Az Airtag remek találmány, mely a Google platformját is megihlette. Mostantól azonban még biztonságosabb lehet az iPhone és Android is.

2024.05.14. – Az Apple az elmúlt években tökélyre fejlesztette a Find My nyomkövető szolgáltatását. A szolgáltatás segítségével az almás kütyük tulajdonosai hamar rájöhetnek, hogy hol is hagyták el a telefonjukat vagy épp az AirPods fülhallgatót. Ebben a Bluetooth és több rádiós szabvány is a segítségükre siet, hiszen az adott kütyü mellett elhaladó összes Apple termék jelez a központnak, hogy épp merre is található a keresett tárgy. A 2021-ben megjelent AirTag pedig célzottan ezt a technológiát alkalmazza, mely apró méretének köszönhetően pillanatok alatt felrakható kulcstartóra, pénztárcára, a kutya nyakörvére vagy épp a bőrönd legkisebb zsebébe.

Időközben természetesen a Google és az Android sem tétlenkedett, hasonló elvek mentén megalkotta a saját rendszerét. Ehhez is több gyártó csatlakozott, ahogy bizony már az Apple Find My rendszerében is találkozhatunk harmadik féltől származó megoldásokkal. Ezek a technológiák azonban nem várt veszélyeket hordozhatnak magukban. Rengeteg alkalommal előfordult már, hogy valakit az autójában vagy épp táskájában elrejtett AirTag segítségével sikerült észrevétlenül követni. Éppen ezért fogott össze a Google és az Apple, melyet május 13-án jelentettek be hivatalosan. 

Szólni fog az iOS és az Android is, ha valaki titokban követ

A két cég egy úgynevezett Detecting Unwanted Location Trackers kezdeményezésen keresztül nyújtana orvoslást a problémára. A közös együttműködés révén az Androidot futtató telefonok és az iPhone-ok is automatikusan riasztják a tulajdonosaikat, ha úgy gondolják, hogy valaki titokban próbálja követni őket a fentebb említett eszközök segítségével. A lehető legegyszerűbb módon, egy értesítésben/riasztásban jelzi a telefon, ha ismeretlen, követésre alkalmas kütyüt érzékel huzamosabb ideig a közelben. Az sem számít majd, hogy a Google vagy Apple platformját használja az adott tárgy.

Apple Airtag

Apple Airtag

A két óriáscég mellett a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee is csatlakozott a kezdeményezéshez, nagy eséllyel a fenti gyártók sora még tovább bővülhet az elkövetkezendő időszakban. Az iOS tulajdonosok a május 13-án megérkezett 17.5-től élvezhetik ezt az extra védelmet, az Android felhasználók pedig akár a 6.0-ás verzióig visszamenőleg. Úgy tűnik, hogy a jó cél érdekében még a Google és az Apple is képes elásni a csatabárdot.

Forrás: Apple Newsroom

Ezt olvastad már?

Tövig rágott köröm jöhet? 7 szuperizgalmas kémfilm a Netflix kínálatából

 

×