A Fortnite fejlesztője, az Epic Games több mint 1,2 millió dolláros bírságot kapott a Fortnite Item Shop miatt, amivel a gyermekek biztonságát sértették meg.

2024.05.16. – Nincs jó helyzetben az Epic Games, legalábbis nem Hollandiában, ahol a Fortnite miatt kötelezték most arra, hogy fizessen 1,2 millió dolláros büntetést, a gyermekvédelmi törvény megértése miatt. Persze nem ez az egyetlen peres ügy az Epic Games körül, de ez különösen fontos lehet más országok szempontjából is, hiszen a videojáték-ipar egyik legfontosabb problémáját érinti, a mikrotranzakciókat.

Epic és Fortnite

A 2018-ban megjelent Fortnite minden idők egyik legsikeresebb és legjövedelmezőbb online multiplayer játéka lett, ezt mindenki jól tudja. Ahogy azt is, hogy a játék alapkoncepciója az egyediség lett, a fókusz a crossover eseményeken van, amivel számtalan skint adnak el a játékosoknak. Többek között Star Wars, Naruto, Marvel hősök is jöttek már a játékba, a skinek pedig igen jól fogynak a játék shopjában. Bár a játék T besorolású, vagyis 13 éven aluliaknak nem ajánlott, többnyire családbarátnak számít. A Fortnite azonban Hollandiában komoly pénzbírsággal néz szembe a gyermekek biztonságát sértő szabálysértések miatt – írja a GameRant.

A hír szerint az Epic Games 1.125.000 eurós bírsággal néz szembe az országban. A holland fogyasztóvédelmi hatóság azt állítja, hogy az Epic Games „agresszív kereskedelmi gyakorlatot” alkalmazott a Fortnite Item Shopban, olyan kifejezéseket használva, mint a „buy now” (vedd meg most) és a „get it now” (szerezd meg most), amik károsak a kisgyermekekre. Az hatóság szerint az Item Shopban található visszaszámlálások és hirdetések a gyerekeket frusztrálttá teszik, hiszen nem akarnak lemaradni az akcióról. Mindez pedig arra ösztönzi őket, hogy megfontolás nélkül vásároljanak. Az Epic Games közben már fellebbezett a döntés ellen arra hivatkozva, hogy a mikrotranzakciók megváltoztatása a fogyasztóknak ártana és nem a vállalatnak. Az Epic Gamesnek június 10-ig van ideje, hogy eleget tegyen a hatóság kéréseinek.

Mikrotranzakciók a játékokban

Valóban hatalmas vita van most a játékokban található mikrotranzakciók körül, sokan úgy érzik, hogy káros mindenkire, kortól függetlenül. Sok játékos szerint megtévesztő a rendszer, mivel gyakran úgy mutatják be a játékokat, mintha ingyenesen játszhatók lennének, de a kulcsfontosságú elemekért aztán persze fizetni kell. Mások szerint viszont a mikrotranzakciók gyors pénzt hoznak a fejlesztőnek, amivel később több tartalommal bővítheti a játékot. Ezzel az érvvel az a baj, hogy a legtöbb kiadó a pénzt újabb mikrotranzakciók bevezetésére fordítja.

A téma tehát vitatható, de a legtöbban abban azért egyetértenek, hogy a megvásárolható holmiknak nem szabad befolyásolniuk a játékmenetet. Vagyis a pay-to-win megbocsáthatatlan, a skinek rendben vannak. Amúgy több eset is rávilágított már arra, hogy milyen rossz hatással van a gyerekekre az agresszív marketing. A kiskorúak néha képesek a szülők kártyáit lemerítve skineket vásárolni. Szóval a holland ítélet még ennél is nagyobb vitákat indíthat el a mikrotranzakcióiról.

Ezt láttad már?

Tövig rágott köröm jöhet? 7 szuperizgalmas kémfilm a Netflix kínálatából

×