Itthoni kínálatban is elérhető thrillerek, amelyekben titkosügynökök kíméletlen játszmái szedik áldozataikat. Íme, a Netflix java a műfajból.

Gábor János

2024.05.14. – A legjobb kémfilmekben az okos, kegyetlen, rendíthetetlen hősök (vagy épp’ antihősök) az életüket (és másokét) kockáztatják, hogy felgöngyölítsék a világbékét fenyegető nemzetközi összeesküvéseket. A feszültséggel és lebilincselő akcióval teli történetek ellenállhatatlanná teszik őket. És napjainkban, amikor a világ egy újabb (ezúttal technológiai) hidegháború tüzében ég, nem szabad elengedni a kémfilm klasszikus műfaját. Még jó, hogy a Netflix se teszi.

A játszma

Kezdjük mindjárt egy magyar kémfilmes remekkel, amiben olyan hazai sztárokat láthatsz, mint Scherer Péter, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, Kulka János, Orosz Ákos vagy Staub Viktória. A 2011-es, szintén isteni A vizsga folytatása, amit már Fazakas Péter rendezett. Ezt érdemes lehet megnézni előtte, de jelenleg sajnos nem elérhető egyik szolgáltatónál se. A játszma viszont annál inkább.

Sztori: Jung András (Nagy), az állambiztonság tisztje szinte tökéletes életet él. Boldog a házassága, gyönyörű a felesége (Hámori), de a karrierje azért kissé stresszes, az előrelépését igencsak hátráltja munkahelyi vetélytársa, Kulcsár (Scherer). Erre még a múltból váratlanul felbukkan a legendás kém, Markó Pál (Kulka), ami felgyorsítja az eseményeket: könyörtelen párharcok kezdődnek, és lassan már élet-halál a tét, ráadásul semmi sem az, aminek látszik.

Nyolcadik oldal

Soroljam az érveket? Bill Nighy, Rachel Weisz, Michael Gambon, Judy Davis, Felicity Jones, Ralph Fiennes. Újonnan szerepel a Netflix hazai kínálatában – magyar felirattal nézheted.

Sztori: Johnny Worricker (Nighy) évek óta hűséges tisztje az MI5-nak. Amikor kollégája és társa meghal, egy különös aktát hagy lezáratlanul maga mögött. Ezzel egy időben Johnny összejön a dögös politikai aktivistával, Nancyvel (Weisz). A férfi ráébred, hogy mindez nagyon gyanús, ezért kilép a szolgálatból és civilként próbál meg utánajárni a dolgoknak.

A leghidegebb játék

Lengyel film, A listás amerikai legendával, Bill Pullmannal a főszerepben. És ez nem olyan indokolatlan húzás, mint szegény Franco Nerot becitálni Árpád vezérnek a Honfoglalás című förmedvénybe. Nem, itt amerikai színész játszik amerikai karaktert. A Netflix magyar felirattal töltötte fel a kínálatba.

Sztori: Az 1962-es kubai rakétaválság idején egy matekzseni kénytelen részt venni egy szovjet-amerikai sakkjátszmában – így válik a halálos kémjátszma főszereplőjévé.

München

Nem összekeverendő Steven Spielberg valós eseményeken alapuló, mélyenszántó történelmi thrillerével, amit 2005-ben nálunk forgattak. Ebben a 2021-es brit–német filmthrillerben Jeremy Irons, George MacKay viszi a prímet. Nézd magyar hanggal!

Sztori: egy brit diplomata a második világháború előtt Münchenbe utazik. Éppen ide tart egy volt oxfordi osztálytársa is, de ő már a német kormánynak dolgozik. Kettejük kapcsolata nagyban befolyásolja az 1938-as müncheni egyezményt – ami nagyon félresikerülhetett, hiszen egy évvel később megindult a II. világháború.

Határok mentén

Nem sajnálták a pénzt sztárokra, hiszen Ben Affleck, Charlie Hunnam, Oscar Isaac, Garrett Hedlund és Pedro Pascal alakítja a főszerepeket. A 2019-es akcióthriller színvonala a legtöbb vélemény szerint hullámzó, de a látvány és a világsztárok miatt érdemes rákoppintani. Magyar felirattal adja a Netflix.

Sztori: a lojalitást teszi próbára öt, egykor különleges alakulatban ügynökként szolgáló barát, amikor újra összeállnak, hogy elkapjanak egy dél-amerikai drogbárót. Ezzel nem várt események bonyolult láncolatát indítják el.

A végső hadművelet

Remek példa arra, hogy ha nem emlékszel mi történt a valóságban, a film előtt már ne nézz utána, hogy minél jobban átérezd a fordulatokat, amiket az élet és a történelem produkált. Ben Kingsley, Oscar Isaac, Mélanie Laurent, Peter Strauss főszereplésével nézd, magyar felirattal!

Sztori: 15 évvel a második világháború után egy izraeli titkos alakulat Argentínába utazik Peter Malkin (Isaac) vezetésével, hogy elfogják Hitler egykori jobbkezét, Adolf Eichmannt (Kingsley), a Holokauszt egyik kitervelőjét és operatív személyét, aki Ricardo Kelment álnéven éli meg nem érdemelt életét, családja körében. Az akció célja, hogy megszöktessék Eichmannt az országból, és bíróság elé állítsák Izraelben.

Szövetségesek

Nem feltétlenül világmegváltó film, amire évek múlva is visszagondolsz majd, de jól felépített és egy percig sem unalmas, rendkívül mutatós mozi, Brad Pitt, Marion Cotillard, Matthew Goode, Josh Dylan, Jared Harris, Lizzy Caplan főszereplésével, Robert Zemeckis rendezésében. Magyar felirattal nézheted.

Sztori: Max Vatant (Pitt) a brit különleges alakulat rettenthetetlen, számító és csöndben gyilkoló kémmé képezte ki. Pontosan tudja, mennyit mutasson magából és mit kell mindenképpen elrejtenie, de Casablancában találkozik egy kémnővel, Marianne Beauséjourral (Cotillard), akivel egy ideig házaspárt alakítanak. Max esze hiába mondja, hogy ne keveredjen szoros kapcsolatba, Marianne lenyűgöző szelleme és ellenállhatatlan bája miatt a szívére hallgat. Amint valódi házaspárrá válnak, a titkok és elhallgatások szövevénye miatt megkezdődik életük legveszélyesebb küldetése.

Ezt se hagyd ki:

Hivatalos: ez a 10 legrosszabb családi film a zodiákusban

×