Anyagi nehézségekbe ütközött a Take Two, így a hírek szerint többszáz dolgozótól búcsúztak el, ami természetesen hatással volt a játékfejlesztésekre is.

2024.04.17. – Közel sincsen kényelmes helyzetben a videojáték-ipar. Sorra jelentik be a nagyobb kiadók és fejlesztőcégek a leépítéseket, az Electronic Arts, a Microsoft, de még az Riot Games háza táján is komoly átalakulások mentek végbe a közelmúltban. S míg ez a dolgozók szempontjából is nagyon szomorú, sajnos minket, játékosokat, végfelhasználókat is érint. Ezek a leépítések ugyanis teljes projektek lezárásával, beszüntetésével járnak.

Az Electronic Arts például a leépítések miatt egy új, sokak által várt Star Wars játék fejlesztését is lelőtte, holott már hosszú évek óta dolgoztak rajta. A Riot Games kapcsán pedig a Legends of Runeterra támogatottságán esett csorba, ahogy bezárt a Riot Forge stúdió is, ami a League of Legends mondavilágán belül játszódó indejátékok kiadásáért és azok fejlesztésének támogatásáért felelt. Kijelenthető tehát, hogy a játékiparban tapasztalható leépítések miatt nem csak a dolgozók, hanem mi magunk is komoly árat fizetünk. Ráadásul kiderült, hogy a Take Two sem élvez kivételt…

Komoly leépítések, egy halom eltörölt játék

Egészen eddig nem lehetett tudni, hogy a leépítési hullámban részt vesz-e a Take Two, ám már sajnos biztos, hogy igen. A hírek szerint több mint 570 dolgozót érint az átalakítás, ami komoly emberi erőforrás-veszteség a cégnek. Nem tudni, hogy összesen hány projekten dolgozott a Take Two, ám az biztos, hogy ez a szervezeti átalakulás szinte minden jelenleg is folyó folyamatot negatívan fog érinteni. Egy halom játék fejlesztésének leállását jelentették, az egyébként 58 betervezett megjelenés közül, amit az elkövetkező 3 évben szerettek volna piacra dobni.

A cég egyébként nemrégiben vásárolta fel a Gearboxot, ami mint jól tudjuk már gőzerővel dolgozott a Borderlands negyedik epizódján. Ezért is volt ilyen magas a fejlesztés alatt álló Take Two-projektek száma, s természetesen lehetett arra számítani, hogy ebben lesznek változások. Azonban valószínűleg a cég dolgozói sem számítottak ekkora leépítésre, ami csak remélhetjük, hogy nem érinti sem a Borderlands 4, sem pedig a Grand Theft Auto VI fejlesztését.

take two

Forrás: Rockstar Games

Arról sajnos még nincsen hivatalos lista, hogy pontosan melyek azok a játékok, amiktől könnyes búcsút kell vennünk, azonban az biztos, hogy ennek a szervezeti átalakulásnak pénzügyi vonatkozásai vannak. Lényegében túl drága lett fenntartani a cégcsoportot, így valahol meg kellett húzni a nadrágszíjat, pláne a Gearbox felvásárlása után. Sőt, a kukázott játékok után is legalább 200 millió dollárt kell majd még fizetnie különféle partnereknek a cégnek, legalábbis ezt gondolják a szakértők.

Ezt olvastad már?

6 remek játékot kapnak a Game Pass-előfizetők, 6-tól pedig búcsúzhatnak

×