Ha nagy szerepet játszott az életedben a PSP, de már nem indul az ősrégi konzol, szerencsére itt a PPSSPP, ami egy fantasztikus ingyenes emulátor, most már iPhone-ra is!

2024.05.16. – 2024.05.13. – Az Európai Uniós törvények miatt az Apple-nek nemrégiben lazítania kellett a nadrágszíjon, ami az App Store-t illeti. Lényegében meg kellett nyitniuk az utat a külsős alkalmazásoknak, ezzel pedig a gamerek nagy álmát valósították meg. Az új szabályrendszernek köszönhetően többek között emulátorok is megjelenhetnek a Store-ban, így akár egy masszív nosztalgiakonzollá alakíthatjuk készülékeinket. Az iPhone-ok a régi masinákhoz képest bivalyerősnek számítanak (pláne az újabb modellek), így például határ a csillagos ég alapon, akár PS1-es, illetve PS2-es játékokkal is játszhatunk már a zsebünkben megbújó okostelefonjainkon. Viszont, ha az ember nem szerelmes a régi tévére csatlakoztatható konzolokba, viszont a PSP fontos szerepet játszott a gyerekkorában, most már ezt az űrt is betölthetjük az iPhone-unkkal.

Megérkezett a PPSSPP

Ahogy a bevezetőben is írtam, hála az EU-s szabályoknak, akár emulátorok is felkerülhetnek már az Apple App Store-ba, ennek köszönhetően pedig az egyik legjobb emuláló program is elérhetővé vált a appáruházban. Ez nem más, mint a PPSSPP, a világ egyik legismertebb és legstabilabb PSP emulátora. A szoftver már lassan 12 éves, még saját Reddit fóruma és Discord követőtábora is van. A PC-s verzió gond nélkül futott mindig is (egy barátomtól hallottam…), gond nélkül emulált minden játékot.

Henrik Rydgard, a program fejlesztője megköszönte az Apple-nek, hogy lazított a Store szabályzatán és lehetővé tette ezzel azt, hogy retro konzolok emulátorai is bekerülhessenek a kínálatba.

psp

A PPSSPP-nek két verziója érhető el a Store-ban, egy sima, ingyenes kiadás, valamint egy úgynevezett PPSSPP Gold. Utóbbi 4 dollár, s csak annyival tud többet, hogy kapott az app egy „csillogó” arany ikont. Na jó, meg morálisan többnek érezheti magát tőle az ember, hogy támogatja a projektet körülbelül 1500 forinttal. Persze nincs azzal semmi baj, ha valaki nem szánna rá ennyit sem, az alap verzió mindent tud, amit a Gold, elérhető a beépített homebrew store, amin keresztül ingyenes játékokat lehet letölteni, na meg a HD upscale funkció is, ami felturbózza a PSP játékok felbontását.

Eredeti PSP játékokat nem tartalmaz a PPSSPP, ahhoz a „saját, eredeti játékaink” .iso és .cso fájljait kell használnunk.

Ezt olvastad már?

Így állítsd be a Warzone FOV értékét, sok múlhat rajta

×