Sokan bele sem gondolnak, hogy mennyire kardinális már az internet az életünkben. Most kiszámolták, hogy mit jelentene egy egy napos kimaradás.

2023.11.10. – Az internet annyira a hétköznapjaink részévé vált, hogy sokan már bele sem gondolnak, milyen lenne nélküle az élet. Többen tartanak közösségi média detoxot, vagy teljes internet detoxot, de valljuk be, teljesen leszokni már nem tudnánk a netezésről. Ez egyébként rendben is van, hiszen ma már szükséges az élethez. Nincs is nagyon olyan munkahely, ahol ne lenne napi szinten használva legalább minimálisan az internet. Levelezések, meetingek, valamilyen drive használata, online magazinok olvasása… Az okostelefonoknak köszönhetően bárki, bármikor a világhálón találhatja magát, így pedig a legtöbb dolog az internet köré rendeződik.

internet

Ám ha mégis belegondolunk abba, hogy az internet akár csak egy teljes napra megszűnik, hajmeresztő eredményre bukkanhatunk. Ha úgy döntenénk, hogy a holnapi nap nem lenne internet a világon, az kőkemény gazdasági káoszhoz vezetne.

Az Atlas VPN csapata által bemutatott adatok szerint egy nap internet nélkül a világon 43 milliárd dollárba kerülne. Az Egyesült Államok és Kína együtt csaknem a felét teszi ki ennek, 21 milliárd dollárt halmozva fel. Vagyis egészen pontosan ennyi pénz veszne kárba, így ennyire is lenne szükség, hogy a vízszint fölött tudjuk tartani a világgazdaságot. Ez naponta 15,200,414,000,000 forintot jelent. Körülbelül kimondhatatlan mennyiség, több mint 15 billió forint…

Az adatok a NetBlocks Cost of Shutdown nevű eszközének mérésein alapulnak. A Világbank, az ITU, az Eurostat és az amerikai népszámlálás mutatói alapján becsüli meg a program az internet megszakításának, a mobiladat-kimaradásnak vagy az alkalmazások korlátozásának gazdasági hatását.

 

 

Az Egyesült Államoknak, amely az egyik legjobb internethasználattal rendelkező ország, hatalmas, körülbelül 11 milliárd dolláros veszteséggel kellene szembenéznie, ha egy napot le szeretnének húzni internethozzáférés nélkül. Egy ilyen leállás temérdek gazdasági tevékenységet leállítana az USA-ban. Mind a fogyasztói kiadások, mind az üzleti működés súlyos károkat szenvedne.

Többen úgy vélik, hogy ma már az internethez való hozzáférésnek alapvető emberi jognak kellene lennie. Ezt pedig nem kéne, hogy korlátozzák a kormányok vagy a szolgáltatók.

Ezt olvastad már?

Hátránnyal jár a Modern Warfare II fegyverek használata az új COD-ban

×