiben játékra is alkalmas processzorra vágyunk.

Jelenleg nincs túl nagy választék a 20 ezer forintos ársávban, de természetesen mindkét nagy gyártó kínál ennyiért vihető processzort, a kérdés csupán az, hogy melyikkel járunk jobban, ha kizárólag játékra szeretnénk használni a gépet.

Intel

A kihívó / Kép: techspot.com

Intel Core i3-9100F
4 mag/4 szál
3,6 GHz + Turbo Boost
23 500 Ft-tól

Az Intel esetén véleményem szerint nem szabad a Core-i3 alá adni, amennyiben játékra tervezzük a gépet. Ebben az esetben bőven megteszi a legolcsóbb, i3-9100F-es példány is, aminek letiltották az iGPU-ját, de ugye kit érdekel ez, amikor a gépben a megjelenítés szerepét úgyis a dedikált videókártyára fogjuk majd rábízni.

AMD

AMD Ryzen 3 1200
4 mag/4 szál
3,1 GHz + Boost
20 000 Ft-tól

Az AMD esetén a Ryzen 3-asok közül válogathatunk a 20 ezres kategóriában, abból is marad az első széria, a későbbieket ugyanis már kicsit feljebb pozicionálták, ezzel együtt az áruk is inkább 30 ezer forinttól indul. Ez még a 12 nanométeres gyártósorról érkező darabok egyike, így a memóriakezelése nem a legkiforrottabb, ezért itt nagyon figyelni kell majd, hogy kompatibilis memóriamodulokat vásároljunk mellé.

Melyik az erősebb?

Erősorrend / Kép: Techpowerup.com

Noha a tesztben nem szerepel az i3-9100F, de ez nem véletlen, ugyanis a tech lapok nem igazán voltak kíváncsiak az Intel ezen processzorára, így egyben a 9. generáció számos tagjára sem, ugyanis a legtöbb esetben csupán egy kis átcímkézés történt. Nincs ez másképp az i3-9100F esetén sem, azzal a kivétellel, hogy ebben az Intel aktiválta a Turbo Boostot, amit a 8. generációs i3-ak nem kaptak meg. Ennek segítségével pedig az i3-9100F ideális körülmények között 4 GHz-es órajelig képest boostolni, ami azt jelenti, hogyha a 4 GHz-es i3-8350K teljesítményét nézzük, az szinte egy az egyben megegyezik az i3-9100F teljesítményével.

A fentebbi tesztből is jól látszik, hogy az Intel i3-9100F 25%-ot vert a Ryzen 3 1200-as konkurensére, így nem kérdés, hogy melyik is a jobb vétel.

A Techpowerup tesztje egyértelműen bebizonyította, hogy az olcsóbb Ryzen 3-akat szépen maga mögé utasítja az olcsó i3. Ez pedig kizárólag az IPC-béli előnyből eredeztethető, ugyanis az AMD-nek csak a 3. generációs Ryzenekkel sikerült az Intel mellé érni IPC-ben, az első generációs Ryzen 3-ak így nem bizonyulnak a legjobb választásnak esetünkben.

Játékra inkább a Ryzen 5-ös szériáját érdemes szemlélnünk / Kép: techspot.com

Amennyiben mindenképp ragaszkodik valaki az AMD-hez, úgy érdemes a Ryzen 5 1600 AF jelölésű verzió közül válogatni, ez ugyan drágább lesz az általunk vizsgált kategóriánál, úgy alsó hangon 10-15 ezer forinttal. Viszont cserébe nem 4, hanem 6 magot és mellé további 6 virtuális szálat is kapunk, ami jól fog jönni abban az esetben, ha egy jó ideig nem akarunk a géphez nyúlni.

Ettől eltekintve az Intel i3-9100F is egy jó választás, ezt ugyanis a későbbiekben lecserélhetjük i5-re, aminek a 6 magja szintén rendkívül potens teljesítményt nyújt és nem utolsó sorban ha nem is sokkal, de maga mögé utasítja az AMD megoldásait.

DV

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

4 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

5 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

6 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

6 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

6 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

6 óra telt el azóta...