Utánajártunk, hogy melyik most a legolcsóbb játékra is alkalmas gamer processzor.

Az utóbbi időben egyre többen adják a fejüket gépépítésre, ami érthető, hiszen délután 3 óra után szinte minden bezár és a kijárási korlátozásnak köszönhetően úgyis mindenki otthon tölti ideje java részét. Emiatt most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogy úszhatjuk meg a legolcsóbban, amennyiben játékra is alkalmas processzorra vágyunk.

Jelenleg nincs túl nagy választék a 20 ezer forintos ársávban, de természetesen mindkét nagy gyártó kínál ennyiért vihető processzort, a kérdés csupán az, hogy melyikkel járunk jobban, ha kizárólag játékra szeretnénk használni a gépet.

Intel

A kihívó / Kép: techspot.com

Intel Core i3-9100F
4 mag/4 szál
3,6 GHz + Turbo Boost
23 500 Ft-tól

Az Intel esetén véleményem szerint nem szabad a Core-i3 alá adni, amennyiben játékra tervezzük a gépet. Ebben az esetben bőven megteszi a legolcsóbb, i3-9100F-es példány is, aminek letiltották az iGPU-ját, de ugye kit érdekel ez, amikor a gépben a megjelenítés szerepét úgyis a dedikált videókártyára fogjuk majd rábízni.

AMD

AMD Ryzen 3 1200
4 mag/4 szál
3,1 GHz + Boost
20 000 Ft-tól

Az AMD esetén a Ryzen 3-asok közül válogathatunk a 20 ezres kategóriában, abból is marad az első széria, a későbbieket ugyanis már kicsit feljebb pozicionálták, ezzel együtt az áruk is inkább 30 ezer forinttól indul. Ez még a 12 nanométeres gyártósorról érkező darabok egyike, így a memóriakezelése nem a legkiforrottabb, ezért itt nagyon figyelni kell majd, hogy kompatibilis memóriamodulokat vásároljunk mellé.

Melyik az erősebb?

Erősorrend / Kép: Techpowerup.com

Noha a tesztben nem szerepel az i3-9100F, de ez nem véletlen, ugyanis a tech lapok nem igazán voltak kíváncsiak az Intel ezen processzorára, így egyben a 9. generáció számos tagjára sem, ugyanis a legtöbb esetben csupán egy kis átcímkézés történt. Nincs ez másképp az i3-9100F esetén sem, azzal a kivétellel, hogy ebben az Intel aktiválta a Turbo Boostot, amit a 8. generációs i3-ak nem kaptak meg. Ennek segítségével pedig az i3-9100F ideális körülmények között 4 GHz-es órajelig képest boostolni, ami azt jelenti, hogyha a 4 GHz-es i3-8350K teljesítményét nézzük, az szinte egy az egyben megegyezik az i3-9100F teljesítményével.

A fentebbi tesztből is jól látszik, hogy az Intel i3-9100F 25%-ot vert a Ryzen 3 1200-as konkurensére, így nem kérdés, hogy melyik is a jobb vétel.

A Techpowerup tesztje egyértelműen bebizonyította, hogy az olcsóbb Ryzen 3-akat szépen maga mögé utasítja az olcsó i3. Ez pedig kizárólag az IPC-béli előnyből eredeztethető, ugyanis az AMD-nek csak a 3. generációs Ryzenekkel sikerült az Intel mellé érni IPC-ben, az első generációs Ryzen 3-ak így nem bizonyulnak a legjobb választásnak esetünkben.

Játékra inkább a Ryzen 5-ös szériáját érdemes szemlélnünk / Kép: techspot.com

Amennyiben mindenképp ragaszkodik valaki az AMD-hez, úgy érdemes a Ryzen 5 1600 AF jelölésű verzió közül válogatni, ez ugyan drágább lesz az általunk vizsgált kategóriánál, úgy alsó hangon 10-15 ezer forinttal. Viszont cserébe nem 4, hanem 6 magot és mellé további 6 virtuális szálat is kapunk, ami jól fog jönni abban az esetben, ha egy jó ideig nem akarunk a géphez nyúlni.

Ettől eltekintve az Intel i3-9100F is egy jó választás, ezt ugyanis a későbbiekben lecserélhetjük i5-re, aminek a 6 magja szintén rendkívül potens teljesítményt nyújt és nem utolsó sorban ha nem is sokkal, de maga mögé utasítja az AMD megoldásait.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×