Gaming

Megkérték az AI-t, hogy képzeljen el 100 videojátékot – elképesztő képek születtek

A cikk 2023. januárjában íródott.

Egyre nagyobb a pánik a művészek körében, ugyanis ahogyan telnek és múlnak a hetek-hónapok, úgy lesznek egyre fejlettebbek a mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftverek. A félelem pedig közel sem alaptalan: egy ilyen AI hihetetlen gyorsasággal, elképesztő minőségű képeket képes létrehozni pusztán a gép előtt ülő ember leírása alapján. Ezért sok hagyományosabb eszközökkel alkotó grafikus például attól tart, hogy az AI záros időn belül megfoszthatja őket a munkájuktól.

Bár ebben van ráció, valójában az ilyen programokat is érteni kell, ha igazán jó képeket szeretnénk viszontlátni. Nem mindegy ugyanis, hogy mit és hogyan írunk le neki, aztán a végeredményen sem feltétlenül úgy tud alakítani az ember, mint egy valós, hús-vér szakember. Az ilyen képalkotók inkább felgyorsíthatják a művészi munkákat bizonyos területeken, de mivel egy gépről van szó, úgy az emberi képzelőerőre és szakértelemre mindig is szükségünk lesz.

Az egyik ilyen lehetséges felhasználási terület lehet például a videojáték-ipar lehet, aminek egyre inkább szüksége van egy olyan megoldásra, amely fel tudná gyorsítani a fejlesztéseket. Egy-egy nagyobb költségvetésű játék elkészítése manapság már több évbe is beletelik, ez pedig a technológia rohamos fejlődésével egyre égetőbb probléma kezd lenni.

A játék bejelentése és megjelenése között sokszor 2-3, vagy akár még annál is több idő telhet el, míg a tényleges fejlesztés alaphangon is 4 évnél kezdődik. A hamarosan debütáló Hogwarts Legacy-n minimum 6 éve dolgozik már az Avalanche, a CR Projekt Red ha nem is teljes gőzzel, de 8 évig kalapálta a Cyberpunkot, míg a 2018-as God of War négy éven keresztül nyerte el végső formáját, de még a nem túl sokat újító folytatásra is 5 évet kellett várniuk a rajongóknak. A fejlesztések pedig egyre tovább és tovább fognak tartani, függően attól, hogy mennyire álmodnak nagyot és újat.

Ezen segíthet majd a mesterséges intelligencia, ami nem keveset vehet le a koncepciós művészek, illetve a 3D animátorok és modellezők válláról. A kezdetleges koncepciós képek elkészítésére a már meglévő programok is tökéletesen alkalmasak lehetnek, a végeredményeken pedig már csak tökéletesíteniük kell a művészeknek. A 3D-vel hasonló minőségben operáló AI-ig még egy kicsit várnunk kell, de már most hallani olyan szoftverekről, melyek képesek írott szöveg, illetve valós tárgyakról készült fotók alapján 3D-s objektumokat létrehozni (DreamFusion, Point-E).

Ha ezek tökéletesen integrálhatóak lesznek a játékfejlesztésbe, akkor a szakemberek munkáját megkönnyítve és lerövidítve (nem kiváltva) drámai mértékben lecsökkenthetik a játék elkészítéséhez szükséges időt.

Azt pedig, hogy ez mennyire nem sci-fi, jól bizonyítja az a Midjourney-vel alkotók belsős képgeneráló jame, ami kifejezetten a videojátékokról szól. A feladat az volt, hogy a művészek a Midjourney-vel készítsenek screenshotokat egy általuk elképzelt játékhoz, ami lehet FPS, TPS, RTS, platformer, beat’em’up, szimulátor stb, a grafika és a szetting pedig teljes mértékben az alkotókon állt.

Egy nagyon alap leírás, ami alapján a Midjourney elképzeli a játékot nagyjából így néz ki az egyik alkotó, Seruva19-nél:

  1. „amazing screenshot of a third-person action videogame, wide shot, dark fantasy setting, epic ancient temple, female paladin, ghosts, game screenshot, video game, hd, UI –stylize 1000 –ar 3:2 –seed 2023”.
  2. „amazing screenshot of a first-person action videogame, sci-fi setting, epic futuristic spaceship, explosions, lens flare, directional lighting, game screenshot, video game, hd, UI –stylize 1000 –ar 3:2 –seed 2023”

Íme a végeredmény:

1. kép | Seruva19/Midjourney

2. kép | Seruva19/Midjourney

Persze minél többet és specifikusabban ír az ember, annál jobb és pontosabb lesz a generált kép is. Ezután az AI rászabadul a netre, illetve a betáplált több millió képet tartalmazó adatbázisára, majd a legjobb tudása szerint elkészíti a lehető legjobb képzelt játékot.

Így született meg az alábbi galéria, amiben több alkotó Midjourney-vel létrehozott alkotása található több mint 100, valójában nem létező videojátékról. A jamből mindenképp ki kell emelni az ötletadó Seruva19-et, aki egészen elképesztő mennyiségű és minőségű képpel mutatja be, mire lehet képes egy mesterséges intelligencia a játékfejlesztésben.

Íme:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ingyen kipróbálhatod 2024 legígéretesebb magyar fejlesztésű játékát

Bódi Dániel 2024.02.02. - Alig több mint három évvel ezelőtt megtört a hosszú ideje vastagon…

15 perc telt el azóta...

Brad Pittel készül Quentin Tarantino utolsó filmje – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.02.02. - A filmes hírek egyik atombombáját a Deadline dobta le, aztán az…

2 óra telt el azóta...

Nem működnek a dolgok Windows 10-en? Nem nálad van a hiba

2024.02.02. - Tudom, hogy még mindig nagyon sokan használnak Windows 10-et, de a Microsoft a…

3 óra telt el azóta...

Erotikus 18+ animehorror lesz az Epic Games következő ajándéka

Gábor János 2024.02.02. - Végre ismét két ajándékot vág hozzád az Epic Games Store. A…

3 óra telt el azóta...

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

15 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

17 óra telt el azóta...