Ilyen egy átgondolt konfig, ami soha nem hagy cserben.

Közeleg a karácsony, épp ezért egyre többen adják a fejüket gépépítésre. Ennek apropójából elindítottuk új rovatunkat, ahol olyan gépeket építünk, amelyek hosszútávon is megállják helyüket és a pénzünkért a lehető legtöbbet kapjuk. Ennek örömére az árukeresőt hívtuk segítségül, hogy a legalacsonyabb áron vásároljuk be a szükséges alkatrészeket.

Na, de nézzük, milyen gépet adnak 300 ezerét?!

Processzor

Nem véletlenül lett best buy! / Kép: AMD

AMD Ryzen 5 3600

65 190 Ft

Őszintén megvallva nagy volt a dilemmában voltam az Intel i5 9400F és az AMD Ryzen 5 3600 között, de végül az utóbbira esett a választás, mivel a két processzor nagyjából hasonló teljesítményre képes játékok alatt,

viszont amennyiben más is becsúszik e mellé, akkor egyből koppan a mérleg az AMD felé.

Szimplán jobban terhelhető a 12 szálnak köszönhetően és az IPC teljesítménye is sokat javult az utóbbi generációk óta.

Processzorhűtő

Gyári

0 Ft

Az AMD nem spórol annyit a gyári hűtőn, mint kék vetélytársa, ezért bátran választhatóak a gyári megoldások is, amennyiben nem tervezünk vadabb tuningot. Sajnos ezúttal a 300 ezres büdzsébe nem fért bele egy after market hűtő, de amennyiben nektek belefér, bátran vehető a TX3 EVO.

Alaplap

Teszi a dolgát! / Kép: ASRock

ASRock B450M Pro4-F

23 200 Ft

Az ASRock az utóbbi időben csak úgy szárnyal, köszönhetően a piacon is kimagasló ár/érték arányának és megbízhatóságának. 10 éve még biztos, hogy nem ezt a gyártót ajánlottuk volna, de telt az idő, az ASRock pedig bizonyított. A B450M Pro4-F pedig hozza a kötelezőt, de semmi többet, azaz szénné tuningolni a processzort, biztosan nem ebben fogjuk. A VRM hűtéséről gondoskodtak, tetszőlegesen pakolhatunk bele akár 4 darab memóriamodult, illetve megfelelő számú csatlakozóval szerelték. Ennyi pénzért pedig a legjobb választás.

Videókártya

Ezzel a teljesítmény részleget ki is pipálhatjuk! / Kép: Gainward

Gainward GTX 1660 Ti GHOST OC 6GB

97 750 Ft

Sajnos az RTX 2060 már nem fért bele a keretbe, na nem mintha a GTX 1660 Ti annyira le lenne maradva tőle, egyedül az RTX hiánya fájó pont. A Gainward bizonyított az évek során, a GHOST hűtéssel pedig egyáltalán nem kell aggódnunk a melegedéstől, ami az Nvidia-féle boost technológia miatt is fontos, ami az alacsonyabb hőfokok esetén magasabb órajeleket biztosít. Az biztos, hogy a játékokban jó ideig nem lesz probléma vele.

Memória

Patriot Viper 4 Blackout 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz

25 100 Ft

A tavalyi és tavaly előtti brutális memóriaárak után végre jó áron vásárolhatunk memóriamodulokat. Mivel az AMD processzorok nemcsak, hogy támogatják a magas frekvenciájú memóriákat, hanem még teljesítménytöbbletet is jelent ezek használata, így megéri a 3600 MHz-es modulokat választani, persze csak akkor, ha nem sokkal drágábbak 3200 MHz-es társaiknál. A Dual Channelről ezúttal sem szabad lemondani!

Tápegység

Seasonic M12II-520 EVO 520W Bronze (moduláris)

22 990 Ft

Sokan a tápokon szeretnek spórolni és noname darabokat választanak, amivel kockáztatják az egész gép épségét. Nem szabad bedőlni a „szomszéd is olcsót vett és semmi baja” dumának, a minőségi tápra szükség van és pont. Egy 300 ezres konfig esetén a minőségi hardverek áramellátását nem szabad kókány tápra bízni, így ezúttal a tápok császárát, a Seasonic-ot választottuk ki a listáról, ami már korántsem olyan drága, mint korábban. 80+ Bronz fokozatot kapott, szóval a felvett áram mennyisége sem lesz eget rengető. Mindezek tetejébe a táp maga moduláris, azaz nem kell elvezetni a felesleges kábelköteget, szimplán lecsatlakoztathatjuk a nem használt darabokat külön-külön!

