A Sonynak sincs túl fényes éve (sőt), de az Xbox Series X|S számaihoz képes még összetehetik mind a két kezüket a PlayStation 5 miatt.

Gábor János

2024.05.15. – Még annak ellenére is sikeresnek mondható a PlayStation 5, hogy az eladások csökkentek az utóbbi időben. Miközben a Sony szerint ez csak rosszabb lesz, a cég majdnem ötször annyi PS5 konzolt adott el 2024 első naptári negyedévében, mint a Microsoft Xbox Series X|S-ből. Ez a szám nem hivatalos (hiszen a Microsoft nem osztott meg pontos adatokat arról, hogy hol tart az értékesítés), hanem egy becslés, ami a Niko Partners piackutató vállalattól érkezett, és Daniel Ahmad kutatási igazgató osztott meg az X-en.

A Niko azután becsülte 900 ezer darab körülire az Xbox Series X|S idei első negyedéves teljesítményét, hogy a Sony üzleti beszámolóján elhangzott: ugyanebben az időszakban 4,5 millió PS5-öt szállított le, ezzel az újgenerációs konzolja elérte az 59,3 millió darabos értékesítést. A Microsoft mindeközben csak annyit erősített meg az eredményjelentésében, hogy a hardverbevételek jelentősen (31 százalékkal) visszaestek. Mondjuk szoftvereladással meg közben elég jól jártak: az Activision Blizzard hozzájárult ahhoz, hogy a játékrészleg rekord negyedévet zárjon.

Egyre nő a különbség az Xbox és a PlayStation között

Azóta, hogy a két legnagyobb gyártó 2020 novemberében kiadta az újgenerációs konzolokat, folyamatosan tágul az olló az Xbox Series X|S és a PlayStation 5 eladási adatai között. A Grand Theft Autot kiadó Take-Two februárban közölt adatai szerint tavaly év végére legalább kétszer annyi PS kelt el, mint Xbox. Az Ampere Analysis kutatócég ugyanezt az arányt már 3:1-hez becsülte 2023-ra vonatkozóan, és a Microsoft nyíltan el is ismerte, hogy elvesztette a konzolháborút, hiszen az Xbox tartósan beszorult a harmadik helyre, a PS és a Nintendo Switch mögé.

Ezt se hagyd ki:

Amitől tényleg megfagy a véred – A 10 legparább horrorjáték pillanat

×