Exkluzív

Young Justice – Avagy a Fiatal Igazság Ligája a kezdetektől napjainkig

Hat év kihagyás után idén januárban indult újra Brandon Vietti és Greg Weisman sorozata, a Young Justice. A széria karaktereinek nagy része a DC képregényeiből ugyan már ismerős lehet a rajongók számára, a készítők azonban közvetlenül egyetlen történetből sem merítettek ihletet. Épp ezért olyan különleges ez a sorozat és valódi csemege a fanok számára, mert a DC hőseinek világában játszódik ugyan, de nem képregény-adaptáció.

Ennek megfelelően, bár főhősei nagyrészt képregény karakterek eredeti háttértörténeteivel rendelkeznek, a készítők kreativitását nem kötötték meg a nyomtatott forma keretei. A Young Justice-ban több eseményszál is összefut, aminek a hagyományos változatban nincs, vagy alig van közük egymáshoz. A Fiatal Igazság Ligájának is nevezett csapat tagjai között is vannak ilyenek.

 

A szereplők

Az első évadban hat taggal indul a történet, akik között helyet kap Robin (Dick Grayson), Kid Flash (Wally West), Aqualad, Miss Martian és Superboy, valamint Speedy (Roy Harper). Utóbbit később Zöld Íjász másik pártfogoltja, Artemis váltja le, de Red Arrow néven ezután is találkozhatunk vele. A közös mindannyiukban csupán annyi, hogy az ekkor már igen népes Igazság Ligája hőseinek szárnysegédei. Fiatal koruk ellenére nem mondanánk őket tapasztalatlannak, ha a világ megmentéséről van szó, hiszen Batman, Aquaman, Zöld Íjász vagy Martian Manhunter mellett mindannyian tanultak már egy-két trükköt.

Kép forrása: wp.com

A képregényekben karaktereik jóval kisebb figyelmet kapnak, így a sorozat jó esélyt ad a rajongóknak arra, hogy kicsit jobban megismerjék őket. Dick Grayson változata Robinból veszi át legjobban Batman erkölcsi kódexét és képességeit, mint nyomozó. Ebbe a tavaly megjelent Titans is ad némi bepillantást, habár itt már a karakter egy idősebb, a Nightwing-gé válás útjára lépett változatát láthatjuk.

Nemcsak a Boy Wonder-ként is emlegetett Robin szolgál azonban érdekességekkel. A sorozat készítői ugyanis egy eredeti karakterrel is kiegészítették történetüket, ez pedig nem más, mint Aqualad. Kaldur’ahm eredetileg nem volt a képregények szereplője, a nyomtatott verzióba csak nem sokkal a sorozat megjelenése előtt került be. Nevét és némi ihletet Calvin “Cal” Durham karakteréből merítettek az írók, aki Black Manta verőlegényeként tűnik fel néhány történetben. Aqualad maga, pontosabban egy változata Geoff Johns-nak és Ivan Reis-nek köszönhetően először 2010 augusztusában debütált a képregények lapjain, Jackson Hyde néven.

Kép forrása: timeincapp.com

Míg a szereplők egyenként is igen érdekesek, valódi értékeik csapatként jönnek igazán elő. Az eredetileg a Cartoon Network számára készült széria eseményei, konfliktusai és történetvezetése egy drámasorozatban is megállnák a helyüket. És itt nem valami szappanoperára, hanem egy Trónok harca szintű dologra gondolok (a jobb évadok közül). Kevesebb szexszel és vérrel, de legalább annyi cselszövéssel.

Miközben a főszereplők nemcsak egy közös, egész évadon, sőt, több évadon átívelő gonosszal, hanem sokszor egymással is megküzdenek, valahogy a humornak is marad hely. A Young Justice-nak ugyanis sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt a drámai jelenetek és komor hallgatások, valamint a vicces helyzetek és beszólások között, amivel a filmkészítők eddig csak küszködtek. Hőseink komoly veszteségeket és csalódásokat élnek át az évadok során, a barátokról kiderül, hogy ellenségek és fordítva, a humorérzéküket azonban mégsem vesztik el. Ez a bohóság mégsem érződik úgy, mintha le lenne nyomva a nézők torkán. Jó helyen és jó időben használják az alkotók.

A történet

Ahogy azt fentebb már említettük, a sztori egyik képregényből sem merít közvetlenül, de többnek az eseményei is helyet kapnak benne. Épp ezért sokszínű és kiszámíthatatlan, vagyis izgalmas a sorozat történetmesélése. A készítők az első évadban arra is szakítottak időt, hogy kellően felvezessék a karaktereket és bemutassák a széria történéseinek helyet adó világot. Ennek köszönhetően azok is könnyebben megérthetnek mindent, akik korábban egyetlen képregényt sem fogtak a kezükben.

Miután összeáll a csapat az események is felpörögnek. Amellett, hogy főhőseink epizódról epizódra újabb kalandba keverednek, egy átívelő történet is helyet kapott a sorozatban. Az első évad végén könnyen hihetjük, hogy a Fiatal Igazság Ligája tagjainak sikerült legyőzniük ezt a homályba burkolózott ellenfelet, de a folytatásban is visszatér.

