Nehéz elképzelni, hogy pozitív értékelést kap egy játék 2024-ben, amihez elég maximum 40 MB hely a gépükön. A 4K háttérképek hozzá nagyobbak, mint a játék.

2024.05.15. – Tudom, hogy manapság a videojátékok világában minden a méretekről szól. Legyen nagyobb a pálya, több játékmód, fotórealisztikus grafika, minél több FPS, egyre erősebb processzor, videokártya, sok-sok RAM és rengeteg tartalom. Vannak persze olyan játékok, amik bizonyítják, hogy nem a méret a lényeg, és máshogy is lehet érdekes, sikeres és jó játékokat készíteni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a napokban megjelent egy játék, ami alapvetően nem kér sok helyet a gépen, mégis szép eredményt ért el.

Animal Well

Nos, az Animal Well már most a legjobbra értékelt 2024-es játékok közé került a Metacritic oldalán, nincs sokkal lemaradva a Final Fantasy 7 Rebirth mögött. Azonban miközben a FF Rebirth közel 150 GB-ot foglal a merevelemezen, addig az Animal Well csupán néhány MB-ot. Bár a Steamen a rendszerkövetelmények szerint 40 MB helyre lesz szükség a telepítéshez, néha elég neki 34 MB is. Szóval ez méretét tekintve egy aprócska játék, és a fejlesztő Billy Basso azt mondta, ő csak próbált kompakt és egyszerű módon programozni. A játék kis mérete annak tulajdonítható, hogy egyedi motort használ, amibe nem csomagoltak felesleges funkciókat, és alacsony felbontású eszközöket használt hozzá.

Kis érdekesség, hogy a játék konzolokon amúgy „jóval” nagyobb, különösen a PS5-ön, ahol 101 MB-ot foglal el. Ennek oka, hogy ott 4K-s menü-háttérképek kerültek bele. Tudod, ez jelenik meg a menü hátterében, amikor a játékra mész, mielőtt elindítod. Ezek a háttérképek több helyet foglalnak el, mint maga a játék. Ahogy említettük azonban, az Animal Well elég sok pozitív értékelést kapott, hiszen egy végtelenül ötletes metroidvania, kifürkészhetetlen mélységgel. Kis mérete ellenére igen nagy értéket képvisel.

A játékban egy sűrű, összefüggő labirintust kell felfedeznünk, és megfejteni annak számos titkát. Gyűjthetünk tárgyakat, amivel manipulálhatjuk a környezetet. Miközben megpróbálunk túlélni, lenyűgöző lényekkel is találkozhatunk. Szóval sokkal több vár rád annál, mint amire számítanál, és még új SSD sem kell hozzá.

Ezt láttad?

Az 5 leggyakoribb játékbeli bénázás, amiken állandóan kiborulunk

×