Oké, mindenkinek más és más játék való, ha ki akar zökkeni a napi mókuskerékből, de ez a néhány biztos, hogy bármikor hozza a chill élményt.

Gábor János

2024.05.15. – Vannak játékok, amelyek a feszültség, az adrenalin és a brutalitás eszközeivel érik el, hogy levezethesd a sulival, vagy a munkával járó stresszt, viszont a tökéletes lassításhoz hangulat kell. Olyan, ami nem unalmas, mégis megnyugtató. Íme néhány olyan chill-specialista játék, amivel nem hibázhatsz, ha kifejezetten nyugis kikapcsolódást keresel!

1. Powerwash Simulator

A Nagybetűs Kikapcsolódás megtestesítője, és csak első látásra értelmetlen (hiszen mégis, ki akarna pihenésképpen pont takarítani?!). A titka az, hogy leveszi rólad a nyomást, mert nem a saját környezeted úszik a koszban (remélhetőleg), és nagyon gördülékenyen tudod megtisztítani a felületeket. A játék lényege, hogy nagynyomású mosóval tisztítsd meg az általad kijelölt területet vagy tárgyat – legyen az Lara Croft kastélya, Spongyabob ananászháza vagy akár csak egy motorkerékpár. Rengeteg a tennivaló és rengeteg helyszín van, amiből választhatsz, és ami igazán chill, az a jól végzett (virtuális) munka gyümölcse. Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows.

2. Dave the Diver

Ha rajongsz az óceánért, a Dave the Diver a neked kitalált egyik legjobb a játék (a másik is a listán van, csak valamivel lejjebb), hiszen vígan elmerülhetsz a nagy kékség gyönyörűségében. Ahogy fent írtuk: a chill játékok nem azért megnyugtatóak, mert unalmasak, hanem azért, mert hozzák azt a hangulatot, amitől leengedhet a fáradt agy. Ez a játék hihetetlenül laza, szórakoztató történettel és rengeteg apró feladattal lát el, hogy aztán elégedetten hátra dőlhess. És akad bőven felfedezni, meg tennivalód! Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 5, PC.

3. House Flipper 2

A House Flipper 2 persze tök olyan, mint az első House Flipper, de az új és továbbfejlesztett grafika meg a plusz néhány képesség miatt kapásból ezt ajánljuk a chill játékok listáján. Akár csak kiviszed a szemetet, akár új ház építésébe fogsz, kalandos és energialevezető lesz. Küzdd fel magad kezdőből a csúcsra Pinnacove-ban, és keress milliókat a szuper dekorációs tehetségeddel! Platformok: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows.

4. Slime Rancher 2

Ha szereted a gazdálkodós játékokat, ezt is érdemes kipróbálnod, de készülj fel rá, hogy a farming műfaj nagyon kifordult változatához van szerencséd – akár az elsőt, akár a másodikat választod. Mindkettő egyformán imádnivaló és hihetetlenül pihentető. Ahelyett viszont, hogy igazi állatokról gondoskodnál a virtuális térben, itt a kis Slime-okról kell, egy hihetetlenül színes és változatos világban. Fogd el, tereld össze, aztán gondozd őket! A második játékban Beatrix LeBeau a Szivárvány-sziget titokzatos földjére utazik, ami tele van ősi technológiával, ismeretlen természeti erőforrásokkal és egy csomó új, felfedezésre váró Slime-mal. Platformok: Xbox és PC (míg PS5-re július 6-án érkezik).

5. Coral Island

A Stardew Valley-hez hasonlóan ez is egy gazdálkodós játék, ami – ahogy a nevében is áll – egy szigeten játszódik. A játékot a saját tempódban viheted végig, ezért mindegy mi a célod vele (a jól megérdemelt chill érzésen felül): a felfedezés, az állatok gondozása vagy a növénytermesztés. Platformok: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows.

6. Journey

A Journey egy gyönyörű, hangulatos indie játék, aminek a lényege a gyönyörű sivatagos tájban zajló, habkönnyű siklás-ugrálás-lebegés. Közben persze rejtvényeket kell megoldanod, de teheted ezt nem csak egy tényleg lenyűgöző és egyedi világban, hanem világbajnok zenére is, ami tényleg hozza a chill élményt. Extra öröm, hogy nem kell egyedül csinálnod, ha nem akarod, hiszen választható kooperációs mód is. Platformok: PlayStation 4, iOS.

7. ABZÛ

A Dave the Diver után íme, a másik vízalatti élmény a listán, ami úgy beszippant, akár a Journey – csak itt mélytengeri búvárkodásra indulsz. Elsősorban persze azoknak a gamereknek ajánlott tartalom, akik maguk alá pisilnek a gyönyörűségtől egy óceáni környezetben forgatott természetfilmtől, de mindenki más is megnyugtató címnek fogja találni. Menet közben új tengeri élőlényeket fedezhetsz fel, a medúzáktól kezdve a bálnákig. De ne feledd: minél mélyebbre merészkedsz, annál több veszély leselkedik rád! Platformok: Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4, Windows.

8. No Man’s Sky

A No Man’s Sky kezdetben minden volt, csak megnyugtató nem, hiszen anno rengeteg hibával jelent meg, ami alkalmas volt rá, hogy az ember kitépje miatta az összes megmaradt haját. Az azóta eltelt években szerencsére több hatalmas frissítést, illetve rengeteg különböző új tartalmat kapott. Ez a játék tökéletes azoknak, akik szeretik a bázisépítést és az űr titkait. Remek időtöltés, mert nincs is pihentetőbb, mint a felfedezés öröme: sok különböző, festői szépségű bolygón sétálni, anyagokat gyűjteni és bázist építeni. Platformok: PC, iPad OS, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox Series X/S.

És ha nem lenyugodni akarsz, hanem épp’ ellenkezőleg:

Amitől tényleg megfagy a véred – A 10 legparább horrorjáték pillanat

×