Mi magyarok is természetesen nagyon szeretünk pénzt költeni. A kérdés mindig csak az, hogy mire mennyit tudunk egészen pontosan szánni.

2023.11.13. – Az Euronics tapasztalatai szerint az év első 10 hónapjában csökkent a magyarok vásárlási vágya a korábbi évekhez képest. Ami viszont érdekes, hogy termékkategóriák által generált árbevétel zuhanás ide, vagy oda, a kosárérték növekedett. Ez azt jelenti, hogy a magyarok átlagosan kevesebbet vásárolnak, viszont ha vásárlásra szánják el magukat, nagyobb és értékesebb dolgokat vásárolnak, mint korábban. Az Euronics statisztikái szerint a háztartási nagygépek, a tévék és a telefonok kategóriájában szignifikánsan nőtt az előbb említett kosárérték. Olyannyira, hogy utóbbi esetében a kétszeresére ugrott.

Érdekes költekezés

A televíziók kategóriájában több érdekességet is mutat az Euronics statisztikája. Egyrészt az online csatornán darabszámban a legtöbb a közepes méretű, 40-43, illetve 44-50 colos képátlójú készülékekből, valamint a kisebb, 32 hüvelykes tévékből fogyott, viszont a legnagyobb árbevételt a 60”-asnál is nagyobb, 300 ezer forint feletti átlagárú televíziók hozták. – írja a hwsw.

Többet költenek átlagosan a budapesti vásárlók televízióra. Míg a fővárosban átlagosan 139 ezer forintot adnak ki a vásárlók egy-egy készülékre, addig például Dél-Magyarországon ez az átlag csupán csak 111 ezer forint. Ez az egyetlen olyan termékkategória, aminél ekkora mértékű területi különbség mérhető.

magyarok

Ha az IT-kategóriát nézzük, akkor ott egyértelműen a laptopok számítanak a magyarok slágercikkének. Ezek kompakt, hordozható masinák, vagyis a lehető legtöbb élethelyzetben hasznosnak bizonyulhatnak. Ebből a szempontból mindez nem meglepő. Az viszont érdekes, hogy itt is óriási különbség mérhető online és offline vásárlói szokás között. Míg online átlagosan 250 ezer forint értékben vásároltak a magyarok laptopot, addig offline ez az átlag nem tudta elérni a 200 ezer forintot sem.

Szintén érdekes adat, hogy a vásárlók átlagosan 100 ezer forintot költöttek online vásárlás során okostelefonra. Míg azok, akik helyben válogattak egy üzletben, inkább olcsóbb modellek mellett döntöttek. Viszont nagy meglepetésre a nyomógombos és az otthoni vezetékes készülékekre is van még kereslet.

Az még érdekessé teheti a témát, hogy az eddig mért adatok mily’ módon változnak a Black Friday akcióknak köszönhetően.

Ezt olvastad már?

Továbbra is sorra égnek le az Nvidia videokártyák – Nem felhasználói hiba?

×