Nincs kecmec: az Android 15-tel felpakolják a készülékedre a Gemini mesterséges intelligencia legfrissebb verzióját. De mire lesz jó?

Gábor János

2024.05.15. – Az Android operációs rendszer következő verziószámú kiadásával megjelenik a mobilokon a Google zászlóshajó terméke, a Gemini. Az egyre ügyesebb chatbot mobilos verziója kezdetben is egészen sokoldalú lesz, de a cég szerint ez még csak a kezdet.

A Google a magyar idő szerint kedden este közvetített éves fejlesztői konferenciája, a Google I/O keretében mutatta be a Gemini 1.5 Flasht, ami az ismert AI még gyorsabb, még hatékonyabb verziója. Amíg ez szövegekkel kapcsolatos feladatokban (pl. kivonatolásban) jeleskedik, a szintén ezen a rendezvényen bemutatott mobilos verziója szintén sokoldalú, alkalmazásokon átívelő megoldásokat tartogat.

Kezdetben jópofa apróságokat tud majd a Gemini

A HVG kiemeli: ha a felhasználó megnyit egy alkalmazást, akkor egy gomb segítségével elindíthatja (az alkalmazás felett) a Geminit. Ez lehetővé teszi, hogy adott témához kapcsolódó lekérdezéseket és műveleteket hajtson végre. Egy csevegőalkalmazásban például a küldött képhez vagy mémhez hasonlókat lehet keresni vagy generáltatni vele.

Forrás: Google

Ennél a jópofa apróságnál sokkal érdekesebbnek ígérkezik az „Ask This Video” funkció, amivel végre nem csak szöveges és képes, hanem mozgóképes kereséseket is indíthatunk, ha a látott dologról kérdésünk van. A chatbot

megválaszolhatja például, hogy milyen hírességet, épületet, más tárgyat látsz a videóban, akit, vagy amit nem ismertél fel.

A Google megjegyezte: az AI-ban és ezen belül a Geminiben rejlő lehetőségeknek egyelőre csak a felszínét kapargatjuk. Az Android rendszerben rövidesen megjelenő mesterséges intelligencia jelenlegi képességei szintén csak az első lépéseket képviselik, hiszen kisebb hasznos vagy szórakoztató funkciókon túl alaposan megváltoztathatja mindazt, ahogyan egy mobil használatára napjainkban gondolunk.

Ezt se hagyd ki:

Ami a töltőképernyő mögött van – Ez történik, amikor betölt egy játék

×