Kép forrása: screenrant.com

Míg kezdetben “csak” ez a szupergonoszokból álló szervezet okoz fejfájást a világ hőseinek, a második évadban már az emberek ellenszenvével is szembe kell nézniük. Itt kerül képbe és kap nagyobb hangsúlyt a média hatalma és a propaganda, vagyis a történet nemcsak gyerekfejjel élvezhető. Bepillantást kaphatunk abba, hogy manipulált bizonyítékokkal rövid időn belül hogyan lehet nagy tömegeket megmozgatni. A Young Justice: Invasion címre keresztelt szezon ezen kívül boncolgatja a hatalommal való visszaélés témáját is, ami a The Boys című sorozatban kapott nemrég nagy szerepet.

Az Amazon szériájához hasonlóan egy felsőbb hatalmat játszó cégnek köszönhetően fedezik fel a metahumán-gént. Ez a DC képregényeinek egyik fontos eleme a multiverzumok mellett, a legtöbb hős ugyanis emiatt rendelkezik szuperképességekkel. Akik követik a CW és a DC közös sorozatait, mint a Zöld Íjász, a Flash vagy a Legends of Tomorrow, már ismerősek a fogalommal. Barry Allen is ennek köszönheti ugyanis, hogy a villámcsapás nem megölte, hanem hozzáférést adott neki a Speed Force-hoz.

Kép forrása: reddit

A harmadik évadban már ez kapta a főszerepet. A metahumán-gén felfedezésével és aktiválásának képességével számos nemzet és szervezet látta meg a lehetőséget szuperkatonák készítésére. Ha mindez nem lenne elég, új karakterek is bonyolítják a helyzetet a New Genesis és Apokalips nevű bolygókról. Utóbbi már ismerős lehet a DC rajongók számára, innen származik ugyanis Darkseid is.

Az előző évad sikerei után a San Diego Comic Conon a hosszú kihagyás után a második és harmadik szezon között újabb folytatást jelentettek be. A negyedik évad a DC Universe műsorán lesz majd elérhető, habár premierdátumot egyelőre nem kapott. A történetről mindenesetre már tudni néhány részletet.

Kép forrása: comicvine.com

Középpontjában az előzményekben egyre nagyobb szerepet kapó Apokalips és annak zsarnoki uralkodója, Darkseid állnak majd. A történetszálat már az első évad óta építik a készítők, a karakter pedig az Invasion-ben egy rövid cameo erejéig fel is tűnt már. A folytatásban végre elérkezhetünk a sztori csúcspontjáig, de nem Darkseid lesz az egyetlen ellenfél, akivel a Young Justice csapatának meg kell küzdenie. Lex Luthor és csatlósai szintén visszatérnek, a hírek szerint pedig végre fény derül ördögi terveikre is.

A szinkronhangok szerepében a már ismerős színészeket hallhatjuk. Dick Graysont így Jesse McCartney, Aqualad-et Khary Payton, Superboy-t Nolan North, míg Kid Flash-t Jason Spisak szólaltatja majd meg. Miss Martian hangját Danica McKellar, Artemis-ét pedig Stephanie Lemelin kölcsönzi.

Greg Weisman és Brandon Vietti egyedülálló ötlettel állt elő a Young Justice formájában. A készítők nemcsak új idővonalat adtak sorozatuknak, de főszereplőiket ráadásul a valós idővel hasonló ütemben öregítik is, amire más animációs szériában szinte nem is akad példa. Az évek előrehaladtával a Young Justice hősei nemcsak külsőleg, de belsőleg is változnak, karakterfejlődésük pedig szép ívet mutat. Ha még egy részt sem láttál belőle, ez a legjobb időszak, hogy elkezdd!

LEETeszteltük

Korábbi cikkek

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

25 perc telt el azóta...

Megérkeztek az RTX 4080 Super tesztek – Ezt tudja az „olcsóbb” kártya

2024.02.01. - Az Nvidia 2022 szeptemberének végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX…

55 perc telt el azóta...

Ne dőlj be neki! – Álommunkát ajánlanak egy új, csaló SMS-sel

2024.02.01. - Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe…

1 óra telt el azóta...

Az úgy erős! – Bugos volt a Warzone, mégis őt bannolták a meccsből

2024.02.01. - Egyszerűen nem lehet vitatni, hogy amióta csak megjelent a Call of Duty Warzone,…

1 óra telt el azóta...

Ingyen adnak egy gyönyörű és iszonyú félelmetes horrorjátékot

Bódi Dániel 2024.02.01. - Néhány napja kezdetét vette a GoG évi első nagy játékakciója, ahol…

2 óra telt el azóta...

Zene füleinknek! – Külön Gitárkontroller érkezik a Fortnite Festivalhoz

2024.02.01. - A zenei játékok és a hozzájuk készült hangszeralakú vezérlők nagyon népszerűek voltak a…

2 óra telt el azóta...