Hamarosan megérkezik a microSD kártyák legújabb generációja, ami az eddigi viszonyokhoz képest őrületes teljesítményre lesz képes.

2023.10.30. – Igazi kuriózumnak számítottak a 90-es években az úgynevezett hajlékonylemezek, vagy ha úgy jobban tetszik, flopilemezek. A CD-ROM elődje annyira ikonikusnak számított, hogy sok esetben még a mai napig használják a videojátékokban a mentésfunkció ikonjának. Ezek a lemezek pont úgy, mint egy CD, vagy később a DVD-k és memóriakártyák, adathordozásra és tárolásra voltak használva. A ciklusuk végén, ezek a lemezek maximum egy-két megabájt anyagot tudtak tárolni.

Na hát innen indult a technológia, ma meg már pár milliméteres kártyákon több terányi adatot tárolhatunk. Jelenleg a microSD számít az egyik legjobb kártyatechnológiának. Gyors, apró és könnyedén használható, mert sok eszközzel kompatibilis. S most úgy tűnik, hogy nem kell arra számítani, hogy egyhamar leváltják, ugyanis érkezőben van egy újgenerációs modell, ami a korábbiakhoz képest félelmetes teljesítményre lesz képes.

Úton az SD 9.1

A szakértők úgy tudják, hogy a hamarosan piacra kerülő SD 9.1-es technológia legalább kétszer olyan gyors lesz, mint a jelenleg kapható legjobb microSD.

Az SD Association (SDA) által bemutatott SD 9.1-gyel az SD Express memóriakártyák következő csoportja PCIe Gen4-et használ, amely 1969 MB/s sebességre is képes lehet. Ez több mint kétszerese az SD 7.1 specifikáció első microSD-protokolljával bevezetett maximális sebességnek. Ezzel szemben a legjobb hordozható SSD-k általában nagyjából 1 GB/s sebességgel dolgoznak csak.

Jelenleg az SD Express memóriakártyák négy változatban kaphatók, köztük az SD Express Seed Class 150, 300, 450 és 600 – ezek a számok megfelelnek a MB/s-ban mért minimális olvasási és írási sebességnek. Ez azt jelenti, hogy ezek a microSD-kártyák 0,15 GB/s-tól 0,6 GB/s-ig terjedhetnek.

microSD

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új SD 9.1 egy nagyjából 25 GB-os Blu-ray filmet 12,5 másodperc alatt fog tudni magára írni, vagy „leadni”. Plusz természetesen ez kiemelkedően fontos lesz ahhoz is, hogy gyorsan és megbízhatóan írhassunk kártyákra egyéb 8K-s videókat. (Erre amúgy egyre nagyobb az igény.)

Az SDA szerint erre a legújabb szabványra épített memóriakártyák különösen hasznosak lesznek a kreatív iparban dolgozó szakemberek számára, akiknek rendszeresen nagy mennyiségű fájlt kell mozgatniuk az eszközeik között.

Ezt olvastad már?

Nem fognak működni a nem hivatalos kiegészítők az Xbox konzolokon

×