Tech/Tudomány

Komoly büntetést kap a Razer, mert kamuzott az RGB maszkról

2024.04.30. – Talán emlékeztek még rá, hogy néhány évvel ezelőtt mindenhová maszkot kellett felvenni, ami nagyon megnehezítette, az életünket. Mindenhol, még az utcán is kötelező volt az arcmaszk, amit sok cég megpróbált kihasználni. A Razer akkor is gondolt a gamerekre, így hamar bemutatták a Razer Zephyr RGB-s arcmaszkot, amiről azt írták, hogy nem csak baromi menőn néz ki, de rengeteg fontos funkciót kínál a COVID-járvány idején.

Nem volt olyan, mint ígérték

Persze a Razer arcmaszk nagyon vonzó volt azoknak, akik imádják az RGB-t vagy a cyberpunk stílust, az első tesztek után kiderült, hogy a kütyü egy kissé csalódás. További csalódás, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) most azt állítja, hogy a vállalat három évvel a megjelenés sem nyújtotta be az arcmaszkot hivatalos minősítésre. Az FTC ezért most több mint egymillió dollár visszafizetését követeli a Razertől, amiért hamis adatokkal reklámozta a maszkot, valamint további pénzbüntetést kapnak, amiért megtévesztették a vásárlókat azzal kapcsolatban, hogy a Zephyr mennyire is védi őket. Bár a Razer mindenhol azt állította, hogy a maszk N95-ös védelmet nyújt, ami kiszűri a levegőben található részecskék legalább 95%-át, hivatalos minősítést azonban sosem kapott.

Ezért a Razernek most több mint 1,1 millió dollár összértékben kell kártérítést fizetnie azoknak, akik az Egyesült Államokban vették meg a maszkot – írja a Gizmodo. A hivatal emellett további 100 ezer dolláros bírságot is beszed a Razertől, az eszközzel kapcsolatos valótlan állítások miatt.

„Egy globális világjárvány közepette hamisan állították, hogy az arcmaszkjuk egyenértékű az N95-ös minősítésű légzőkészülékkel” – mondta Samuel Levine, az FTC Fogyasztóvédelmi Hivatalának igazgatója.

A Razer válaszolt

A lap megkereste a Razert is, hogy kommentálják az esetet, ők azonban nem értenek egyet az FTC állításával.

„Nem értünk egyet az FTC állításaival, nem ismertünk el semmilyen jogsértést. Soha nem állt szándékunkban senkit sem félrevezetni, és azért döntöttünk az ügy rendezése mellett, hogy elkerüljük a pereskedéssel járó zűrzavart. Továbbra is arra összpontosítsunk, hogy nagyszerű termékeket hozzunk létre a gamerek számára” – írták. Szóval bár a Razer nem ért egyet a döntéssel, a békesség kedvéért inkább fizetnek, a hosszú pereskedés helyett. Amúgy a maszk 2021-es megjelenése után nem sokkal a Razer eltűntette az N95-ös jelzést a termékről, sőt leállította az értékesítést, és visszaadta a vásárlók pénzét. Sokáig viszont hamisan volt hirdetve, ami fontos szempont volt a vásárláskor, hiszen a világjárvány még mindig tombolt. Amikor a YouTuber Naomi Wu rávilágított a dologra, a Razer végül kivette az N95-ös szöveget a reklámokból. Most pedig itt van érte a büntetés. Ennyi ez a történet.

Ezt láttad?

DV

Korábbi cikkek

Idén már tényleg leállhatnak a PlayStation 3 online szerverei

2024.04.30. - Nagyon régóta azon gondolkozik a Sony, hogy a legendás PlayStation 3 online szervereit…

1 óra telt el azóta...

Így vált Simba apja királlyá – Itt a Mufasa: Az oroszlánkirály előzetese⚡

 = villámhír. Kevés szöveg, csak a lényeg, gyorsan. 2024.04.30. - Amikor nagyjából 5 évvel ezelőtt…

2 óra telt el azóta...

Szintet lépnek a gamer monitorok, heteken belül már vicc lesz a 360 Hz is

2024.04.30. – A monitorok esetében gyakran találkozunk a képfrissítés és Hz szóval. Ez az érték azt adja…

3 óra telt el azóta...

Fun fact: A GTA III-ban ezért nem lehetett sokáig repülni a Dodóval

Bódi Dániel 2024.04.29. - Érthető, hogy a Rockstar Games miért zárkózott annyira, amennyire. Elvégre ők…

16 óra telt el azóta...

Ezzel a 3 újdonsággal dobják fel a Warzone fejlesztői a Rebirth meccseket

2024.04.29. – A Warzone soron következő, nagy frissítése május elsején érkezik. Ahogy az lenni szokott,…

16 óra telt el azóta...

Hamarosan visszatérhet Counter-Strike 2-be sokak kedvenc módja

2024.04.29. – A Counter-Strike 2 első verzióiban kizárólag Casual, MM és DM módokkal játszhattak a…

17 óra telt el azóta...