Gépház

Dizájnos külsőt kapott

Phanteks Eclipse P400 TG

24 100 Ft

Először a Meshify C felé indultam volna el, de annak az utóbbi időben nagyon felvitték az árát, 10 ezerrel olcsóbban pedig ott a nagy kihívója, a Phanteks Eclipse P400, aminek az edzett üveggel rendelkező oldallapját választottam, hiszen ki ne szeretné nézegetni a kedvencét? A gépház minőségi anyagokból épül fel, de azért egy plusz ventilátort érdemes lehet beszerelni a jobb légáramlás érdekében.

SSD/HDD

ADATA XPG GAMMIX S11 480 GB

24 900 Ft

A jelenlegi árak mellett egyszerűen már nem szabad kispórolni az SSD-t, hiszen brutálisan megdobja a rendszer teljesítményét. Az ADATA régi motoros a pályán. Minőségi SSD-ket gyártanak, amelyek gyorsak, a fentebb említett XPG 1700 MB/s-mal tudja írni és 3200 MB/s-mal tudja olvasni az adatokat, amivel minden igényt kielégít. Kapunk egy hűtőbordát is, ugyanis az M.2 csatlakozóval szerelt PCIe példányok sajnos szeretnek melegedni, így ez is jól jöhet a későbbiek során. Akinek nem elég a 480 GB-os példány, az nyugodtan mehet felfelé, de természetesen ekkor az ár is növekedik.

WD Purple 1 TB/ Toshiba P300 1 TB

14 520 Ft

Hiába temetik sokan a HDD-ket, ameddig jelentősen olcsóbbak az SSD-knél, addig lesz helyük a piacon. Ezúttal azt kell eldöntenünk, hogy csupán adatokat szeretnénk tárolni vagy esetleg játékokat is indítanánk-e a vinyóról. Előbbi esetén a WD Purple-t ajánlom, mert csendesen, megbízhatóan teszi a dolgát, utóbbi esetén pedig marad a szintén megbízható P300, de ennek erényei közé nem tartozik az alacsony zajszint, úgyhogy akit ez zavar, annak érdemes olcsó SSD iránt nézelődnie.

Összesen: 297 760 Ft

Ennyi pénzért egy piszok erős konfigot pakoltunk össze, ami egyetlen játékban sem fog szégyent vallani magasabb grafikai beállítások mellett sem. A 6 magos, 12 szálas Ryzennek köszönhetően a gép akkor sem jön zavarba, ha valami komolyabb munkára akarjuk befogni, emellett az időtállóságra is gondoltunk, ez a processzor ugyanis simán kihajt egy RTX 2070-et is akár. Így akkor sem kell aggódnunk, ha a jövőben fejlesztésre adnánk a fejünket.

Hogy fognak futni a játékok?

Az interneten megannyi írásos teszt áll rendelkezésünkre, viszont a legjobban a YouTube videók tudják szemléltetni a konfigok teljesítményét. Nézzétek meg magatok, hogy mire is számíthattok a fentebbi konfig megvásárlása esetén:

 

Összesítés

  • Processzor: Ryzen 5 360065 190 Ft
  • Processzorhűtő: Gyári – 0 Ft
  • Alaplap: ASRock B450M Pro4-F – 23 200 Ft
  • Videókártya: GTX 1660 Ti GHOST OC 6GB – 96 670 Ft
  • Memória: Patriot Viper 4 Blackout 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz – 25 100 Ft
  • Tápegység: Seasonic M12II-520 EVO 520W Bronze – 22 990 Ft
  • Gépház: Phanteks Eclipse P400 TG – 24 100 Ft
  • SSD: ADATA XPG GAMMIX S11 480 GB – 24 900 Ft
  • HDD: WD Purple 1 TB/ Toshiba P300 1 TB – 14 520 Ft

Végösszeg: 297 760 Ft

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×