Gaming

Ezek lesznek 2020 legmenőbb mobilos esport játékai

Az elmúlt év kétségkívül nagy év volt a mobilesportban. Óriási stadionokat töltöttek meg olyan versenyek, mint a Fire World Series, nőttek a nyereményalapok, több mobiljáték pedig megerősítette helyét az esport terén. 2020-ban persze folytatódik a tendencia, a Dot Esport pedig összegyűjtötte azt a hét játékot, melyre érdemes lesz odafigyelni.

PUBG Mobile

 

Talán mondhatjuk, hogy az esport terén a PUBG Mobile mutatja a legnagyobb fejlődést. Decemberben a Tencent bejelentette, hogy terveik szerint 2020-ban 5 millió dollár nyereményalappal indítanak versenyt, a PUBG Mobile 2020 World League-t.

Tavaly a PUBG Mobile Club Open szintén sikereket ért el résztvevők és nézőszám terén. A Spring Split Global Final az egyik legnézettebb volt, majdnem 600 ezer nézővel, sőt volt olyan hogy 220 ezren nézték egyszerre. A PUBG Mobile 2020-ban még tovább fejlődhet, már csak azért is, mert lehetősége lesz az amatőr játékosoknak is elindulni a profi versenyeken. Amerikában, Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában pedig elindul a PUBG Mobile Pro League, ami egész évben kínál majd versenyeket a játékosoknak és nézőknek.

Brawl Stars

 

A Brawl Stars viszonylag új fiú az esportban, mégis úgy tűnik, egyre nagyobb teret nyer magának. A Supercell játékának közössége óriásira duzzadt tavaly, ami versenyek létrejöttét eredményezte, melyeket maga a Supercell is támogatott. A Brawl Stars World Finals 2019, ami novemberben zajlott, több mint 93 ezer nézőt érdekelt az Esport Charts szerint.

2020-ban a Supercell elindítja a Brawl Stars Championship versenyét, havi online és offline eseményekkel, majd az év végén hatalmas döntővel. A nyereményalap 1 millió dollár lesz.

Free Fire

 

2019 egyik nagy feltörekvő mobiljátéka esport szinten a Free Fire volt, ami egyre népszerűbb battle royale cím. A Garena 2019 elején jelentette be a játék első nemzetközi sporteseményét, a Free Fire World Cup világkupát. A bajnokságot 2019. áprilisában tartották Bangkokban, átlagosan több mint 600 ezer nézővel.

A világkupa sikeréből kiindulva megrendezésre került a Free Fire World Series, regionális selejtezőkkel. A tavaly novemberben Brazíliában tartott bajnokság megdöntötte a világkupa által felállított nézői rekordokat. A csúcs több mint két millió néző volt, átlagosan 1,2 millióan nézték. Noha Garena még mindig nem jelentette be a 2020-as esportra vonatkozó terveit, bizonyára a Free Fire közösség már alig várja.

Call of Duty: Mobile

 

Sokat írtunk már a Call of Duty: Mobile sikereiről, ami a megjelenés után hatalmas rekordokat döntögetett letöltésszám és bevételek tekintetében is. Csak néhány hónapja jelent meg, máris több mint 170 millió letöltésnél jár. Még nagyon korai a játék kapcsán az esportról beszélni, de tekintve a sikert, nehéz elképzelni, hogy kimaradjon a buliból.

A Garena, ami Délkelet-Ázsiában adta ki a játékot, hamar felismerte benne a lehetőséget, így máris versenyeket indított. A The Clan Invasion Tournament Szingapúrban, Malajziában és a Fülöp-Szigeteken zajlott néhány hete, mindegyik kb. 15 ezer dolláros nyereményalappal. A Call of Duty: Mobile Mission One szintén Thaiföldön zajlott nemrégiben, ahol a Garena 6.600 dolláros nyereményalapot biztosított. Az Activision még nem jelentett be bajnokságot, de valószínűleg ez csak idő kérdése.

Clash Royale

 

A Clash Royale-ra 2020-ban újabb mesés év vár, hiszen folytatódik a Clash Royale League. A Clash Royale League olyan figyelemre méltó szervezetek részvételével zajlik, mint a Fnatic és a Team Liquid. A 2019-es Clash Royale World Finals versenyét 400 ezer dolláros nyereményalappal rendezték meg.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nézők tekintetében 2018-hoz képest 63 százalékkal csökkent az össznézettség. A játéknak egyébként megfelelően strukturált esport formátuma van. 2020-ban ismét számos nagy esemény vár a Clash Royale-ra, hiszen több nagy szervezet is mögötte áll.

Mobile Legends: Bang Bang

 

A Mobile Legends: A Bang Bang (MLBB) egy másik mobiljáték, amelyre érdemes odafigyelni a jövőben. A 2016-ban megjelent játék Délkelet-Ázsiában különösen népszerű, ahol már két éve zajlanak versenyek is. Tavaly a fejlesztő (Moonton) bejelentette, hogy más területeken is terjeszkedni szeretne, így elindult például az M1 World Championship 250 000 dolláros nyereményalappal. A délkelet-ázsiai országok számára fenntartott helyek mellett selejtezők zajlottak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Oroszországban és Törökországban is. Az M2 World Championship Jakartában, Indonéziában lesz.

Terjeszkedni viszont nem lesz olyan könnyű, már csak azért sem, mert közben a Riot is fejébe vette, hogy komolyan belép a mobilespportba a Wild Riftel. A Moonton elfogadta a kihívást, sőt kiadták az MLBB 2.0-ás frissítést, ami gyorsabb betöltési időt, kifinomultabb felhasználói felületet és egy teljesen új mapot biztosít.

League of Legends: Wild Rift

 

A League of Legends: Wild Rift ugyan még nem jelent meg, de a Riot ígérete szerint 2020-ban ez megtörténik. Noha lehet túl korai spekulálni a játék esport lehetőségeivel kapcsolatban, szinte biztos, hogy a Riotnak nagy tervei vannak.

Egy nemrégiben készült interjúban Hideo Hikida, a Riot Games producere elmondta, hogy a Riot „szeretné, ha a közösség megszeretné a játékot, és olyan szinten fejlődne tovább, ahogyan csak lehet”. Azt is hozzátette, hogy ha a közösség esports bajnokságot akar, akkor a Riot megadja a játékosoknak. A versenyekig azonban még meg kell várni, hogy a játék megjelenjen.

Te melyik mobiljátékkal játszol 2020-ban?

DV

Korábbi cikkek

Így szereld fel a Warzone legújabb bestiáját, a MORS Snipert

2024.04.06. –A Modern Warfare III és Warzone harmadik közös szezonja április harmadikán vette kezdetét. A megannyi…

3 perc telt el azóta...

Hihetetlen, de sikerült elindítani a Red Dead Redemption 2-t egy mobilon

Bódi Dániel 2024.04.05. - A Red Dead Redemption 2 nem csak 2018, hanem az előző…

9 óra telt el azóta...

Unreal Engine 5-ben születik újjá a legendás PS1-es Toy Story 2 játék

Bódi Dániel 2024.04.05. - Manapság már kevésbé, de az ezredforduló tájékán (előtte is, utána is)…

10 óra telt el azóta...

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

14 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

14 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

14 óra telt el azóta...