Sok magyar egész életében nem lát annyi pénzt, amennyit kifizettek érte: a Titanic legendás filmes ajtaján kívül más relikviákat is elárvereztek.

Gábor János

2024.04.02. – A mozis kellékek nagyon kelendő portékák: amikor legendás tárgyak kerülnek kalapács alá, tehetős filmrajongók tömegei dobják el józan eszük maradékát, hogy megszerezzék a kedvenc alkotásukban látott kellékeket. Nemrég újabb adagot árverezett el a Heritage aukciós ház, a Treasures from Planet Hollywood eseményen. Köztük volt a Titanic hírhedt lebegő ajtaja, ami a film 1997-es megjelenése óta forró viták tárgya. Sokak szerint kizárt dolog, hogy Leonardo DiCaprio Jackje ne fért volna fel rá, így hiábavaló áldozat volt keményre fagyni és a tengerfenékre süllyedni.

A kérdés annyira zavarta James Cameront, hogy végül maga is elvégeztetett egy kutatást a témában. „Azóta alapos törvényszéki elemzést végeztünk egy hipotermia-szakértővel, aki reprodukálta a filmbeli tutajt. Fogtunk két kaszkadőrt, akiknek a testtömege megegyezett Kate és Leo testtömegével, szenzorokat helyeztünk el rajtuk és bennük, majd jeges vízbe tettük őket, hogy különböző módszerekkel teszteljük: túlélhették-e. A válasz az volt: kizárt, hogy mindketten túlélték volna. Csak az egyikük élhette túl.” Cameron művészi magyarázatot is adott a döntésre, hogy Jack karakterének vesznie kellett: „meg kellett halnia. Ez olyan, mint Rómeó és Júlia.

Ez egy film a szerelemről, az önfeláldozásról és a halandóságról. A szerelem az áldozathoz mérhető.”

Nem csak a Titanic kellékéért fizettek egy vagyont

A The Guardian szerint a hírhedt ajtó 718.750 dollárt, vagyis aktuális árfolyamon 264,5 millió forintot ért egy filmrajongónak. Akadtak további drága ereklyék, amelyeket a Heritage legutóbbi Treasures from Planet Hollywood rendezvényén adtak el, köztük Kate Winslet sifonruháját, szintén a Titanic fináléjából, 125 ezer dollárért (46 millió forint), Indiana Jones ostorát, A végzet templomából 525 ezer dollárért (193,2 millió forint) vagy például Jack Nicholson baltáját, A ragyogásból 125 ezer dollárért (46 millió forint). Az igazi geek kincsek között a legtöbbet Tobey Maguire Pókember 3-ban viselt fekete szimbióta ruhája (46 millió forint), a Jurassic Park embriócsempésző borotvahabos flakonja (92 millió forint) és Carrie Fisher Jedi visszatérben használt fegyvere (55,2 millió forint) ért.

Ezt is olvasd el:

Besétálhat bárki: 10 filmes étterem, ami a valóságban is létezik

×