Tech/Tudomány

SATA 3 vs M.2 vs NVMe – Melyik SSD-t érdemes választani?

2022. 03. 07. – Manapság már szinte elképzelhetetlen SSD nélkül egy számítógép, beszéljünk egy egyszerű irodai PC-ről vagy épp egy RTX 3090-nel felvértezett bestiáról. Szerencsére az elmúlt évek során az SSD-k ára is csökkent, bár még mindig nem versenyezhetnek a HDD-vel, ha csak a nyers tárhelymennyiséget nézzük. Az SSD előnye nem ebben rejlik, hanem az alábbi tulajdonságokban:

  • mozgó alkatrészek teljes hiánya
  • olvasási várakozási idő 12,5 μs (merevlemezeknél 5,5-12 ms)
  • írási várakozási idő 33 μs (merevlemezeknél 5,5-12 ms)
  • alacsony áramfelvétel
  • rövid indulási idő, nincs felpörgés
  • jelentősen gyorsabb írási és olvasási sebesség

Fenti specifikációinak hála egy régebbi gépbe is képes új életet lehelni, hiszen a HDD jelentősen tudja limitálni az operációs rendszer sebességét, a fájlműveletekről nem is beszélve. A felhozatalt böngészve azonban több idegen kifejezésbe is belefuthatunk, a három leggyakrabban felbukkanó szó garantáltan a SATA 3, M.2 és NVMe lesz.

SATA 3 vs. NVMe

A klasszikus SATA csatlakozó

Érdemes először ezt a két dolgot különválasztani. Igazából semmilyen mágia nincs a dologban, a SATA 3 tulajdonságokkal bíró SSD-k a jó öreg régi Serial ATA kapcsolatot használják a mindennapok során. A hármas szám a generációra utal, a harmadik generáció 6 Gbit/s, 600 MB/s sebességekre képes és visszafelé is kompatibilis. Klasszikus formájában az alaplaphoz egy SATA kábelen keresztül csatlakozik, illetve dedikált csatlakozóval kapja a táptól a működéshez szükséges áramot.

Az NVMe egy viszonylag friss technológia, az első verzióját 2013 környékén leplezték le. Feladata a SATA limitációinak leküzdése. Az NVMe (Non-Volatile Memory Host Controller Interface) specifikusan a PCI Express segítségével kommunikáló SSD-khez lett kifejlesztve. Igyekszik kihasználni ezen SSD-k párhuzamos teljesítményét, alacsony késleltetését és ezen felül még energiatakarékosabban is működhet. Mindezt úgy, hogy természetesen mérhetően gyorsabb is elődjénél.

Oké, de akkor mi az az M.2?

Itt jön a legnagyobb csavar a képbe, hiszen az M.2 az nem egy konkrét technológia, mint a SATA vagy az NVMe, hanem egy foglalattípus. Leginkább úgy lehetne jellemezni, mintha a Mini PCI és a SATA foglalatok szerelemgyerekéről lenne szó. Az SSD-k mellett WWAN, Wi-Fi és egyéb eszközök is csatlakoztathatóak a foglalaton keresztül.

M.2 NVMe vs M.2 SATA

Tehát az M.2 csatlakozóba belehelyezhetünk NVMe és SATA SSD-ket is, a csatolófelület nem kizárólag a gyors NVMe háttértárak kiváltsága. Természetesen az M.2 SATA SSD-k csatlakozásánál a „sima” SATA kapcsolat hátrányai érvényesülnek, így a sebességük is limitált lesz. Ám sokszor még így is megérheti a dolog, hiszen helyet és több lelógó kábelt is megspórolhatunk az M.2 használatával.

Érdemes tájékozódni, hogy a laptopunkban vagy az alaplapunkon található M.2 foglalat mely technológiákat támogatja, a legtöbb gép manapság már mindkettőt (NVMe és SATA) képes fogadni, de egy gyors ellenőrzés sosem árthat. 

Melyiket válasszuk?

Most, hogy sikerült levezetni a 2 fő technológiát és az M.2 foglalatot, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik válasszuk. A legtöbb teszt alapján HDD és bármilyen SSD közötti ugrás hatalmas, viszont a SATA és NVMe háttértárak között már valós körülmények között nincs ekkora ugrás. Természetesen benchmarkokban szépen mutatnak az értékek és néhány különleges felhasználási módnál (pl. videó vágás) sokat javíthat.

 

Ezután már csak azt kell eldöntenünk, hogy SATA esetében maradjunk-e a klasszikus módnál vagy esetleg az M.2 foglalat mellett tegyük le a voksunkat. Ez már egyéni elhatározás kérdése, az biztos, hogy egyszerűbb belepattintani az alaplapra, mint bohóckodni a kábelekkel. NVMe esetén nem sokat kell gondolkodnunk, adott az M.2 foglalat, ott már csak azt kell eldöntenünk, hogy megéri-e nekünk a felárat a mindennapokban nem is annyira észrevehető sebességkülönbség.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Arpi

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

1 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

3 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

3 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

4 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

4 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

4 óra telt el azóta...