A Helldivers-dráma alaposan felhívta a figyelmet a Sony-ra és a PlayStationre, melyek ellen versenyellenes eljárás indult.


Bódi Dániel

2024.05.15. – A Sony nem csak a játékosok, de a lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) figyelmét is felkeltette – gyaníthatóan a Helldivers II PSN-fiókos mizériával, ami a napokban hivatalosan is eljárást indított a vállalat és a PlayStation, úgy a PS Store ellen.

Ugyan az UOKiK hivatalos oldalán nem említik konkrétan a Helldiverst, mindenesetre az időzítés és a Steam említése minimum gyanúra adhat okot. A hatóság vizsgálata során állítólag más platformokat is átvilágítanak majd, de a két legnagyobbat, azaz a PC-s tábort nagyrészt lefedő Steam, valamint az otthoni játékkonzolos piac uralkodóját a PlayStation és PS Store kiemelt figyelemben részesül.

„A digitális játékforgalmazási piac kiszorítja a hagyományos értékesítést. A játékosok egyre kevésbé vásárolnak dobozos játékokat, akik egyre inkább az online értékesítési platformokon szereznek be digitális kiadásokat. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezen a piacon a nagy szereplők korlátozó gyakorlatot alkalmazhatnak. Ezért kezdeményeztem az előzetes vizsgálatot, és három vállalkozót vizsgáltattam meg. Jelenleg az összegyűjtött bizonyítékokat vizsgáljuk” – mondta az UOKiK elnöke, Tomasz Chróstny.

Az UOKiK a Sony egyik székhelyén és két lengyel játékfejlesztő stúdiónál és kiadónál (valószínűleg a GoG-ot is üzemeltető CD Projekt RED-nél) tartott alapos átvizsgálást, a bizonyítékokból pedig kiderülhet, hogy a szolgáltatók – esetünkben a Sony és a Steam – kötött-e versenyellenes háttér megállapodásokat a fejlesztőkkel és kiadókkal. Ebbe beletartoznak az olyan üzletek is, melyekkel konkrétan és célzottal kizárják a konkurens platformokat egyes játékok és/vagy kiegészítők megjelenéséből-elérhetőségéből (a Sony esetében ilyen például a meghatározott időre szóló PS-exkluzivitás, lásd pl. Stray), vagy valamilyen versenyellenes módon korlátozzák a játékok online áruházakban történő értékesítését, esetleg úgy manipulálják a játékok árait, hogy az a konkurenciánál drágább legyen.

Az UOKiK gyanúja szerint a Sony élt ilyen versenyellenes módszerekkel, ha pedig a bizonyítékok is alátámasztják mindezt, akkor a hatóság elnöke trösztellenes eljárást indít, és vádat emel az egyes vállalkozások ellen. Amennyiben az eljárás végén a Sony valóban bűnösnek találtatik, akkor a teljes árbevétel 10%-ig terjedő bírsággal is büntethetik a vállalatot, az üzleteket személyesen intéző vezetők pedig 2 millió lengyel zloty, körülbelül 180 millió forintos büntetéssel kell számoljanak. Amennyiben az érintett szereplőknek fájna kifizetni ekkora összeget, azok mentességet-engedményeket kaphatnak, ha koronatanúként együttműködnek a hatóságokkal.

Lábjegyzetként említendő, hogy a Sony a Helldivers 2-vel próbálta a PSN-felé terelni a PC-s játékosokat, valószínűleg azért, hogy így kozmetikázzon a negyedéves beszámolók arra vonatkozó rubrikáin. Mivel a játék kiadója a Sony, a hatóság valószínűleg ebbe nem fog különösen belekötni, az viszont már problémás lehet, hogy a roppant népszerű játék kizárólag a Steam áruházában kapható, míg minden más PC-re is kiadott korábbi PS-exkluzív az Epic Games Store-on és a lengyel GoG-on is megjelent. A Helldivers 2-t viszont néhány napja több mint 170 országban vettek le a Steamről, ahol nem elérhető a PSN, és annak ellenére sem került vissza, hogy a Sony kihátrált a kötelező fiókkapcsolásból.

Ezen a ponton pedig az is elképzelhető, hogy nem a lengyel hatóság lesz az egyetlen, amely vizsgálatot indít a Sony ellen.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×